Cum e caracterizat senatorul-puşcăriaş Cătălin Voicu de generalul Dan Voinea: „În comunitatea academică şi-a câştigat un prestigiu profesional remarcabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Naţională va organiza o expoziţie în care vor fi expuse cărţile scrise de deţinuţii –scriitori, potrivit unor oficiali ai instituţiei, citaţi de „Adevărul”. Printre cărţile care urmează să fie expuse este şi „Stările de criză în democraţie”, scrisă de fostul senator Cătălin Voicu (PSD).

Fostul parlamentat ispăşeşte o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru corupţie şi a scris şase cărţi în Penitenciarul Găeşti, care i-au adus 180 de zile de câştig. Magistraţii din Găeşti (Dâmboviţa) au decis eliberarea condiţionată a lui Cătălin Voicu, dar DNA a contestat decizia. Următorul termen din proces este pe 12 februarie.  

„Stările de criză în democraţie”

Cartea „Stările de criză în democraţie” are 128 de pagini, şi este o înşiruire de legi, tratate internaţionale, şi concepte, punctate pe alocuri cu câteva păreri personale. Lucrarea are o bibliografie de 38 de cărţi.

„Aşa cum oamenii se nasc goi şi trăiesc sub veşminte, aşa se nasc liberi şi trăiesc sub legi. Veşmintele incomodează oarecum mişcările corpului, însă îl apără de accidentele exterioare, legile strâmtorează pasiunile însă apără onoarea, viaţa, averile”, este una din ideile lui Voicu.

image

Fostul parlamentar a arătat că a scris această carte inspirat de contextul internaţional. Pe copertă, într-o singură frază, el a scris ce l-a inspirat pentru a scrie careta în închisoare.

„Lucrarea de faţă mi-a fost inspirată de contextul internaţional caracterizat de un climat de nesiguranţă şi chiar pericol pentru umanitate în condiţiile apariţiei celor două fronturi active Ucraina şi Siria, cu toate consecinţele care decurg  de aici de valul fără de sfârşit al refugiaţilor, un adevărat exod asupra Europei şi organismelor internaţionale, de drama umanitară ce se consumă chiar sub ochii noştri în aceste zile „fierbinţi” al mileniului al III-lea când se spune că Rusia a pierdut al III-lea Război Mondial, respectiv „Războiul Rece” şi l-a început pe cel de-al IV-lea- operaţiunile actuale mai mult sau mai puţin vizibile”.

Recomandarea lui Dan Voinea

image

Potrivit legislaţiei, pentru ca deţinuţii să beneficieze de reducerea de 30 de zile dacă scriu o carte, aceştia trebuie să aibă recomandrea unui profesor universitar. În acest caz, fostul magistrat militar Dan Voinea este cel care i-a făcut o apreciere generoasă în prefaţa cărţii. Aceasta este intitulată: „Apreciere privind lucrarea de cercetare ştiinţifică”.

„În comunitatea academică domnul Cătălin Voicu şi-a câştigat un prestigiu profesional remarcabil. Ca urmare, elaborarea acestei lucrări ştiinţifice este binevenită. Această lucrare cu caracter deopotrivă juridic, dar şi militar, oferă răspunsuri şi soluţii la întrebările care se pun tot mai întemeiat privind posibilităţile statului de soluţionare a stărilor de criză cu care se poate confrunta societatea la un moment dat şi ce măsuri pot lua autorităţile în asemenea situaţii”.

„Având în vedere solida pregătire profesională, precum şi expertiza autorului în domeniul de referinţă, lucrarea reprezintă o contribuţie utilă la clarificarea unor concepte juridice şi militare specifice pntru cei interesaţi să-şi perfecţionze cunoştinţele de specialitate în domeniu”, conferenţiar universitar doctor Dan Voinea.

Cum a ajuns să citeze facebook-ul SRI

În introducerea la cartea sa, Voicu arată că una din crizele care pot afecta securitatea naţională ori ordinea publică sunt acţiunile săvărşite de grupuri infracţionale organizate sau deplasarea unor grupuri mari de oameni spre, ori dispre, zone afectate de criză. În acest context, fostul senator face trimitere într-o notă de subsol la criza refugiaţilor şi citează o postare publicată de SRI pe pagina de facebook, marţi, 8 septembrie 2015. Asta în condiţiile în care în închisoriile din România deţinuţii nu au acces la internet şi cu atât mai puţin la facebook.

image

„Situaţiile de criză – pot fi declanşate de factori interni sau externi cărora statul trebuie să le facă faţă prin măsuri energice şi neîntârziate - instaurarea stărilor excepţionale - care privesc în esenţă înclinarea balaneţei puterii în favoarea executivului, un transfer masiv de atribuţii administrative în favoarea autorităţilor militare şi, în măsra în care se impune, retrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale garantate prin Constituţie”, scrie Cătălin Voicu.

Despre cunoaşterea psihologică

La finalul cărţii, fostul senator scrie şi o concluzie inedită pe câteva pagini. În aceasta, aminteşte şi despre cunoaşterea psihologică. „Acţiunile protestatare înregistrate după anul 1989, au evidenţiat caracteristici dintre cele mai diverse în psihologia maselor. În scopul evitării situaţiilor conflictuale şi potenţiale tulburări grave ordinii publice, cunoaşterea psihologică a mulţimilor se plasează ca o cerinţă majoră în acţiunea de asigurare şi restabilire a ordinii publice”.




 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite