Cum a încercat Nicolae Păun să şteargă urmele banilor negri daţi în campania electorală a PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Păun şi-a cerut scuze în faţa procurorilor FOTO Eduard Enea
Nicolae Păun şi-a cerut scuze în faţa procurorilor FOTO Eduard Enea

Un memoriu depus de Nicolae Păun la DNA dezvăluie că o parte din banii destinaţi romilor săraci ar fi fost folosiţi în campania electorală a doi deputaţi PSD, Victor Ponta şi Mădălin Voicu. Curios, şeful Partidei Romilor a spus marţi la Curtea Supremă că nu ştie nimic despre acest document.

Deputatul Nicolae Păun (Partida Romilor) şi-a cerut marţi scuze, la Curtea Supremă, pentru discuţiile telefonice pe care le-a avut cu colegul său din PSD, Mădălin Voicu şi în care se dădea dur. „Fac câţiva ani de viaţă, de pârnaie, da’ să moară copiii mei, când ies afară, dacă nu, dau două cuţite în gât la procurori şi mă p.. pe ei”, îi spunea Păun lui Voicu. „Mi-am cerut scuze, în mod public şi încă o dată, îmi cer scuze, nu a fost cu intenţie, niciodată nu m-am gândit la ceva anume... Ca omul, la şpriţ”, a spus Păun.

Scuzele sale nu au convins însă magistraţii, care au decis că parlamentarul trebuie să rămână după gratii şi au respins contestaţia făcută la mandatul de arestare din 27 februarie. Păun a avut un mesaj şi pentru Mădălin Voicu, care este cercetat în libertate, după ce Camera Deputaţilor a respins propunerea DNA de reţinere şi arestare preventivă. „Să fie sănătos. Să nu vină niciodată la arestul preventiv. Eu suport, pentru că sunt bărbat. Alţii nu ştiu, dacă ajung acolo, cum vor suporta”, a spus Păun.

Memoriul de la DNA

Totuşi, deputatul Partidei Romilor s-a arătat nedumerit în privinţa unui singur lucru, despre care a explicat că nu ştie nimic. Este vorba de memoriu depus de acesta la DNA în care a arătat că banii alocaţi, în 2012,  Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa de către Guvern pentru activităţi socio-culturale destinate comunităţii de romi i-a distribuit în mod special în judeţele în care au candidat fostul premier al României, Victor Ponta (PSD), şi deputatul Mădălin Voicu (PSD) . Este vorba de judeţele Gorj şi Constanţa, unde au fost organizate acţiuni ce au avut drept scop câştigarea încrederii electoratului pentru ca Ponta şi Voicu să câştige alegerile parlamentare din anul 2012. Mai mult, Păun ar fi spus procurorilor DNA că Voicu, cercetat în acest caz,  şi-ar fi făcut campania electorală din 2012 din banii daţi de Guvern pentru acţiuni socio-economico-culturale destinate romilor.

Pe de altă parte, oficialii PSD susţin că această formaţiune a semnat pe 3 noiembrie 2012 un protocol cu Partida Romilor, care stipula colaborarea la nivel naţional dintre cele două formaţiuni pentru alegerile parlamentare din decembrie, precum şi o eventuală guvernare. Întâlnirea a avut loc la Parlament. Din partea PSD au fost prezenţi Victor Ponta, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Marian Vanghelie, primar Sector 5, şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Colaborarea dintre şi Partida Romilor  datează din 1999. Atunci a fost semnat un protocol cu PDSR, iar în 2002 a reactualizat şi cu PSD.

Motivarea Curţii Supreme

Detaliile apar în motivarea din arestării preventive pentru 30 de zile din 27 februarie. Deputatul este acuzat de  deturnare de fonduri şi spălare de bani prin derularea a două proiecte cu finanţare europeană. Prejudiciul în acest caz ar fi de 27, 2 milioane de lei. Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că procurorii DNA au mai multe probe, din care reiese că pentru a justifica folosirea banilor alocaţi de Guvern, au fost încheiate cu mai mulţi romi contracte fictive de prestări servicii. În realitate, banii au fost deturnaţi pentru câştigarea alegerilor parlamentare de către Ponta şi Voicu.

Întrucât persoanele care figurau fictiv ca prestatoare de servicii pentru Asociaţia  Partida Romilor au primit decizii de impunere de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru a nu fi descoperite contractele false, Păun a încercat să facă mai multe demersuri. În primul rând intervenţii la şefii Fiscului, pentru stoparea comunicării sau a neîncasării de către ANAF a deciziilor de impunere. În acest caz sunt cercetaţi preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu.

Întâlnirea cu ministrul

Păun a mai încercat să promoveze un proiect de lege privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice. În acest context, Păun l-a rugat pe Voicu să-i aranjeze o întâlnire cu ministrul Finaţelor, Eugen Teodorovici: „Dar nu poţi să-l suni pe Teodorovici, care-i la Finanţe acuma, să mai mă primească, să mai stau o dată de vorbă cu el legat de o treabă?”. Voicu a fost de acord şi l-a sunat pe Teodorovoci: „Mă roagă din suflet, că nu, n-a vrut să te deranjeze, a zis că să vorbim noi, să-l primeşti 10 minute, că are o problemă să-ţi aducă la cunoştinţă. Vrea şi el un sfat, să zicem aşa, o recomandare”. „Păi, să vină, îl aştept”, i-a răspuns ministrul.

Obiectul discuţiei dintre Păun şi Teodorovici l-ar fi constituit proiectul de Lege 286/2015 privind anularea contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice. Acest lucru reiese  din mesajul scris şi transmis telefonic de Păun către Teodorovici la data de 5 mai 2015 „Mă scuzaţi, Nicolae Păun sunt este vorba de Plx 286/2015 Proiect de lege privind anularea contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice - este proiect al Guvernului. Cu stimă şi respect. Nicolae Păun”. În final, această Legea fost adoptată în Parlament şi promulgată.
 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/paun-si-voicu" target="_blank">View the story "Păun şi Voicu " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite