Cum sunt hărţuiţi procurorii DNA care anchetează marile dosare de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai vechi procurori de la DNA este cercetat disciplinar la CSM după ce a dezvăluit deturnările ilegale de fonduri de la „Doi şi-un sfert”. Florentina Mirică l-a trimis în judecată pe fostul vicepremier Gabriel Oprea şi îl anchetează, în prezent, pe fostul ministru de Interne, Petre Tobă.

Şefa Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procuroarea Florentina Mirică, este cercetată disciplinar de Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru că ar fi inserat date clasificate „secret de stat” în rechizitoriul din dosarul „Limuzina”. Este vorba de dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai mulţi ofiţeri superiori din Departamentul deInformaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne.

În esenţă, ancheta realizată de Mirică a scos la iveală faptul că fondurile informative ale DIPI (care trebuiau folosite la recompensarea informatorilor sau operaţiuni de filaj) erau deturnate şi folosite la diverse achiziţii (Audi A8 şi jacuzzi pentru Gabriel Oprea, telefoane de ultimă generaţie, uniforme etc) sau mese festive.

În rechizitoriu, procuroarea a explicat că banii erau decontanţi în baza unor rapoarte şi note justificative, pe care şefii DIPI le-au clasificat ca „secret de stat” pentru a ascunde urmele. Astfel, aceste decontări nu puteau fi verificate fără aprobări de la cel mai înalt nivel. Ancheta a dezvăluit că mai multe documente justificative au fost distruse la ordinele fostului şef DIPI, chestorul Gheorghe Nicolae.

A cerut judecătorilor declasificarea

Plângerea la Inspecţia Judicară din CSM împotriva Florentinei Mirică (foto dreapta) a fost făcută în primăvara acestui an de fostul ministru de Interne, Petre Tobă şi de fostul şef al DIPI, comisarul-şef Rareş Văduva. Cei noi nu aveau nicio calitate  în dosarul „Limuzina”, Tobă ocupa fotoliul de ministru al lui Oprea, iar Văduva fusese numit în locul lui Nicolae.  Totul a  început atunci când procuroarea a cerut la MAI şi la DIPI declasificarea rapoartelor de decontare, dar cererea a fost respinsă. Atunci când l-a trimis în judecată pe Oprea, pe 11 mai 2016, toate aceste rapoarte şi actele justificative, dar şi alte documente ale DIPI, au fost ataşate într-un volum special de „documente clasificate”, la care are acces doar magistratul care soluţionează dosarul.

image

Mirică a  cerut instanţei de judecată să iniţieze procedura de declasificare a înscrisurilor esenţiale. Ea a arătat instanţei că „refuzul autorităţii emitente de a declasifica un înscris nu poate fi unul discreţionar, întrucat aduce atingere unor drepturi fundamentale ale omului, cum sunt dreptul la apărare, dreptul la un proces echitabil, egalitatea în faţa legii, accesul liber la justiţie”.

L-ar fi favorizat pe Gabriel Oprea

La sfârşitul lunii august- începutul lunii septembrie, Mirică a pus sub acuzare 24 de ofiţeri DIPI, printre care şi pe Rareş Văduva, dar şi pe Petre Tobă. Pe de o parte, Văduva este acuzat că a deturnat 13.000 de lei, de la „cheltuieli operative”, către „cheltuieli de protocol”. „Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareş a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI. Astfel a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice”, a scris Mirică.

Văduva a mai fost acuzat şi că a refuzat, „cu încălcarea legii”, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul „Limuzina” - Gabriel Oprea. Tobă a fost acuzat de favorizarea făptuitorului, tot pentru acelaşi lucru, că „printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă”.

Cercetată disciplinar

După ce au analizat plângerile lui Văduva şi Tobă, Inspecţia Judiciară a sesizat CSM pentru cercetare disciplinară. Sesizarea vizează încălcări ale articolului 99 litera j) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia constituie abatere desciplinară „nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precumşi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii”.

Florentina Mirică a venit ieri la CSM însoţită de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Nu pot să comentez pe fond. Am venit azi doar să o susţin pe colega noastră. Este vorba de o cercetare disciplinară în dosarul în care a fost investigat fostul ministru al Internelor Oprea Gabriel, fostul ministru al Internelor Petre Toba şi fostul şef al Direcţiei  de Informaţii a MAI”, a spus Kovesi. Cazul a fost amânat pe data de 5 octombrie.

Precedentul de la Protecţia Martorilor

Florentină Mirică este de aproape şase ani la DNA. De-a lungul timpului ea a realizat mai multe dosare mediatizate: judecătorul Stan Mustaţă, afaceristul Dinel Staicu - „Şpagă pentru achitare”, fostul boxer Rudel Obreja „Şpagă al Curtea Supremă”, afaceristul Cătălin Chelu –„Mită la MAI”, judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu – „Reţeaua judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti”, veronica Cârstoiu- „Regina şpăgii din justiţie”.

Anul acesta, Florentina Mirica a trimis în judecată mai mulţi şefi de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor (ONPM), acuzaţi tot de deturnarea fondurilor operative. Era vorba de o speţă asemănătoare cu cea privind cazul de la DIPI. Potrivit DNA, în ianuarie 2016, în acet caz, Tobă a fost de acord cu declasificarea mai multor  norme privind administrarea şi controlul fondurilor pentru protecţia martorilor.

Plângerile la CSM, o modă a politicienilor

Mai multe VIP-uri implicate în diverse anchete ale procurorilor DNA au ales să facă plângere la CSM împotriva magistraţilor, pentru a pune presiune pe aceştia. Unul dintre primii politicieni care au deschis moda plângerilor la CSM este fostul premier al României, Adrian Năstase, care în 2006, a depus mai multe sesizări. Toate au fost respinse.

Elena Udrea s-a plâns de procurorul din dosarul „Gala Bute”, privind modul în care a făcut ancheta, şi a făcut şi o plângere penală pentru rele tratamente. Similar, senatorul Valer Marian s-a plans de procurorul care-l anchetetează, pe care l-a acuzat de scurgere de informaţii. Sorin Oprescu şi Dan Voiculescu s-au plâns de activitatea judecătoarei Camelia Bogdan.

Desfiinţaţi la televizor

Totuşi, în ultima perioada, în cazul procurorilor care fac anchete cu nume grele presiunile se fac prin intermediul mass-media. Paginademedia.ro a sesizat că postul România TV, controlat de deputatul Sebastian Ghiţă, a avut o emisiune în care l-a atacat pe procurorul Mircea Negulescu. Este vorba de anchetatorul care îi cercetează pe Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta. „Acest procuror are un prieten implicat în afaceri de droguri, cu dosare penale, care îşi dă mesaje cu el. Un om care e în dosare cu droguri poate să se numească frate cu un procuror de la DNA?”, a spus Ghiţă la postul său TV. Pe ecran, rulau titluri cu galben: „Înregistrări explozive în dosarul Ponta-Blair”, „Procurorul lui Ponta, acuzat de relaţii imorale cu denunţătorii”, sau „Plângere penală la DNA împotriva procurorului lui Ponta”.

RTV a revenit, miercuri, asupra subiectului, prezentând o fotografie cu procurorul Negulescu dansând cu avocata Claudia Tănase, soţia denunţătorului din Dosarul Ponta-Blair. Fotografia a fost făcută în data de 2 iunie 2012, chiar la nunta Claudiei Tănase cu denunţătorul Iulian Tănase, cuplu al cărui naş a fost Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, vizat şi el în dosar. În viziunea sursei citate, fotografia şi faptul că la nuntă a fost prezent şi judecătorul acestui dosar, Iulian Dinu, reprezintă un argument în favoarea tezei că cei doi magistraţi şi denunţătorul au pus la cale un complot împotriva acuzaţilor din Dosar, printre care se numără Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, Tony Blair sau fostul edil Iulian Bădescu.

Anul acesta, CSM a apărat independeţa justiţiei faţă de mai multe declaraţii publice, făcute împotriva procurorilor, de politicieni cercetaţi de DNA: primarul Olguţa Vasilescu, fostul premier Victor Ponta, şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu sau deputatul Cătălin Rădulescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite