Cum funcţionează un offshore şi în ce cazuri apelează milionarii la acest tip de companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Offshore-urile nu sunt folosite în România doar pentru optimizare fiscală. Zeci de astfel de societăţi apar în anchetele derulate de procurori - fiind folosite fie pentru a da sau a lua mită, fie pentru a ascunde cine este proprietarul, pentru evaziune fiscală sau spălare de bani.

Ion Popescu, unul dintre colaboratorii lui Marian Vanghelie, a declarat anul trecut la DNA că el şi primarul suspendat de la Sectorul 5 au fost asociaţi în societatea Calex Business Limited, înregistrată în Delaware (SUA). De înfiinţare, în 2003, s-ar fi ocupat celebrul consultant Laszlo Kiss, denumit în România „Regele Offshore-urilor”. „Costul înfiinţării firmei a fost de 1.800 dolari USA”, a explicat Popescu. În România, Calex Business Limited era asociat unic la Calex Business Grup SRL.

De ce a înfiinţat societatea? Pentru a participa la privatizarea Trocadero SA. Ulterior, firma a preluat şi administrarea Economat Sector 5, unde asociat unic era Consiliul Local Sector 5. Potrivit DNA, ulterior în firmă a fost numită o altă persoană, om de încredere al lui Vanghelie, iar societatea ar fi fost folosită de edil pentru a primi mită. Vanghelie a negat acuzaţiile procurorilor DNA.

Discreţie şi la contracte de milioane de euro

Cel care s-a ocupat de înfiinţarea offshore-lui, Laszlo Kiss, execută în prezent o condamnare de 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare primită în dosarul „Petromservice II”, pentru rolul jucat în spălarea a 6,8 milioane de euro prin offshore-ul IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA). La rândul său, şi cel care a denunţat că i-a dat mită lui Vanghelie, afaceristul Marin Dumitru, folosea offshore-uri. Motivul: discreţia,  societăţile controlate de acesta primeau contracte publice de zeci de milioane de euro. Este vorba de Dioma International- deţinută de Exim Rohas Promotion Group Limited (Noua Zeelandă), şi Imob Lux Construct - controlată de Ellery Limited (Seychelles).

"Am hotărât totodată ca acţionar majoritar la această societate, în acte, să apară un offshore, respectiv Calex Business LTD, din Delaware, întrucât domnul Ovidiu Muşetescu ne-a spus că aşa ar fi cel mai bine", Ion Popescu, martor la DNA.

Alte cazuri celebre

* Marian Iancu, fostul patron al Poli Timişoara, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru spălare de bani, s-a folosit de firma offshore Faber Invest & Trade, înfiinţată în Delaware (SUA) pentru privatizarea Rafo. Faber a fost înfiinţată tot cu ajutorul lui Kiss.

* Radu Mazăre, fostul primar al oraşului Constanţa, a fost trimis în judecată luna trecută pentru că ar fi primit mită 175.000 de euro de la afaceristul Avraham Morgenstern. Banii s-au plimbat scriptic prin mai multe ţări: România (Shapir Structure SRL - firma lui Morgenstern) - Cipru (Larton Consultant- offshore controlat de Morgenstern) - Liechtenstein (unde avea conturi Melici Management- offshore din Insulele Virgine Britanice, controlat de Elan Schwartzenberg) - Israel (în conturile fraţilor Radu şi Alexandru Mazăre).

*  „Microsoft” rămâne dosarul cel mai cunoscut când este vorba de offshore-uri. În acest caz au fost condamnaţi pentru trafic de influenţă fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi afaceriştii Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru. Cel care a dat şpaga de aproape 20 de milioane de euro, Claudiu Florică, a folosit în această afacere offshore-ul Profinet Aktiengesselschaft (Liechtenstein).

* „Greii din fotbal” au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, iar o parte din bani s-au dat prin intermediul unor astfel de firme. Milioanele de euro din transferurile unor jucători români ajungeau în final la Tierney International (Insulele Virgine Britanice), cu denumirile ulterioare Star Advisors şi Star Ventures. În spatele offshore-urilor erau fraţii Giovani şi Victor Becali.

* Radu Nemeş, cunoscut ca „Regele Motorinei”, judecat pentru o evaziune fiscală de 56 de milioane de euro în dosarul fostului şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a preferat să folosească un offshore înmatriculat în Emiratele Arabe Unite- Corralys Investment Limited. De aici o parte din bani au fost transferaţi în SUA.

* „Retrocedări ilegale de păduri”- prejudiciu de 303 milioane de euro. În ancheta DNA în acest caz, privind retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de terenuri apare offshore-ul cipriot Majura Limited, controlat de Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD, Viorel Hrebenciuc. Majura Limited era asociat unic la firma Reşedinţa Vârstnicilor SRL. Societatea a semnat un contract prin care a dobândit calitatea de promitent-cumpărător pentru suprafaţa de 43.277 ha, la preţul de 2500 de euro/ha, de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă.

*„Petromservice”- prejudiciu 83,5 milioane de euro. În această afacere un rol cheie l-a avut offshore-ul Elbahold (Cipru), prin intermediul căruia era controlată societatea sindicaliştilor de la Petrom, Petromservice. În spatele offshore-ului se afla sindicalistul Liviu Luca. Cel care ar fi finanţat Elbahold să preia 49,35% din acţiuni ar fi fost  afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu. Cu ajutorul Elbahold, ar fi fost delapidată Petromservice.

* „Privatizarea ICA”- prejudiciu 60 de milioane de euro. Un rol important l-a avut offshore-ul Crescent Comercial & Maritime (Cipru), reprezentată de Dan Voiculescu. Procurorii DNA explicau că Voiculescu ar fi pus ochii pe averea imobiliară a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) încă din 1991. Atunci, Crescent s-a asociat cu ICA şi a fost înfiinţată firma Bioprod, la care offshore-ul deţinea 51%. Bioprod a avut rolul de „cal troian” în fraudarea ICA.


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite