Cum au încercat şefii Poliţiei să bage pumnu-n gură colegilor care îl anchetau pe Gabriel Oprea. Verdictul Corpului de Control al premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să stopeze ancheta care-l viza pe Gabriel Oprea, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, şefii Poliţiei au făcut presiuni asupra Serviciul Omoruri. Nu mai puţin de 17 ofiţeri au luat la puricat activitatea serviciului pentru a găsi nereguli. Pentru că nu au descoperit nimic, au inventat. Este una dintre concluziile raportului Corpului de control al premierului, care a verificat cum s-au făcut controalele la Omoruri.

În martie 2016, „Adevărul“ a dezvăluit în premieră presiunile pe care le-au făcut şefii Poliţiei Române asupra ofiţerilor Serviciului Omoruri care anchetau moartea agentului de poliţie Bogdan Gigină, în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, pentru ca cercetările să nu ajungă la ministrul de Interne în funcţie la acea vreme. Mai multe controale au fost dispuse la Omoruri pentru a căuta nod în papură investigatorilor.

Scandalul a ajuns şi la Palatul Victoria, iar premierul Dacian Cioloş a dat dispoziţiei Corpului de control să verifice cum s-au derulat controalele la Serviciul Omoruri şi dacă prin aceste acţiuni s-au făcut presiuni pentru blocarea dosarului Gigină. Concluziile anchetei nu lasă loc de interpretări: controalele au fost abuzive, supradimensionate şi cu totul excepţionale.

„Recordurile“ IGPR

Trei echipe de control, cu trei teme diferite, au venit aproape concomitent la Serviciul Omoruri, verificând toată activitatea, exact când dosarul Oprea era în lucru. Corpul de Control al premierului a remarcat graba cu care au fost pregătite acţiunile de control, situaţie unică la nivelul Poliţiei Române.

„Activităţile privind pregătirea şi desfăşurarea acţiunii de control de la DGPMB, respectiv emiterea de către IGPR a dispoziţiei zilnice, întocmirea planului de control tematic de către preşedintele comisiei de control tematic, aprobarea planului de control de către Inspectorul General al Poliţiei Române şi semnarea acestuia de alte cinci persoane cu funcţii de conducere în cadrul IGPR, anunţarea, mobilizarea şi instruirea membrilor comisiei de control, întocmirea procesului-verbal semnat de toate cele 18 persoane ale comisiei de control, deplasarea şi ajungerea la sediul DGPMB au avut loc într-un timp foarte scurt, respectiv în data de 28.01.2016, în intervalul orar 8:00-12:00“, se arată în document.

În perioada 2013-2015, a existat o singură acţiune de control tematic, din cele 71 efectuate de către Direcţia Control Intern şi Structura de Securitate din cadrul IGPR, în care data emiterii Dispoziţiei şefului Poliţiei Române coincide cu data prezentării comisiei de control la entitatea controlată.

Tot demn de record este şi numărul foarte mare de poliţişti trimişi în control. „Pentru efectuarea acţiunii de control tematic de la nivelul DGPMB au fost desemnate 17 persoane pentru a controla o structura cu 44 persoane, deşi numărul membrilor comisiilor de control din cadrul IGPR - Direcţia Control Intern, a fost, în general, de 2-4 persoane, existând un singur caz în care numărul acestora a fost de 16 persoane, caz în care structura controlată aveaun efectiv de  l02 persoane“, a consemnat Corpul de control al premierului.

Fără drept de apărare

Verificările dispuse de Dacian Cioloş au mai stabilit că poliţiştilor de la Omoruri le-a fost încălcat dreptul la apărare. Ofiţerii au reclamat că, în timpul controalelor, le-au fost ignorate complet explicaţiile cu privire la interogările în baza de date şi nu li s-au pus la dispoziţie copii ale Planului de control şi a Notei de constatare. Mai mult, deşi unele deficienţe au fost remediate în timpul controlului, nu au fost rnentionate în materialul întocmit de IGPR.

Contestaţia depusă de şeful Serviciului Omoruri, comisarul-şef Radu Gavriş, cu privire la conţinutul Notei de constatare a fost soluţionată de către preşedintele comisiei de control tematic, deşi acesta a fost implicat în mod direct în acţiunea de control prin întocmirea planului de control tematic, documentarea şi instruirea membrilor comisiei de control.

„Prin implicarea directă a preşedintelui comisiei de control în desfăşurarea acţiunii de control se
instituie o suspiciune rezonabilă în ceea ce priveşte obiectivitatea acestuia în soluţionarea
contestaţiei“, precizează Corpul de control.

Mai mult, răspunsul la contestaţie a fost transmis Serviciului Omoruri de către preşedintele comisiei de control cu menţiunea „( ... ) contestaţia depusă a fost respinsă“, fără a motiva respingerea, contrar prevederilor Ordinului MAI nr. 118/2011, se precizează în raportul de control.

Aritmetica Poliţiei: 17 egal cu 6

În replică, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a informat că activităţile de control desfăşurate la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei, care s-a ocupat de investigarea accidentului în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, s-au realizat cu respectarea actelor normative în vigoare din acea perioadă şi nu au vizat vreun dosar penal.

„Verificările desfăşurate la DGPMB - Serviciul Omoruri au vizat respectarea normelor privind protecţia informaţiilor clasificate şi protecţia datelor cu caracter personal, activitatea fiind desfăşurată pe baza obiectivelor stabilite la nivelul conducerii IGPR la sfârşitul anului anterior. Astfel de activităţi au fost desfăşurate la alte trei structuri din cadrul Poliţiei Capitalei, precum şi la alte unităţi teritoriale“, arată IGPR.

Contrar documentelor de control, care arătau că echipa care s-a deplasat la Serviciul Omoruri număra nu mai puţin de 17 membri, reprezentanţii Poliţiei Române susţin că aceasta era formată doar din şase ofiţeri.
De asemenea, poliţiştii au arătat că în raportul Corpului de control al premierului nu sunt semnalate încălcări ale legii referitoare la desfăşurarea propriu-zisă a activităţii de control sau de soluţionare a contestaţiilor, fiind făcute doar propuneri de modificare a prevederilor ordinului de ministru privind organizarea şi executarea controalelor în MAI.

Scandalul „Girofarul“

Poliţistul motociclist Bogdan Gigină, de la Brigada Poliţiei Rutiere a Capitalei, şi-a găsit sfârşitul în seara zilei de 20 octombrie 2015. Pe o vreme ploioasă, tânărul agent deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea când a căzut cu motocicleta într-una dintre gropile săpate pe strada  Ştirbei Vodă.

Poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, care au instrumentat acest caz, au fost ţinta unei avalanşe de controale. Asta în condiţiile în care, în ultimii 3 ani, Serviciul Omoruri  a avut un procentaj de reuşită de sută la sută în anchete.

Controalele au fost declanşate pe 28 ianuarie, la fix o zi după ce fostului ministru de Interne Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat penal. Dosar care i s-a întocmit în urma anchetei efectuate de poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei. În urma acestui scandal, Oprea a fost nevoit să demisioneze din funcţie şi s-a ales şi cu acuzaţii de abuz în serviciu. Chiar şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmase că cea mai mare parte din cercetarea din acest dosar a fost făcută de lucrătorii Serviciului Omoruri.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite