Siteuri pe domenii .com, aparent independente, au preluat în limba engleză ceea ce ar trebui să fie un Yankeu echipat în uniformă ucraineană care răspunde unei jurnaliste în limba lui Shakespeare, dându-se de gol: Outta my face, outta my face!

Zerohedge.com, PrisonPlanet.com, TexasGuardian.com sunt doar câteva din siteurile care au rostogolit aşa-zisa informaţie către ochii vesticilor, dublaţi desigur de Russia Today şi Sputnik. De cei din est, inclusiv români din Republica Moldova se ocupă direct televiziuni precum OPT, NTV, RTR, REN TV.

Iată clipul care aparent demască implicarea americanilor cu soldaţi în teatrul de operaţiuni din estul Ucrainei, la minutul 2.30:

O analiză făcută de către prieteni de-ai mei specializaţi în producţie şi montare de materiale video demască faptul că vocea este suprapusă peste filmare. O cameră video şi un microfon de genul celei din filmuleţ nu poate genera o astfel de schimbare:

video mariupol donbass ucraina

Perfect sincronizate, au apărut declaraţiile lui Vladimir Putin: "Se spune adesea: armata ucraineană, armata ucraineană. De fapt, cine luptă în rândurile ei? Există unităţi regulate ale forţelor armate şi, în mare parte, aşa-zisele «batalioane de voluntari naţionalişti»", a declarat Putin, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă. "De fapt, nu este vorba despre o armată, ci despre o Legiune Străină, în cazul de faţă o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naţionale ale Ucrainei", a adăugat şeful statului rus.

 

Astfel de dezinformări sunt la ordinea zilei în teatrul de operaţiuni din Ucraina. În luna octombrie, Adevărul prezenta cum presa rusă prezintă soldaţi români înscriindu-se în batalioanele de voluntari ale separatiştilor. În context românesc, este îngrijorătoare expunerea cetăţenilor Republicii Moldova la manipulările mediatice produse de Kremlin.