Cum se face examenul parazitologic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metoda este folosită pentru depistarea paraziţilor în ţesuturi şi produse de secreţie, în cazul afecţiunilor intestinale şi altor boli cu istoric şi cu simptome sugestive.

Analiza se poate face din biopsie de la orice nivel al organismului, ca de exemplu biopsie musculară (larve de Trichinela), rectală, de vezică urinară sau duodeno-jejunală.

Paraziţii pot fi găsiţi şi în sânge, şi în produsele de secreţie ale organismului: spută (Pneumocystis carini), bilă (Giardia), urină (Schistosoma), materii fecale (viermi intestinali), secreţie vaginală sau uretrală (Trichomonas vaginalis) şi lichid cefalorahidian (Toxoplasma gondii).

Bolile intestinale, cele mai frecvente

Cele mai întâlnite boli parazitare sunt date de paraziţii intestinali. Aceştia afectează mai ales copiii mici, dar pot apărea şi în cazul adulţilor.

Paraziţi precum limbricii, teniile şi cryptosporidium se elimină prin materiile fecale. Uneori, viermii adulţi pot fi vizibili cu ochiul liber, de aceea se recomandă părinţilor să observe din când în când scaunul copiilor.

În majoritatea cazurilor de parazitism intestinal, paraziţii nu se pot pune în evidenţă. Se foloseşte astfel examenul coproparazitologic, pentru identificarea ouălor de paraziţi.

image

Întrucât paraziţii nu depun ouă în fiecare zi, ci la anumite perioade de timp, examenul se repetă de două-trei ori, la intervale de câte o săptămână.

Recoltarea se face cu un beţişor, din materiile fecale, într-un recipient curat de plastic. Medicul va vizualiza fragmentele la microscop, pe lamă.

Unii paraziţi, cum sunt oxiurii, nu depun ouă în intestin, astfel că identificarea lor se face prin metode speciale, cum ar fi amprenta anală (o baghetă de sticlă acoperită la unul dintre capete cu o bandă adezivă se introduce cu acest capăt în anus, pe o porţiune de 1-3 mm).

Alte metode de recoltare

image

Pentru examinarea bilei în afecţiunile hepatice, recoltarea se face prin tubaj duodenal - se introduce o sondă prin gură, în esofag, în stomac şi în duoden.

În caz de chist hidatic (afecţiune hepatică produsă de Taenia echinococus), paraziţii sunt recoltaţi prin aspiraţie de la nivelul chisturilor, cu ajutorul unui ac, sub ghidaj tomografic.

Examenul parazitologic oferă un diagnostic sigur, dar de multe ori rezultatele sunt fals negative, situaţii în care sunt preferate investigaţiile imagistice, cum ar fi tomografia computerizată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite