Stenograme. Cum funcţiona reţeaua de trafic de influenţă prin care Mircea Govor îşi instala oamenii în funcţii în Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numirile în funcţiile de directori în cadrul ANAF erau făcute strict pe criterii politice, viitorii şefi trebuiau susţinuţi de partidele politice de la guvernare. Aşa susţin procurorii DNA în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Anchetatorii arată cum apela acesta la şefii PSD din Bucureşti pentru numirea în funcţii a favoriţilor săi.

Instanţa supremă a decis, joi, luarea măsurii arestului la domiciliu în cazul preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, în dosarul în care este acuzat de şantaj şi intervenţii la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el la AJFP. 

Decizia nu este definitivă, ci poate fi contestată atât de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, cât şi de DNA, tot la instanţa supremă.

Acuzaţiile aduse de DNA

Potrivit anchetatorilor, în perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

Numirile în funcţii, doar pe criterii politice

Nemulţumirea principală a lui Govor era că tabăra adversă, cei din PNL- cu care erau aliaţi în USL, voiau să preia mai multe posturi. „Singurul criteriu avut în vedere la distribuirea unor astfel de posturi îl reprezintă cel politic, toate posturile urmând a fi ocupate de persoane ce provin ori sunt sprijinite partidele PSD şi PNL”, susţin procurorii DNA. 

Principalii inamici ai lui Govor erau decidenţii din cadrul PNL Satu Mare (Ştef Adrian şi Ovidiu Silaghi)

Discuţiile cu Dragnea

Pentru a fi sigur că oamenii săi vor fi numiţi în funcţii, Govor i-ar fi contactat pe şefii săi din PSD, cerându-le sprijinul. Astfel, pe 5 septembrie 2013, Govor l-a contactat pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanţe (”Păi pentru că o avut Ştef o discuţie cu Chiţoiu şi o zis că tre' să vorbim o treabă cu dumneavoastră şi până atunci nu poate zice nimic... şi despre asta o fost vorba…am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră”).

Răspunsul lui Dragnea a fost că Daniel Chiţoiu, Ministrul Finanţelor Publice, nu i-a comunicat nimic în acest sens. În continuarea discuţiei, Govor şi-a exprimat deznădejdea că problema numirilor ”îs atâta de încurcate de…Dar fără dumneavoastră…”, la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chiţoiu despre această problemă.

Discuţiile cu Dolineaschi

A doua zi, Govor l-a contactat pe Andrei Dolineaschi să „nu uite de antifraudă”, fiind extrem de interesat să îşi numească persoane obediente şi în această structură nou înfiinţată (Direcţia Generală Antifraudă).

La data de 12 septembrie 2013, Govor, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Dragnea, a purtat o discuţie extrem de relevantă cu Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanţe, aceştia garantându-i ”că se rezolvă”.

De asemenea, pentru a evita să abordeze chestiuni compromiţătoare prin telefon, numitul Dolineaschi Andrei i-a transmis lui Govor prin intermediul unui deputat PSD din Satu Mare, ce trebuie să facă ”ca să deblocheze situaţia de acolo”, referindu-se la faptul ca Govor să ajungă la o înţelegere cu decidenţii din cadrul PNL Satu Mare (Ştef Adrian şi Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pt. numiri în funcţiile vacante:

Deputat PSD: Alo ?

Mircea Govor: Servus!

Deputat PSD: Servus domnu` Preşedinte !

Mircea Govor: Ce faci ?

Deputat PSD: Uite, în Germania sunt.

Mircea Govor: Că m-o sunat măi ăsta, Andrei, ţi-o dat ceva să-mi dai mie?

Deputat PSD: Nu...

Mircea Govor: Păi cum nu, că o zis că... o vorbit ceva cu tine, sau ce?

Deputat PSD: Da, da, da, aşa, o să vorbesc cu tine... luni dimineaţa, vin la tine.

Mircea Govor: Păi io plec la Bucureşti că... io l-am întrebat ceva pe temele astea şi o zis că „nu v-o spus nimic ă... ?” Păi zic, „nimic.”

Deputat PSD: Păi nu, că nu ne-am întâlnit, da, păi atâta zicea, că legat de Finanţe să te înţelegi cu... ăia, să fie o singură listă, să nu, că ăia revendică nu ştiu ce, PNL-ul merg cu altă listă... noi dăm o listă şi ăia merg cu altă listă....

Mircea Govor: Da' nu are cum să fie şi pentru că io nu sunt de acord ca să fac io cu PNL-ului.

Întâlnirea cu Gelu Diaconu, şeful Fiscului

La data de 17 septembrie 2013, Govor şi Dolineaschi s-au deplasat la sediul ANAF, pentru a purta o discuţie în sensul mai sus menţionat cu şeful Fisc-ului- Gelu Diaconu (întrevedere de care este informat şi Liviu Dragnea de către Govor), respectiv cu vicepreşedintele ANAF, Tunaru Florin,pe parcursul întâlnirii făcându-şi apariţia şi Adrian Ştef - lider PNL Satu-Mare:

Adi Dolineaschi: Da?

Mircea Govor: Adi unde eşti ?

Adi Dolineaschi: La Parlament.

Mircea Govor: La Parlament, no fii atent, eu îs aci la ANAF... Păi, tu ai ceva împotriva lui... să-l pună în locul lui Maier pe băiatul ăsta? (se referă la Pop Marius n.r.) Că ăla... Sau ce, şi pe ăsta, tot tu îl susţii pe Maier?

Adi Dolineaschi: Nu mă, cum să-l susţin eu pe Maier? !

Mircea Govor: A, deci se poate face în locul lui, da?

Adi Dolineaschi: Eu nu-l susţin pe Maier, ce vorbeşti mă!

Mircea Govor: Păi da… uite aci sunt la domnu' preşedinte în cabinet la ANAF.

Adi Dolineaschi: Aşa.

Mircea Govor: Bun, şi şefa lui de cabinet îţi dă acuma un semnal, să-i spui că nu ştie... femeia nu ştie că dacă-l susţii sau nu-l susţii pe Maier! Acuma hai s-o tranşăm dracului de-o bată!

Adi Dolineaschi: Măi, eu nu-l susţin pe Maier mă, da' eu nici n-am vorbit cu nimeni, mă!

Mircea Govor: No bine. No…

Adi Dolineaschi: Eu n-am discutat cu nimeni, te rog frumos! Da' hai să nu vorbim pe telefon aiureli din astea, măi! Eu n-am vorbit cu nimeni!

Mircea Govor: Păi da'… ce, sunt aiureli, Doamne bate-o de lume?! Hai încoace atunci la ANAF. Hai încoace”.

Vicepreşedintele ANAF, fost şef de cabinet al lui Dragnea

Întrevederea respectivă din biroul preşedintelui ANAF a avut efectul scontat de Mircea Govor, care îl informează apoi pe Ardelean Ioan Mircea că ”îi rezolvată cu Marius” în sensul că ”va fi înapoi în locul lui Maier”, după care îi solicită lui Ardelean să îi trimită un email lui Tunaru Florin, în legătură cu ”problema de la Carei”. Imediat după aceea, Govor Mircea l-a sunat pe Tunaru Florin (vicepreşedinte ANAF, fost consilier în cabinetul lui Liviu Dragnea,n perioada când acesta din urmă era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman 2008 - 2012) cu care are următoarea convorbire:

Mircea Govor: Vă salut! Mircea Govor vă deranjează, de la Satu Mare.

Florin Tunaru: Da, da!

Mircea Govor: I-am zis la directorul general să vă trimită cu situaţia de la Carei, cu persoana aia, să vă trimită dumneavoastră pe mail, să vedeţi exact despre ce-i vorba.

Florin Tunaru: Aşa! E în regulă, e în regulă.

Mircea Govor: Vă mulţumesc frumos. Bine.

Florin Tunaru: Bine. A venit şi prietenul şi s-a tranşat acolo, a discutat (se referă la Andrei Dolineaschi n.r.).

Mircea Govor: Mulţumesc.

Florin Tunaru: Colegul, da? Eram acolo cu Andrei şi au venit şi....

Mircea Govor: Păi, de aia zic că acuma dacă aveţi hârtia asta de la Satu Mare cu situaţia de la Carei, am rugămintea să i-o arătaţi la fata asta cu care am discutat.

Florin Tunaru: Da, da, da, da. Să mi-o trimită şi, şi urmăresc şi eu.

Mircea Govor: Tot respectul. Vă mulţumesc din suflet”

Întâlniri la sediul PSD

La data de 02 octombrie 2013, potrivit interceptărilor, Andrei Dolineaschi l-a asigurat pe Mircea Govor că problemele legate de numirile la finanţe vor fi rezolvate în sensul dorit de aceştia, în timp ce problema cu posibila numire a lui Şipoş Ioan într-o funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă ”este în lucru”.

La data de 16 octomrbie 2013, Govor s-a deplasat la Bucureşti, unde, la sediul PSD situat pe strada Kiseleff, s-a întâlnit cu Dolineaschi şi cu Tunaru pentru a discuta despre numirile în funcţii de conducere ale lui Pop Marius, respectiv Şipoş Ioan.

De precizat că la acea dată, Pop Marius se înscrisese deja la examenul privind ocuparea unui post de execuţie la Direcţia Regională Antifraudă Oradea, poziţie în care acesta putea să îi furnizeze lui Govor Mircea informaţii în legătură cu dosarele penale de evaziune fiscală aflate în lucru.

Miza: Protecţia firmelor

"Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obţină/menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare şi obţinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)", arată DNA.

Potrivit procurorilor, Andrei Dolineaschi ar fi solicitat şi ar fi obţinut documente cu caracter confidenţial de la persoane cu funcţii de decizie în cadrul ANAF, ce au fost transmise ulterior lui Mircea Govor, a transmis solicitările preşedintelui PSD Satu Mare către factorii de decizie din cadrul ANAF şi l-a pus pe Govor în legătură directă cu aceştia.

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite