Cum a încurajat Parlamentul, tacit, jaful din păduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce hectare întregi de pădure dispar în fiecare zi, parlamentarii legiferează jaful din păduri. Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de Lege privind sancţiunile silvice, reducând chiar şi de zece ori unele amenzi pentru tăierile ilegale. În plus, Guvernul a propus, printr-un proiect legislativ, ca statul român să nu mai păzească pădurile retrocedate. Specialiştii atrag atenţia că aceste măsuri nu fac decât să încurajeze jaful.

Parlamentarii au aprobat, recent, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 51/2016 referitoare la sancţiunile silvice, emisă anul trecut de Guvernul Cioloş.
După adoptarea Ordonanţei, care introdusese sancţiuni usturătoare pentru tăierile ilegale de pădure şi transportul lemnului, mergând până la confiscarea lemnului şi a mijloacelor de transport, tăierile ilegale s-au redus cu peste 50%, iar preţul lemnului s-a dublat, semn că s-a diminuat cantitatea de lemn introdusă ilegal pe piaţă.

Ulterior, Ordonanţa de Urgenţă 51/2016 a fost trimisă în Parlament pentru aprobare. Numai că aleşii, prin amendamentele adoptate, au dat, practic, liber jafului din păduri. Astfel, amenzile au fost reduse considerabil. Acum, unele sancţiuni sunt aproape simbolice, putând fi acoperite din vânzarea unui singur camion cu lemne.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 2010-2013, a fost tăiată ilegal circa 8,8 milioane de metri cubi pe an masă lemnoasă. Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea urmează să fie trimisă la Preşedinţie spre a fi promulgată.

Amenzi reduse şi de zece ori

Dacă până acum depăşirea cantităţii de lemn aprobată pentru tăiere chiar şi cu 1% era sancţionată cu amendă, în forma votată de deputaţi această faptă este pedepsită doar cu avertisment pentru depăşiri sub 3%. Adică, nimic.

Mai mult, amenzile pentru angajaţii ocoalelor silvice care aprobă exploatarea aşa numitelor ”produse accidentale”, cum ar fi copacii dezrădăcinaţi de vânt sau uscaţi, dar care de fapt sunt perfect sănătoşi, amenda minimă a scăzut de la 20.000 la doar 2.000 de lei.
Aleşii nu s-au doar mulţumit cu aceste măsuri. Astfel, a fost anulată sancţiunea confiscării mijlocului de tranport folosit la tăierile ilegale.

”Confiscarea utilajului de transport după ce se luau anumite măsuri ori de contravenţie ori măsuri penale. Nu se poate la o faptă să luăm trei măsuri împotriva unui cetăţean, chiar dacă a încălcat-o el cu voie sau fără voie”, a declarat în Parlament deputatul PNL Corneliu Olar, fost primar al comunei Horea, care ţine suprafeţe mari de pădure. 

Doar opoziţia parlamentarilor USR a făcut ca amendamentul să capătă o formă de compromis:
mijloacele folosite la transportul lemnului tăiat ilegal se confiscă doar dacă lemnul depăşeşte 5 metri cubi sau dacă fapta se repetă în interval de 6 luni.

Sancţiunile mici încurajează jaful

Specialiştii atrag atenţia că jaful din păduri nu poate fi oprit cu măsuri mai blânde. Academicianul Victor Giurgiu, inginer silvic, doctor în silvicultură şi doctor docent în ştiinţe, spune că măsurile luate până în prezent de revigoarea a fondului silvic ar putea fi astfel anulate. 
”Dimpotrivă, sancţiunile ar trebui înăsprite pe fondul defrişărilor masive din ultimii ani. Eu consider că avem mari probleme cu tăierile ilegale din pădurile ţării. Sunt necesare acţiuni guvernamentale pentru stoparea acestora. Sancţiunile mai mari erau un mijloc de descurajare. Este nevoie şi de alte măsuri. Trebuie să amplificăm împădurile în terenurile degradate, în special în fondul agricol”, a declarat, pentru ”Adevărul”, academicianul Victor Giurgiu.

Potrivit acestuia, România a avut zone împădurite unice în Europa, dar care acum sunt numai o amintire.
”România a avut mari suprafeţe de păduri virgine, unicat în Europa. Din păcate, şi acestea au fost afectate. Chiar şi în momentul de faţă se continuă unele intervenţii împotriva acestor păduri. Pe de o parte, nu împădurim ce trebuie să împădurim, pe de altă parte defrişările ilegale fac ravagii. Ne-am luptam foarte mult pentru adoptarea Codului Silvic, care a ieşit cu anumite lipsuri. Academia Română a făcut mai multe demersuri, inclusiv la Preşedinţie. Nu pot să spun că s-a stat cu mâinile în buzunare, dar nici nu prea se văd rezultate”, a mai spus academicianul.
Analiştii politici arată că a devenit o adevărată practică în Parlament să schimbe fundamental sensul unui act normativ supus legiferării.

”Parlamentul actual, prin majoritatea existentă, are o agendă clară: să distrugă cam tot ce se poate distruge din reforma făcută anul trecut. Nu se ia în considerare faptul că e nevoie de ceea ce s-a făcut, e mai important să se şteargă orice urmă a activităţii guvernului Cioloş. Şi, dacă se poate, să se facă o restauraţie pe tăcute, în beneficiul aceloraşi grupuri de interese care au fost înlăturate anul trecut. Practic, asistăm la o contra-revoluţie pe tăcute pentru că nimeni nu are curiozitatea să monitorizeze ce fac parlamentarii noştri. Se măresc sinecuri şi se taie amenzi pentru că deviza de după 1989 încă funcţionează: liber la furat”, a explicat analistul Dan Ionescu.

Statul român nu va mai păzi pădurile retrocedate

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, un proiect de lege prin care statul român nu va mai achita costurile pentru paza pădurilor retrocedate în perioada de până la 180 de zile de la restituire.

”Guvernul a aprobat un proiect de Lege care abrogă unele dispoziţii legale care stabileau obligaţia asigurării de către Regia Naţională  a Pădurilor –Romsilva a pazei şi protecţiei vegetaţiei forestiere de pe terenurile retrocedate, pentru o perioada de până la 180 zile de la punerea în posesie a proprietarilor. Costurile erau suportate de la bugetul de stat”, a informat biroul de presă al Guvernului.Executivul a motivat decizia prin nevoia de sistematizare a legislaţiei punându-se în acord prevederile Legii 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere cu cele din Codul Silvic care stabileşte obligaţia de administrare sau de realizare a serviciilor silvice în sarcina proprietarului chiar de la momentul punerii în posesie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite