Cum a fost posibil ca o femeie să fie sechestrată 10 ani în Italia. Precizările Poliţiei Italiene

Cum a fost posibil ca o femeie să fie sechestrată 10 ani în Italia. Precizările Poliţiei Italiene

Poliţia italiană a făcut precizări legate de cazul româncei sechestrate

Poliţia italiană a făcut precizări cu privire la cazul româncei sechestrate timp de 10 ani. Oficialii susţin că un motiv pentru care nu au fost luate niciun fel de măsuri a fost faptul că familia tinerei se obişnuise cu gândul că aceasta a murit.

Deşi aceştia au mers în oraşul în care tânăra a mers să muncească, familia nu a sesizat şi autorităţile. 
 
Acum, Ministerul Externe precizează că femeia se află în spital, unde are parte de îngrijire medicală şi consiliere psihologică, iar copiii sunt într-un centru de asistenţă socială. Se fac demersuri pentru ca toţi să primească acte, dar vor rămâne în Italia până la finalizarea anchetei.
 
O româncă, împreună cu cei doi copii ai ei, a fost salvată de carabinieri după ce a stat sechestrată timp de 10 ani într-o localitate din Calabria, sudul Italiei. Femeia în vârstă de 29 de ani a fost ţinută captivă într-o cameră subterană, în condiţii inumane. Femeia, care a fost găsită legată de pat, a fost victima mai multor abuzuri sexuale, potrivit presei italiene. Ministerul Afacerilor Externe, dar şi Ministerul Românilor de Pretutindeni au luat atitudine şi caută soluţii pentru a o ajuta, iar psihologii spun că atât femeia cât şi copiii, abuzaţi la rândul lor de italianul plasat acum în arest preventiv, vor rămâne cu traume îndelungate. 
 
„Am activat grupul interministerial din care fac parte toate instituţiile de resort din România pentru a discuta despre complexitatea cazului”, a explicat Andreea Păstârnac, ministrul Românilor de Pretutindeni. 
 
Concret, carabinierii au descoperit cazul în timpul unui control de rutină. Aloisio Francesco Rosario Giordano a ridicat ceva suspiciuni pentru că în maşina pe care o conducea îl avea şi pe fiul său de nouă ani care era extrem de murdar şi părea subnutrit. După ce i-au verificat identitatea, carabinierii au aflat ca Giordano este o persoană turbulentă şi că în trecut  a fost cercetat pentru diverse scandaluri, acte de  violenţa sexuală şi de abuz în familie, aşa că ofiţerii au vrut  să-i verifice locuinţa. 
 
Ce au văzut la faţa locului i-a uimit. „Casa“ era fără curent electric, şoarecii şi insecte colcăiau peste tot, iar aerul era irespirabil, oamenii legii fiind obligaţi să poarte măşti. În cameră erau mai multe găleţi pline cu fecale, iar într-un colţ un „pat“ din cutii de carton pe un cadru de fier de care era înlănţuită românca. Femeia, care a ajuns în Italia în 2007, era bătută, nu mai făcuse baie de un an, iar rănile de pe corp erau cusute cu aţă pescărească. Alături de ea, fetiţa bolnavă, cu o stare apropiată de leşin. 
 
Femeia era dispărută de mama ei
 
Familia Mihaelei, care locuieşte în comuna Cerchezu, s-a bucurat nespus când a aflat că fata ei este bine. „Să dea Dumnezeu să fie sănătoşi nepoţii, să ajungă cu bine acasă! Să o văd eu că este bine! Nici nu ştiţi cât de mult mă bucur c-a fost găsită“, a spus mama fetei, Maria Trofoşilă.
 
Chinul româncei a început în 2007 când a ajuns în Lamezia să lucreze la o familie de italieni ca îngrijitoare. Aceasta plecase pentru a-şi scoate familia din sărăcie. După moartea femeii de care avea grijă românca, văduvul Aloisio Francesco Rosario Giordano, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a sechestrat-o şi a obligat-o să trăiască în condiţii inumane timp de zece ani. În această perioadă tânăra a fost victima a numeroase abuzuri, trăind un „coşmar care întrece până şi imaginaţia unui scenarist de filme de groază“,  mai scrie presa italiană.
 
Traumele rămân
 
Psihologii afirmă că „de obicei, agresorul este o persoană slabă. Dacă femeia ar avea o susţinere şi dacă autorităţile ar putea să îi ofere o protecţie reală, poate că aceste cazuri ar fi mai puţine“, susţine Daniela Gheorghe.
 
Ea adaugă că o femeie traumatizată astfel, de câte ori va fi atinsă de cineva, se va gândi la tragedia prin care a trecut. „Mai mult, ea nu va putea să facă o delimitare între cele două situaţii. Va avea probleme în intimitate şi în unele cazuri, poate ajunge să aibă repulsie faţă de bărbaţi“.
 
,,7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în sudul Italiei"
 
,,Cazul tinerei românce sechestrate şi torturate timp de 10 ani este semnalul de alarmă care spune <<gata, până aici>>. El obligă întreaga societate la responsabilizare. Nu este doar un eveniment izolat! O anchetă făcută de The Observer şi citată de The Guardian arată că <<aproximativ 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în sudul Italiei>>.  Abuzurile sexuale, psihice, verbale şi fizice sunt realitatea multora dintre femeile plecate în străinatate la muncă. Problemele lor au fost şi încă sunt ignorate în societatea românească.
 
Feminismul trebuie să pătrundă masiv în modul de gândire al oamenilor, iar vocile publice să spună clar şi răspicat <<sunt feminist/feministă>>. Solidaritatea cu problemele femeilor este primul pas pe care orice om cu conştiintă poate să îl facă. A spune că nu eşti feminist, mai ales dacă eşti politician sau voce publică implică o atitudine dispreţuitoare faţă de astfel de probleme. Câţi politicieni feminişti cunoaştem? Câţi se ocupă de problemele femeilor? Putem să îi numărăm pe degete! De ce ajung atât de greu în funcţii cheie oameni dedicaţi acestei cauze? Soarta femeilor nu contează?", a punctat activista pentru drepturile femeilor, Ioana Stăniloiu.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările