Cum au explodat livrările de armament american către România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al doilea an la rând, Departamentul american al Apărării (DOD) aprobă în jur de 20 de contracte de livrare de armament către România,  valorile cumulate ale acestora ridicându-se la sute de milioane de dolari. Este vorba despre echipamente complexe, de ultimă oră, care sunt folosite în prezent şi de militarii americani.

Concret, printre altele, în acest an s-au contractat echipamente pentru Baza de la Deveselu sau pentru realizarea misiunilor de comandă, control, supraveghere şi recunoaştere. Apoi DOD a cheltuit în luna iulie aproape un sfert de miliard de dolari pentru readucerea la parametrii iniţiali a unor module pentru motoarele de avion F100-PW, care sunt utilizate, printre altele, şi de avioanele F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române. 

În plus, în luna iunie a fost finanţat contractul în urma căruia Oshkosh Defense LLC va vinde Armatei Române un număr neprecizat de vehicule tactice medii (un model blindat, care a înlocuit deja mult încercatul Humvee), pentru livrarea către România a unor sisteme de lansare a unor rachete ghidate, dar şi pentru modernizarea sistemelor de ejectare ale avioanelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. 

Sistemul Patriot rămâne bijuteria

În plus, responsabilii militari americani au aprobat livrarea, prin contractele de vânzări militare străine (FMS), de rachete pentru avioanele de luptă şi de echipamente pentru sistemele Patriot care vor ajunge în România sau pentru modernizarea sistemului antibalistic de la Deveselu. De altfel, primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot destinat României a fost finalizat de producătorul american Raytheon, iar în prezent se află în faza de testare. Concret, în apropiere de Boston, specialiştii militari americani verifică modul în care lucrează performantul radar al sistemului. 

După ce acest proces va fi finalizat, la începutul anului viitor, sistemul va fi trimis în România şi va fi operaţionalizat. Sistemul este în varianta cu hardware şi software PDB-8 pe care Armata Statelor Unite a început să o folosească în operaţiuni de anul trecut. Raytheon International a efectuat cu aceste sisteme peste 3.000 de teste la sol mai mult de 1.500 de teste de zbor. 

S-a plecat de la nişte simple carabine

În urmă cu patru ani numărul contractelor în urma cărora companiile specializate din SUA  făceau livrări de echipamente militare către România tindea spre zero. Mai exact, în 2015, România a avut cu SUA trei cotracte. Primul dintre ele era de mică anvergura şi prevedea de livrarea către MApN a unor carabine M4/M4A1. Mai mult, contractul de numai 36 de milioane de dolari includea livrarea armelor nu numai către România, ci şi către ţări ca Iordania, Antigua şi Barbuda, Belize, Columbia, Ungaria, Oman, Panama, Senegal şi Liban. În fine, în celălalte contracte se prevedea livrarea către MApN a unor rachete pentru avioanele de luptă şi a unor echipamente de transmisiuni. Livrările părţii americane către Armata Română au început să crească în 2016 (când s-au înregistrat 14 contracte) şi au ajuns la cel mai înalt nivel din 2018, când au avut loc 20 de tranzacţii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite