Cum a fost implementat cu succes programul „Alungaţi medicii din ţară“ la Spitalul Colentina. Ce le-a propus primarul Capitalei medicilor demisionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei mai buni neurochirurgi români, reveniţi din Franţa pentru a pune pe picioare o secţie de neurochirurgie performantă la Spitalul Colentina, au decis să demisioneze din cauza sabotajelor la care au fost supuşi după ce au înfiinţat secţia. „Aceşti doi neurochirurgi au făcut prima operaţie pe creier cu pacientul treaz în timpul intervenţiei. E păcat să se destrame o astfel de echipă”, spune secretarul de stat Cristian Grasu.

UPDATE 20.30 Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat conducerii Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti să îi prezinte, până vineri, 8 septembrie 2017, un raport detaliat referitor la problemele de personal şi dificultăţile în derularea procedurilor de achiziţii de materiale medicale cu care se confruntă Spitalul Colentina.

Gabriela Firea a discutat luni cu cei doi medici neurochirurgi demisionari de la Spitalul Colentina, Ionuţ Gobej şi Dorin Bica, despre problemele pe care aceştia le reclamă. „Am avut o discuţie constructivă şi corectă cu domnii doctori Gobej şi Bica. Medicii trebuie ajutaţi în activitatea lor pentru că de ei depinde viaţa pacienţilor. Le-am adresat rugămintea de a reconsidera decizia de a demisiona şi i-am asigurat de tot sprijinul meu”, a spus Gabriela Firea.

Edilul i-a propus doctorului Gobej să preia interimar postul de şef de secţie Neurochirurgie. În acelaşi timp, le-a solicitat celor doi medici să îi facă o propunere pentru un director medical interimar al spitalului Colentina. Medicii Gobej şi Bica au propus-o pe dna dr. Lelia Iliescu.


Măcinat de scandaluri şi de lipsuri sistemul medical românesc îşi arată din nou latura îngrozitoare de parcă ar vrea să demonstreze zilnic că acţionează împotriva pacienţilor. După scandalul de corupţie de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în urma căruia 14 persoane au ajuns după gratii sub acuzaţia că au lăsat pacienţi să moară cu zile, un alt scandal a izbucnit la Spitalul Colentina din Capitală. 

Luni, medicii Ionuţ Gobej şi Dorin Bica, doi dintre cei mai buni specialişti neurochirurgi din România, şcoliţi în Franţa, au anunţat că şi-au dat demisia din funcţia deţinută la Spitalul Colentina. Motivul: în ultimele luni au fost obligaţi să refuze 60 de pacienţi cu tumori cerebrale din cauza problemelor cu care se confruntă unitatea medicală. 

„Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluţie. Au fost refuzaţi din cauza lipsei şi a pierderii de personal, programului operator restricţionat şi a lipsei de consumabile şi medicamente. Standardul de calitate oferit pacienţilor ce au fost operaţi a avut de suferit. La aceste probleme se adaugă hărţuirea permanentă a personalului medical din secţiile de neurochirugie şi ATI”, au scris medicii pe Facebook.

„N-au vrut să facă un compromis”

„Cei doi medici sunt cel mai bun lucru care s-a întâmplat spitalului în ultimii ani”. Asta spunea un specialist neurolog în urmă cu opt luni când medicii Ionuţ Gobej şi Dorin Bica denunţau pentru prima oară situaţia în curs de degradare de la Spitalul Colentina. În februarie, aceştia arătau că din cauza lipsei de personal doi pacienţi erau condamnaţi la moarte, acuzând noua conducere a unităţii că se raportează la binele pacientului doar ca la o lozincă.

  

Tinerii chirurgi sunt susţinuţi şi de reprezentanţii pacienţilor, care spun că mizeria şi corupţia din sănătate sunt motivele pentru care medicii buni aleg calea sănătăţii, în dauna pacienţilor români. 

„Cei doi neurochirurgi nu numai că aveau pretenţia, dar au şi dovedit că puteau face performanţă. Şi, în mod sigur, n-au vrut să facă un compromis aşa cum facem majoritatea medicilor din România. Îngrijirea pacienţilor pentru noi e o luptă continuă în care facem rost de diverse lucruri care ne sunt necesare pentru îngrijirea de bază a bolnavilor. Asta ne ocupă mai mult de jumătate din timpul nostru, iar mare parte din cealaltă jumătate este ocupată de chestiuni administrative. Consider normal gestul lor pentru că nu au vrut să facă niciun compromis. Nu ne pricepem să-i aducem pe medici înapoi pentru că medicii din afară nu vor neaparat bani, ci vor nişte condiţii normale de lucru. Normal că la un moment dat, când ai fost obişnuit cu altă atmosferă de lucru, aici îţi vine foarte greu să te adaptezi”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, subliniind că România nu este capabilă să aducă medicii formaţi înapoi în ţară. 

„Să ne fie ruşine ar fi prea puţin spus”

Reacţii cu privire la decizia medicilor de a pleca au curs şi pe reţelele de socializare. „Să ne fie ruşine ar fi prea puţin spus. Doctori de o înaltă calitate şi prestanţă a actului medical, specializaţi în străinătate şi care au decis să se întoarcă în România, pentru a-şi pune întreaga valoare în slujba medicinei româneşti şi iată-i acum batjocoriţi de un sistem corpt şi mizer”, a scris o fostă pacientă a neurochirurgului Ionuţ Gobej pe Facebook.

Şi fondatoarea asociaţiei Dăruieşte Viaţă a explicat că situaţia de la Spitalul Colentina este consecinţa directă a politizării sistemului de sănătate. „Iată cum ne alungăm medicii. Pentru că managementul spitalelor este politizat, adesea incompetent, insensibil la interesul pacientului şi al spitalului, dar ultrasensibil la interesele unor grupuri. Şi pentru că noi, ca societate, tolerăm de 30 de ani”, a arătat Oana Gheorghiu. 

„De regulă, neurochirurgul este un fel de Dumnezeu al medicinei, niciodată nu a fost cazul cu aceşti doctori, au fost mereu în clinică să vadă cazurile pe care îi solicitam să le preia. Sunt nişte oameni deosebiţi, poate că şi educaţia pe care au primit-o a contat. Sigur că ar putea să plece oricând”, subliniază un fost medic neurolog care a lucrat cu cei doi. 

Cristian Grasu: „E păcat”

Potrivit medicului Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în cazul Spitalului Colentina, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, Ministerul nu poate face mare lucru. 

„E mare păcat că pierdem un loc în care se făcea neurochirurgie de performanţă. Am spus şi la precedenta dezbatere care a avut loc la Spitalul Colentina: << aveţi o secţie importantă, care dă rezultate, păstraţi-o >>. Din păcate, nu prea putem face nimic dar vom discuta să vedem dacă putem interveni într-un fel sau altul. Ministerul Sănătăţii trasează nişte linii directoare, dar în cazul spitalelor ce ţin de autorităţile locale, acestea din urmă decid”, a edeclarat, pentru „Adevărul”, secretarul de stat. 

„Aceşti doi neurochirurgi au făcut prima operaţie pe creier cu pacientul treaz în timpul intervenţiei. E păcat să se destrame o astfel de echipă. Ar fi fost bine să nu se ajungă aici”, a completat medicul Cristian Grasu.

Cum s-au întors în ţară

Chirurgii Ionut Gobej şi Dorin Bică erau rezidenţi la Paris în 2014, când au fost contactaţi de fostul manager de la Colentina, Bogdan Andreescu, care le-a cerut să se întoarcă în ţară să lucreze la spitalul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare. „I-am spus managerului că vom veni, dar cu condiţia să facem o secţie, dar am pus mai multe condiţii: una, anestezistul să fie în sală la ora 8.00, să ne lase să facem o secţie exact aşa ca la Paris”, au povestit medicii când s-au întors. Şi asta au reuşit să facă.

Şi aceştia nu sunt singurii care au luat decizia de a părăsi unitatea sanitară. În ultimele luni, mai multe cadre medicale, inclusiv cercetători, au preferat să plece din spital în ultimele luni pe motiv că nu se pot înţelege cu managerul Silvi Ifrim.

                      

Cum se apără conducerea spitalului 

Conducerea Spitalului Colentina a reacţionat şi a precizat că îşi exprimă „totala surprindere” faţă de declaraţiile neurochirurgilor. Oficialii din spital dau vina chiar pe medici pentru lipsa de materiale consumabile. Potrivit conducerii spitalului, au fost făcute mai multe concursuri de angajare pentru posturi de medici şi asistenţi pe secţia de Neurochirurgie. 

Referitor la lipsa de medicamente, conducerea unităţii sanitare spune că au fost sincope doar cu privire la două produse şi în ambele cazuri a fost fie vina producătorului, fie vina distribuitorilor. „Referatele de necesitate întocmite de către personalul din Secţia Neurochirurgie nu au respectat prevederile legale” şi „nu au specificaţiile tehnice necesare achiziţiei”, se arată în comunicatul de presă.

Citeşte şi:

De ce au refuzat-o pe Firea cei doi neurochirurgi demisionari de la spitalul Colentina: „Am făcut tone de referate. Toţi ştiau de probleme”

 

Scandalul medicilor de la Colentina. „Firea ar trebui să roage în genunchi echipa doctorului Gobej să nu lase spitalul“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite