Cum înscenează PSDragnea o lovitură de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii acuză o tentativă de lovitură de stat FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe
Jandarmii acuză o tentativă de lovitură de stat FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe

Încolţiţi de procurorii militari, care îi acuză de abuz de forţă în cazul mitingului diasporei, jandarmii care au în spate Guvernul joacă tare. Pentru a justifica violenţa împotriva manifestanţilor, Jandarmeria a reclamat la DIICOT o presupusă tentativă de lovitură de stat.

La numai două zile de la momentul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţa că are informaţii că evenimentele din 10 august au fost finanţate din exterior, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sunt chemaţi să cerceteze posibile infracţiuni împotriva ordinii constituţionale. O plângere în acest sens a fost depusă, miercuri, la DIICOT de Jandarmeria Română.

Acţiunile împotriva ordinii constituţionale sunt cuprinse în articolul 397 din Codul Penal, mai exact: „(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi“. Jandarmeria Română este condusă acum de Ionuţ Cătălin Sindile, împuternicit de ministrul Carmen Dan în această funcţie, după ce mandatul fostului şef, Sebastian Cucoş, care era la rându-i împuternicit, a expirat.

Anchetă, la cererea lui Dragnea

Deschiderea acestui nou dosar a fost anunţat, practic, de PSD încă de zilele trecute când cerea sesizarea „de urgenţă“ a instituţiilor statului. PSD consideră că informaţiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august conţin indicii temeinice cu privire la acţiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranţa naţională şi autoritatea statului român.

Precizările PSD vin după ce site-ul Luju.ro, care constant a criticat lupta împotriva corupţiei, a prezentat informaţii potrivit cărora protestatarii ar fi fost finanţaţi din străinătate cu sute de mii de euro şi că manifestaţia ar fi urmărit o „lovitură de stat“. Este vorba de o serie de înregistrări cu un aşa-zis fost membru al grupului #REZIST, care susţine că violenţele de la mitingul diasporei au fost premeditate. Înregistrarea e distorsionată audio iar respectivul membru #rezist nu este identificat în nici un alt fel.

Potrivit analiştilor, acest scenariu ar fi fost pregătit în „laboratoarele“ actualei Puteri. „Toată povestea asta cu lovitura de stat nu a apărut întâmplător. În ziua mitingului mai mulţi purtători de mesaj ai actualei majorităţi au vorbit despre o lovitură de stat. E clar că povestea a fost discutată cu mult înainte de 10 august. Deocamdată, avem doar documentările actualei puteri. Dacă ei aveau dovezi în acest sens, am fi aflat asta până acum. Este trist că o instituţie a statului este implicată în acest război, care nu este doar unul politic, ci şi de protejare a unor oameni politici. Ei acum îşi fabrică dovezile. Începând de azi, ei vor vorbi despre dovezi ca şi cum ar exista“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul Adrian Zăbavă.

Analistul mai remarcă cum pe de o parte, sunt clasificate informaţii care ar ajuta la aflarea adevărului, iar pe de altă parte, sunt invocate alte informaţii, care să susţină poziţia partidului de guvernământ.

La rândul său, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, pentru „Adevărul“, că această sesizare a Jandarmeriei nu are nicio logică.

„Cine poate crede Jandarmeria că la o lună de la acele evenimente au apărut aşa din senin informaţii despre o asemenea tentativă? În orice caz, conform legii, dacă aveau informaţii despre iminenta producere a unei infracţiuni atât de grave, jandarmii erau obligaţi să-şi anunţe ministrul, care le rândul său anunţa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, organismul care ar fi trebuit să decidă ce măsuri se iau“, a precizat Cristian Diaconescu. Însă până acum atât ministrul de Interne, cât şi adjunctul acestuia au susţinut că nu au informaţii că mitingul diasporei ar fi fost finanţat din afara ţării.

Al patrulea dosar penal

Acesta este al patrulea dosar deschis în cazul incidentelor violente de la mitingul diasporei, din 10 august. În primul dosar, Poliţia Capitalei anchetează furtul pistolului de la jandarmeriţa bătută de protestatari, iar în al doilea, procurorii militari din Parchetul General cercetează violenţele de la miting, jandarmii fiind suspectaţi că ar fi făcut abuz de forţă. În acest dosar au fost centralizate peste 800 de plângeri ale unor persoane agresate de forţele de ordine. În cel de-al treilea dosar, deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, se fac cercetări pentru lovire sau alte violenţe, distrugere, instigare publică, incitare la ură sau discriminare, tulburarea ordinii şi liniştii publice, furt calificat şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase după ce mai mulţi jandarmi s-au plâns că au fost agresaţi.

Gazele jandarmilor, secret de stat

Jandarmii continuă să ţină la secret o serie de informaţii esenţiale pentru clarificarea modul de intervenţie al Jandarmeriei la mitingul din 10 august, precum cantitatea de gaze folosită împotriva manifestanţilor. Deşi MAI a susţinut tot timpul că gazele lacrimogene CS folosite în Piaţa Victoriei sunt autorizate şi nu sunt foarte toxice, specialiştii CBRN (Chemical, biological, radiological and nuclear defense) atrag atenţia că, folosite în cantitate mare, gazele lacrimogene pot avea chiar şi efect letal. „Adevărul“ a solicitat Jandarmeriei Române să precizeze ce cantitate de gaze a fost folosită în Piaţa Victoriei, dar oficialii instituţiei au invocat secretul de stat.

Un demers forţat

Specialiştii în securitate spun că Jandarmeria nu are atribuţii în securitate naţională şi că dacă ar fi fost informaţii despre o presupusă tentativă de stat, acestea ar fi trebuit analizate, mai întâi, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. „Vorbim, în primul rând, de procedură. Nu există un precedent, pentru ca o instituiţie de forţă să facă o astfel de plângere, ca fiind o simplă activitate de natură penală. Este doar o intenţie tactică de a distrage atenţia şi de a mai introduce încă un dosar, pentru a le da de lucru procurorilor. E un demers forţat, în contextul în care MAI ezită să facă publice unele dovezi. Acţiunea este destul de amatoristic făcută. Atunci când ai o astfel de faptă, se activează nişte proceduri, la nivel guvernamental. Nu s-a făcut niciun comitet interministerial de criză sau de urgenţă“, a explicat, pentru „Adevărul“, expertul în securitate naţională şi internaţională Dan Claudiu Degeratu, acţiunea Jandarmeriei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite