Cum au fost capturaţi hackerii români care au neutralizat camerele de supraveghere din Washington şi au pus pe jar Secret Service

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secret Service a tratat cazul cu prioritate pentru că atacul a avut loc în preajma învestirii lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Secret Service a tratat cazul cu prioritate pentru că atacul a avut loc în preajma învestirii lui Donald Trump FOTO EPA-EFE

Patru zile nu au funcţionat camerele de supraveghere din Washington după ce cei doi hackeri români au reuşit să le scoată din funcţiune când au accesat computerele Departamentului Poliţiei Metropolitane (MPD) din Washington. Agenţii Secret Service spun că atacul a avut loc chiar în preajma învestirii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, iar hackerii au cerut recompensă. O persoană ar fi fost ucisă însă în timp ce camerele nu funcţionau.

Mihai Alexandru Işvanca, în vârstă de 25 de ani, şi Eveline Cismaru, în vârstă de 28 de ani  au fost reţinuţi pe 15 decembrie 2017, pe Aeroportul Henri Coandă după ce, cu patru zile înainte, au fost puşi sub acuzare de autorităţile americane.  Cei doi sunt învinuiţi în SUA de conspiraţie în vedere comiterii de fraude electronice şi de conspiraţie în vederea comiterii de fraude informatice şi, dacă sunt găsiţi vinovaţi, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Viruşii “cerber” şi “dharma”

În 12 ianuarie 2017, Secret Service a fost notificat că sute de camere de supraveghere ale Departamentului Poliţiei Metropolitane sunt scoase din funcţiune. A fost demarată o investigaţie în urma căreia s-a stabilit că în perioada 9 ianuarie - 12 ianuarie computerele conectate cu camerele de supravegere au fost afectate de viruşii ransomware de tip  “cerber” şi “dharma”.

Agenţii au intervenit rapid şi împreună cu specialiştii departamentului tehnic din MPD s-a reuşit remedierea situaţiei. Sistemul de camere a fost repus în funcţiune chiar înainte de învestirea lui Donald Trump. Ancheta însă a continuat mai ales că cei doi români au făcut cereri de răscumpărare pentru deblocarea sistemului.

Secret Service susţine că nu are dovezi conform cărora din cauza acestui atac informatic a fost pusă pericol sau ameninţată securitatea cuiva. Totuşi, unele surse spun că,  în cele  patru zile în care camerele  au fost dezactivate, o femeie în vârstă a fost ucisă de focuri de armă în plină stradă, iar poliţia nu a putut identifica suspectul, deoarece cea mai apropiată cameră era oprită.

Achiziţia “fatală” de pe Amazon

Oricum, ancheta Secret Service a înaintat rapid mai ales după ce s-a ajuns la concluzia că au fost infectate cu viruşi de tip ransomware cel puţin 179.000 de adrese de email. Agenţii americani au colaborat în acest caz FBI şi cu poliţişti din Marea Britanie, Olanda şi România. La un moment dat, în februarie, cei doi au fost reţinuţi la Londra ca suspecţi în acest caz, dar anchetatorii britanici nu au găsit dovezi pentru a fi puşi sub acuzare. Numele Evelinei Cismaru cu tot cu date de contact apărea într-o achiziţie suspecta făcută de pe portalul Amazon.

În fine, pornind de la această achiziţie, după câteva luni de investigaţii s-a reuşit punerea celor doi sub acuzare. 

Curtea de Apel cere documentele pentru extrădare

Curtea de Apel Bucureşti a judecat în 16 decembrie cazul lui Mihai Alexandru Işvanca şi al Evelinei Cismaru, acordând termen 11 ianuarie 2018 pentru  judecarea cererii de extrădare.

"Pune în vedere parchetului să înainteze cererea de extrădare şi documentele anexe, în condiţiile art. 8 şi art.12 din Tratatul de extrădare dintre România şi S.U.A., ratificat de România prin Legea nr. 111/2008. În baza art. 12 alin. 1 din Tratatul de extrădare dintre România şi S.U.A., ratificat de România prin Legea nr. 111/2008, statul solicitant (S.U.A.) urmează să fie informat, fără întârziere, cu privire la măsurile dispuse prin prezenta, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Ministerul Justiţiei – Direcţia Cooperare Internaţională din România. Dispune emiterea mandatului de arestare provizorie în vederea extrădării", se arată în decizia instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite