Cum funcţionează brăţările electronice pentru cei aflaţi în arest la domiciliu şi cum vor fi ajutate victimele violenţei domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
violenţă domestică FOTO Shutterstock
violenţă domestică FOTO Shutterstock

Oficialii de la Interne anunţă că în cazul victimelor violenţei domestice va fi nevoie, pentru a le asigura protecţia, să aibă şi acestea o brăţară electronică asupra lor. În acest fel, la declanşarea alertei, ca măsură suplimentară de protecţie, va putea fi contactă şi persoana protejată, pentru a primi indicaţii, de la organul de supraveghere sau de la cel care asigură intervenţia.

În cazul celor cu arest la domiciliu sau sub control judiciar aparatul va alerta instantaneu echipele de intervenţie atunci când subiectul părăseşte a perimetrul stabilit pentru el. În plus, alarma se declanşează şi atunci când subiectul observaţiei încearcă să se debaraseze de aparatul de supraveghere.  Concret, cine încearcă să-şi scoată brăţara este prins în cel mult zece minute.

Cum funcţionează

Brăţara electronică este, de fapt, un aparat de dimensiuni nu mai mari decât un telefon mobil, fixat de gleznă, de gambă sai de mână, capabil să transmită semnale despre locul în care se află persoana supravegheată. Printre altele, dispozitivele folosesc tehnologia GPS şi sunt rezistente la apă. „Identitatea celui care poartă dispozitivul electronic va fi cunoscută doar de ofiţerul de caz şi numai în măsura în care se generează o alertă, ce notifică încălcarea unei reguli stabilite, va fi posibilă asocierea identificatorului brăţării cu datele cu caracter personal existente în dosarul electronic”, se mai arată în document.

Proiectul propune valorificarea infrastructurii şi serviciilor publice deja existente şi de aceea funcţionarea Sistemului de monitorizare a fost gândit astfel încât să fie asigurată compatibilitatea componentelor sale cu Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, mai arată Ministerul de Interne. 

Păcălirea serviciilor de probaţiune

Expertul criminolog  Dan Antonescu consideră că după ce vor fi puse în funcţiune aceste sisteme electronice de supraveghere vor rezolva două mari probleme. „Cei aflaţi în situaţia de a fi cercetaţi în arest la domiciliu sau cei sub control judiciar  nu vor mai putea înşela organele de probaţiune însărcinate cu supravegherea lor.  Pentru că am avut destule cazuri când infractori aflaţi în arest la domiciliu, părăseau perimetrul desemnat  pentru a rezolva diverse probleme sau chiar pentru a săvârşi noi infracţiuni. Culmea este că, la anchetele care urmau,  aveau şi un alibi pentru că aveau pe numele lor un mandat de arest la domiciliu, iar organul de probaţiune putea certifica acest lucru. Apoi mai este vorba şi de efectul descurajant  produs de un astfel de dispozitiv asupra celui care îl are montat”, arată expertul.

Antonescu susţine că după ce va fi pus la punct şi lansat sistemul va fi facil de exploatat. „Persoanele supravegheate vor putea fi urmărite minut cu minut, indiferent de ora din zi şi din noapte, chiar şi de poliţişti locali pe un simplu ecran. Sistemul va da automat alarma dacă unul dintre supravegheaţi va <<călca pe bec>>”, a conchis expertul criminolog.  

La rândul ei, Simona Voicescu, preşedintele Asociaţiei Necuvinte, care militează pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor suţine că punerea în funcţiune a sistemului va fi benefică.  „Aceste brăţări erau prevăzute de lege de mai mult timp însă până acum nu au fost alocaţi bani. Este nemaipomenit că se face acest lucru acum, fiind absolut necesare în cazurile de violenţă domestică cu care ne ocupăm noi. Fără această monitorizare, ordinele de interdicţie au foarte puţină relevanţă”, a precizat  Simona Voicescu.

Sorin Dumitraşcu , preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor  spune că sistemul este bun, dar nu perfect. „Nu trebuie să ne facem iluzii că aceste brăţărele electronice vor speria sau descuraja persoanele decise să încalce legea. Ele sunt folosite în situaţiile de arest preventiv la domiciliu, deci vorbim de situaţii când omul nu este încă judecat. Se aplică doar în cazurile fără violenţă, când nu există riscul de a răni pe cineva. În cazul deţinuţilor care ies la muncă în afara penitenciarului este aproape inutilă folosirea lor. Un deţinut decis să evadeze nu va avea mari probleme în a sparge acea brăţară”, susţine  Sorin Dumitraşcu.

Infractori vor monitorizaţi cu brăţările de supraveghere GPS

Aşteptată de mai mulţi ani, legea privind monitorizarea electronică care va permite folosirea brăţărilor cu GPS pentru supravegherea infractorilor a fost pusă ieri în dezbatere publică. Printre cei care vor fi obligaţi să poarte brăţara electronică se vor număra inclusiv agresorii care comit fapte de violenţă domestică, persoanele aflate sub control judiciar sau în arest la domiciliu, dar şi deţinuţii cu regim deschis care se deplasează în exteriorul penitenciarelor. Proiectul de lege a fost pus la punct după ce poliţiştii români şi-au consultat colegii din 16 ţări europene care folosesc deja aceste sisteme. 

Astfel, în cazul persoanelor supravegheate, se vor utiliza dispozitive electronice de supraveghere mobile, “montate nedetaşabil pe gleznă sau (dacă există raţiuni medicale) pe braţ”, se arată în proiect. De asemenea, vor exista şi dispozitive fixe, care se vor monta în imobilul în care se execută măsura dispusă de organul judiciar sau de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite