Cum explică specialiştii comportamentul deţinutului care s-a transformat în eroul tramvaiului 32 atunci când a plecat în permisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciarul Spital Rahova
Penitenciarul Spital Rahova

Un deţinut de la Penitenciarul Rahova aflat în permisie 24 de ore a ajuns la spital după ce, aflat în tramvai, a intervenit atunci când a văzut că un bărbat voia să fure din poşeta unei călătoare fiind atacat de hoţ.

„În data de 30 ianuarie, începând cu orele 10:00, un deţinut care execută în regim închis o pedeapsă cu închisoarea în Penitenciarului Bucureşti Rahova a beneficiat de o recompensă cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o perioada de 24 ore”, arată reprezentaţii penitenciarului într-un comunicat. În jurul orelor 10,40 , în timp ce se deplasa dinspre penitenciar către casă cu tramvaiul 32, deţinutul în permisie a observat un bărbat  care se pregătea să fure un telefon mobil din geanta unei doamne.

Deţinutul a reacţionat instantaneu şi i-a atras atenţia femeii care urma să fie furată, apostrofându-l în acelaşi timp şi pe hoţ. Încolţit, cel din urmă a devenit agresiv şi, cu un cuţit, l-a tăiat pe bărbatul aflat în învoire pe obraz şi la urechea stângă.

Ceilalţi călători nu au mai stat cu mâinile în sân

Treziţi la realitate de gestul deţinutului în permisie, călătorii din tramvai au strâns rîndurile, l-au imobilizat pe agresor după care au apelat Serviciul unic de urgenţă 112. În scurt timp, la faţa locului a ajuns un echipaj al Secţiei 18, iar poliţiştii l-au reţinut pe hoţ pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, acesta urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă.

În paralel, deţinutul aflat în învoire a fost preluat de către escorta penitenciarului. După o scurtă examinare s-a luat decizia transferării lui la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni" pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.   

Reeducarea a avut succes

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu spune că, în acest caz, responsabilii cu reeducarea din Penitenciarul Rahova au avut succes. „Se întâmplă şi minuni. Se pare că psihologul şi poate chiar preotul penitenciarului au avut rezultate pozitive când au vrut să corecteze mintea şi comportamentul acestui deţinut. Şi spun că este o minune pentru că, statistic, numai cel mult 20 la sută din deţinuţi nu recidivează. Este adevărat că nu a avut ocazia să recidiveze pentru că nu a fost pus în libertate, dar, totuşi, a sărit în ajutorul unei cetăţean aflat la anangie. Şi acest lucru este rar pentru că instinctul de conservare ne spune să nu ne băgăm. Cu toate asta el a empatizat cu victima şi i-a sărit în ajutor. A devenit un mic erou” , a precizat psihologul. 

Mai multă onoare decât politicienii

La rândul lui, sociologul Gelu Duminică spune că în lumea infractorilor există, nu de puţine ori, mai multă onoare decât în lumea politicienilor. „Ei au un cod moral care îi  îndrumă. Sunt anumite categorii de persoane de la care nu se fură, de exemplu. Dar trecând peste asta, acest deţinut a demonstrat că este om şi ne-a scos la suprafaţă nimicnicia noastră pentru că ne dăm seama că marea noastră majoritate, în situaţia lui, întorceam capul  şi ne făceam că nu am văzut nimic”, susţine sociologul.

Ne-a scos la suprafaţă nimicnicia noastră pentru că ne dăm seama că marea noastră majoritate, în situaţia lui, întorceam capul  fără să facem nimic Gelu Duminică Sociolog

Gelu Duminică mai spune că omul a reacţionat instinctiv. “Nu a fost un gest de bravadă, a văzut că este cineva în pericol şi a sărit ca un resort, fără să se gândească prea mult. Scopul lui a fost să fie solidar cu victima. Motivul exact pentru care a sărit nu îl putem cunoaşte cu siguranţă. Poate victima seamăna cu o rudă, poate are mustrări de conştiinţă sau, pus şi simplu, a fost dorinţa de a ajuta după ce a empatizat cu victima”, a precizat sociologul.

Mai uşor de liberat

Această faptă bună îl va ajuta pe deţinut să iasă mai repede din penitenciar. „Când va intra în dezbaterea comisiei de eliberări condiţionate această întâmplare va fi o bilă albă care va cântări destul de mult în luarea unei decizii favorabile”, spun oficiali din Administraţia Penitenciarelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite