Cum a fost creat blocajul în urma căruia Agenţia de Integritate rămâne fără şef şi nici nu poate fi numit unul nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandatul lui Bogdan Stan expiră în curând. FOTO: Mediafax
Mandatul lui Bogdan Stan expiră în curând. FOTO: Mediafax

Mandatul actualului şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Bogdan Stan, expiră la începutul lunii viitoare iar Consiliul Naţional de Integritate nu poate numi o altă persoană la conducere.

Motivul pentru această situaţie este faptul că instituţiile statului nu şi-au desemnat noi membri, deşi mandatele celor din CNI au expirat anul trecut. „După data de 2 decembrie, conducerea Agenţiei va fi asigurată de vicepreşedintele instituţiei, Florin Ionel Moise, întrucât nu a fost organizat din timp un concurs pentru selectarea unui nou preşedinte. Nu a avut cine să organizeze concursul întrucât mandatul membrilor Consiliului Naţional de Integritate (CNI) a expirat la sfârşitul anului trecut şi până acum instituţiile statului nu au desemnat noi membri în CNI”, scrie G4media, care citează surse judiciare.

Bogdan Stan, actualul preşedinte, şi-a început mandatul în decembrie 2015, şi urmează să se încheie în data de 2 decembrie. Fostul Consiliu Naţional de Integritate a avut mandat în perioada 2014-2018, iar în data de 6 decembrie 2018 a avut loc ultima şedinţă a Consiliului. Potrivit legii ANI, din cadrul Consiliului Naţional de Integritate fac parte: câte un membru desemnat de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, şi câte un reprezentant al Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România, al înalţilor funcţionari publici, un reprezentant desemnat de comun acord de asociaţiile magistraţilor şi, în final, un reprezentant desemnat de organizaţiile societăţii civile. 

ANI este deja motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană. În ultimul raport MCV se arată că „în ultimii doi ani şi jumătate au fost adoptate cinci propuneri legislative de modificare a legilor în materie de integritate. Pe lângă slăbirea anumitor dispoziţii şi a capacităţii ANI de a-şi continua activitatea, această suită de modificări a contribuit şi mai mult la menţinerea unui peisaj juridic fragmentat”. ANI s-ar putea alătura astfel marilor parchete, DNA, DIICOT, Parchetul General, toate conduse de şefi interimari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite