Cum sunt evacuaţi ultimii români din Kabul. Forţele Speciale participă la misiune pentru a păzi avionul militar de asaltul afganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii vor fi aduşi din Afganistan cu o aeronavă C-130 Hercules  FOTO ROAF
Românii vor fi aduşi din Afganistan cu o aeronavă C-130 Hercules  FOTO ROAF

Un avion C-130 Hercules al Forţelor Aeriene Române a plecat la Kabul pentru a repatria ultimii 27 de români aflaţi în Afganistan. În aeronavă se află şi militarii de la Operaţii Speciale care au misiunea să-i ţină pe afgani departe de avionul românesc.

La cererea premierului Florin Cîţu şi cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, autorităţile de la Bucureşti a pus la punct un zbor pentru extragerea ultimilor 27 de cetăţeni români care se mai află în Afganistan. Asta după ce alţi 16 români au fost scoşi din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, la bordul unor aeronave militare americane sau britanice. „Împreună cu Ministerul Apărării şi Forţele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgenţă, pe parcursul zilei de ieri (luni - n.r) şi al nopţii (de luni spre marţi - n.r), proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetăţenilor români. Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obţinută în foarte scurt timp şi ultima autorizaţie de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor”, a transmis, marţi în jurul prânzului, MAE.

Conform MAE, în cursul nopţii de 16/17 august au părăsit Afganistanul încă 16 cetăţeni români. „De la momentul apelului MAE de ieri către cetăţenii români aflaţi încă în Afganistan şi care nu-şi notificaseră prezenţa, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezenţa a încă 7 cetăţeni români. În acest moment, conform evidenţelor MAE, mai sunt 27 de cetăţeni români aflaţi în Afganistan”, a explicat ministerul.

Evacuată cu un avion al Royal Air Force 

Daniela Onofrei este unul dintre cetăţenii români care au reuşit să plece din Afganistan spre Dubai la bordul unei aeronave Boeing C-17 Globemaster III a Royal Air Force. Ea este un fost controlor de trafic aerian al Forţelor Aeriene Române care s-a implicat şi în misiunea NATO Resolute Support, iar în prezent este angajat al companiei GSS UK Ltd care opera pe aeroportul din Kabul. „Am reuşit să plec cu un zbor britanic. Din ce ştiu eu, mulţi români au reuşit să plece azi-dimineaţă şi sunt deja pe drum spre o destinaţie sigură. Nu am informaţii despre câţi români au mai rămas în Kabul, dar oricum nu mai sunt foarte mulţi. Atmosfera în Kabul era destul de liniştită şi toată lumea este în siguranţă acolo”, a declarat Daniela Onofrei. 

Sunt mulţi oameni în aeroport şi sunt speriaţi. Sunt în orice moment în posibilitatea de a intra pe mâna talibanilor. Daniela Onofrei  româncă evacuată din Kabul

Ea a povestit şi cum sunt percepuţi în prezent talibanii. „Ei vor să preia conducerea ţării şi să-şi impună regulile proprii, din ce am înţeles eu, nu au încercat să facă foarte mult rău, în oraşe cei care s-au predat nu au fost omorâţi, le-au promis protecţie, mă refer la afgani. (...) Sunt mulţi oameni în aeroport şi indiferent de ce naţionalitate au, ei poate sunt mai speriaţi ca noi, noi care suntem în baza militară suntem foşti militari care am lucrat printre militari, suntem cu moralul mai ridicat. Ei sunt afară, sunt în orice moment în posibilitatea de a intra pe mâna talibanilor”, a precizat românca. Conform MApN  Daniela Onofrei  va fi repatriată împreună cu alţi români care au părăsit deja Afganistanul la bordul unei aeronave C-27 J Spartan. 

Extragere sub protecţia FOS 

Conform unor surse militare, extragerea ultimilor români din Kabul se va realiza cu un avion C-130 Hercules al Forţelor Aeriene Române. Surse militare au declarat că autorizarea zborului a durat mai mult pentru că acesta trebuie plasat într-un program al aterizărilor şi decolarilor aeronavelor aliate pe aeroportul din Kabul. Orarul zborurilor trebuie strict respectat pentru ca evacuarea cetăţenilor din ţările aliate NATO să mergă în ritmul susţinut aşa cum a fost programat. Cel mai probabil, după aterizare, avionul Forţelor Aeriene Române va avea cel mult o oră pentru realimentare, urcarea românilor şi decolare. 

Alături de echipaj, pentru orice eventualitate, în aeronavă se află şi operatori ai Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS). Ei vor avea misiunea de a asigura aeronava de la aterizarea şi până la decolarea de pe Aeroportul din Kabul, unde situaţia este extrem de delicată. După cum se ştie, mai mulţi civili afgani au intrat mai mult sau mai puţin legal pe aeroport şi au luat cu asalt mai multe aeronave aliate pentru a pleca din Afganistan. Militarii FOS vor avea, între altele, misiunea de a nu le permite acestor civili să se urce în avionul Forţelor Aeriene Române.

Cine sunt românii din Kabul 

MAE susţine că iniţial îşi înregistraseră prezenţa 60 de cetăţeni români cu activităţi în Afganistan, ca angajaţi ai Delegaţiei UE în această ţară, ai Misiunii ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA), respectiv ai unei companii de securitate şi unui ONG. La momentul accelerării deteriorării situaţiei de securitate, o parte dintre aceşti cetăţeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. „De asemenea, 11 cetăţeni români, angajaţi ai Delegaţiei UE în Afganistan, au fost recent evacuaţi, aceştia aflându-se la Doha şi urmând a-şi continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice”, a transmis MAE. Astfel, din datele deţinute de MAE, în Afganistan se mai află în momentul de faţă 27 de români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite