Cum a fost prins în flagrant poliţistul care cerea şpagă 1 milion de euro. Şeful DNA: „I-a cerut denunţătorului să îi schimbe pe toţi în euro, că n-are ce face cu lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerul de poliţie judiciară Marius Aurelian Fleancu, prins în flagrant de procurorii DNA după ce a cerut o şpagă colosală, voia întreaga mită în euro, aşa că l-a trimis pe denunţător, care venise şi cu lei, la casa de schimb valutar. Din declaraţiile şefulii DNA, Crin Bologa, rezultă că poliţistul doar s-a lăudat că avea influenţă pe lângă un procuror, nefiind găsite date despre implicarea unor magistraţi în această cauză

Procurorul-şef al DNA Crin Bologa a dat detalii, joi, într-o videoconferinţă, despre cum a fost realizat flagrantul în dosarul de luare de mită în care este cercetat poliţistul.

„Am avut pregătită cash suma respectivă – în euro şi în lei – poliţistul a venit la întâlnire, a primit banii, a fost de acord, că erau în maşină. În momentul în care a auzit că sunt şi în lei şi în euro i-a cerut denunţătorului să schimbe toţi banii în euro. După acest moment a fost prins. Conform definiţiei din Codul de procedură penală, este o infracţiune de flagrant. Flagrantul este în momentul în care făptuitorul este prins în momentul săvârşirii faptei sau imediat după acest lucru. Infracţiunea de trafic de influenţă, de mită se consumă atât prin pretindere, cât şi prin primire sau acceptare. Banii au fost duşi fizic, au fost acceptaţi, iar atunci când poliţistul a aflat că sunt şi lei i-a cerut denunţătorului să îi schimbe pe toţi în euro, că n-are ce face cu lei, îi trebuie în euro. Nu am avut date despre implicarea unor magistraţi, date concrete, pentru că, altfel, declinam competenţa la SIIJ. Aici, poliţistul a afirmat că are influenţă asupra procurorului de caz pentru a rezolva o soluţie de clasare pentru denunţător”, a declarat şeful DNA.

Ce promitea poliţistul că va face în schimbul mitei

Pe data de 2 mai, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pe numele ofiţerului de poliţie judiciară în cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada februarie - aprilie 2020, Marius Aurelian Fleancu, în calitate de ofiţer poliţie judiciară delegat să efectueze activităţi de urmărire penală într-un dosar la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ar fi pretins de la o persoană, în mod repetat, suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz şi procurorul şef de secţie.

Banii ar fi fost pretinşi prin intermediar, de la o persoană vizată în dosarul în care ofiţerul fusese delegat să efectueze activităţi de urmărire penală, în schimbul promisiunii că acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desfiinţarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză şi în cele din urmă la o soluţie de clasare.

Conform DNA, poliţistul s-ar fi angajat şi că va interveni la procurorul de caz şi la procurorul ierarhic superior, (asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă), astfel încât să se dispună soluţia clasării, iar eventualele plângeri faţă de clasare să fie respinse.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite