Cum a fost înfundat senatorul protejat de „Doi şi-un sfert“. Întâlniri „pe dezbrăcate“, la toaletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul UNPR Marius Isăilă a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru că a luat şpagă şi pentru că a folosit „Doi ş’un sfert“ pentru a afla dacă este anchetat de DNA. Întâlnirile conspirative aveau loc la restaurantul „Bârlogul Lupilor“.

Curtea Supremă l-a condamnat, marţi, pe senatorul UNPR Marius Isăilă la 4 ani închisoare cu executare, într-un dosar în care DNA l-a acuzat de mai multe fapte de corupţie. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Completul de 5 judecători al Curţii Supreme.

În rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată, procurorii DNA au arătat cum a luat şpagă 200.000 de euro, în 2012, Marius Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice. 

În schimbul banilor, senatorul i-a promis omului de afaceri Lucian Timofanovici că va bloca un control ANAF la firma acestuia, Dave Research and Development SRL. Mita a fost dată prin doi interpuşi: Cristian Ştefan Ene, consilier personal al senatorului, şi Cătălin Cristescu, comisar al Gărzii Financiare. Ulterior, Isăilă s-a lăcomit şi i-a mai cerut afaceristului alţi 150.000 de euro. Însă Lucian Timofanovici l-a denunţat la DNA.

Când a simţit că anchetatorii sunt pe urmele sale, Marius Isăilă a apelat la câţiva prieteni din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI (DIPI), pentru a afla dacă este filat de DNA.

„Bârlogul Lupilor“

El ar fi cerut, de asemenea, urmărirea lui Cătălin Cristescu, pe care îl bănuia că l-a denunţat. Din interceptările procurorilor, Marius Isăilă a apelat chiar şi la şeful DIPI, chestorul Gelu Oltean, despre care discuta cu apropiaţii în termeni colocviali: „vărucu“, „Geluţu“ sau „şefu cel mare“. De asemenea, senatorul era un apropiat al comisarului-şef Dorin Ioan Popa, şef al compartimentului juridic al DIPI, căruia i se adresa cu apelativul „Popică“. Un alt ofiţer DIPI care avea legături cu Isăilă era Irinel Ionuţ Nuţu.

Întâlnirile conspirative între Isăilă şi ofiţerii DIPI au avut loc la restaurantul „Bârlogul Lupilor“, aceeaşi cârciumă folosită drept cartier general şi de chestorul Adrian Bărăscu, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, trimis în judecată pentru ororile la care îi supunea pe martorii protejaţi. De altfel, la întâlnirile lui Isăilă cu cei trei ofiţeri DIPI de la „Bârlogul Lupilor“ a participat şi chestorul Bărăscu.

DIPI, la dispoziţia senatorului

Procurorii DNA l-au şi filmat pe Marius Isăilă la restaurantul „Bârlogul Lupilor“, în timp ce se întâlnea cu şefii de la „Doi şi-un sfert“. După ce au stat o perioadă de timp la masă, senatorul a coborât în parcare cu Dorin Popa, unde au mai discutat o vreme.

Ulterior, Popa l-a contactat telefonic pe comisarul-şef Ştefan Năstăsie, şeful compartimentului supravegheri operative (F.) din cadrul DIPI, căruia i-a cerut să-i trimită un ofiţer din subordine, pentru a verifica dacă în maşina senatorului sunt amplasate sisteme de monitorizare.

La scurt timp, la faţa locului a ajuns ofiţerul Daniel State, din cadrul compartimentului supravegheri operative al DIPI, care a verificat interiorul autoturismului.

Ajutat să scape de microfoane de şefii „Doi şi-un sfert“

Potrivit DNA, senatorul Marius Isăilă nu doarea doar informaţii din anchetă de la şefii DIPI. El le-ar fi cerut acestora să găsească o modalitate de a contracara denunţul făcut la DNA împotriva sa. Astfel, Isăilă dorea să se depună la dosar un document antedatat în care el să fie cel care îl denunţa pe comisarul din Garda Financiară Cătălin Cristescu că i-ar fi oferit mită.

Procurorii DNA i-au audiat pe chestorul Gelu Oltean, comisarul-şef Dorin Popa, dar şi pe ceilalţi doi ofiţeri DIPI care s-au întâlnit la „Bârlogul Lupilor“ cu senatorul Isăilă. Aceştia nu au putut nega întâlnirea, dar au pretins că n-ar fi făcut nimic ilegal.

Întâlniri conspirative „pe dezbrăcate“ la toaletă

Procurorii au arătat că Marius Isăilă era obsedat că este interceptat, motiv pentru care era extrem de prudent atunci când discuta cu apropiaţii săi despre şpăgi. Senatorul obişnuia să-şi bage în toaletă interlocutorii, unde le cerea să se dezbrace, pentru a fi sigur că aceştia nu au asupra lor tehnică de înregistrare. Chiar şi aşa, Isăilă nu era prea vorbăreţ, el discutând mai mult prin semne.

Trebuie să ne punem de acord, mânca-ţi-aş gura ta!

Într-o întâlnire dintre Ovidiu Isăilă şi Cristian Ene, monitorizată de DNA, cei doi discutau cum să se pună de acord în cazul în care ancheta va ajunge la ei.

Isăilă: (vorbeşte în şoaptă) Chiar aşa dacă este, ... dăm autodenunţ,...(neinteligibil - gesticulează cu ambele mâini)... Între noi. ( n.a. se referă la posibilitatea de a înregistra un autodenunţ antedatat la DIPI, împotriva lui Lucian Timofanovici şi Cristian Cristescu, cu scopul de a contracara un eventual denunţ formulat de aceştia)
Ene: Da, da’ noi trebuie să ne punem de acord, mânca-ţi-aş gura ta! Dacă este autodenunţ, ăia ne vor chema...
Isăilă: …(neinteligibil) Da.
Ene: Ne vor chema pe amândoi la spo...
Isăilă: Da...
Ene: La spovedanie... sută la sută!
Isăilă: Da. Şi? Stăm împreună de …(neinteligibil)
Ene: O să ne întrebe... Dacă ăla spune... o să spună... Bă, ăla spune...
Isăilă: Da, dom’le, eu l-am văzut... 
Ene: Şi dacă te recunoaşte suntem mâncaţi!
Isăilă: Şi ce dacă mă recunoaşte? Da, mă, m-am văzut cu el. Şi? M-a rugat frumos şi mi-a cerut un sfat pe o temă. Mi-ai dat vreun leu atunci?  ;

Condamnat la 4 ani de închisoare

Marius Isăilă a primit două pedepse de 3 şi 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi o pedeapsă de un an închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a contopit cele trei pedepse şi a adăugat un spor de un an închisoare, astfel încât senatorul va executa în final 4 ani închisoare. De asemenea, judecătorii au menţinut controlul judiciar pe cauţiune faţă de Marius Isăilă şi au dispus confiscarea sumei de 180.000 de euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite