Cum a dijmuit banii spitalului din Constanţa directorul unităţii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost trimis în judecată pentru că ar fi încheiat ilegal contracte cu o firmă pe care o controla prin fosta lui soţie, prejudiciind unitatea medicală cu peste două milioane de lei. Medicul este trimis în judecată în trei dosare de corupţie.

Potrivit anchetei procurorilor DNA, Dănuţ Căpăţînă, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în legătură cu încheierea a şase contracte privind servicii de secretariat şi recepţie.

Totul s-ar fi întâmplat în perioada 2010-2016. Contractele respective au fost încheiate cu SC Mara Investcom SRL. Procurorii DNA spun că firma era controlată de Căpăţînă prin intermediul soţiei sale, Lucica Simona. După declanşarea anchetei, cei doi au divorţat.

Ideea de afaceri

Concret, la sfârşitul anului 2010, Căpăţînă, nemulţumit fiind de modul în care se derula programarea pacienţilor din Ambulatoriul SCJU Constanţa, s-a gândit să externalizeze acest serviciu către o societate comercială, în urma externalizării, serviciul de programare pacienţi urmând să fie modernizat după modelul utilizat de clinicile private. Întrucât pe raza judeţului Constanţa nu existau societăţi comerciale care să deruleze o astfel de activitate, el a căutat o societate care avusese anterior activitatea de secretariat, pe care să o preia şi care urma să angajeze personalul necesar pentru derularea activităţii de programare pacienţi în cadrul Spitalului.

Trebuie spus că activitatea de programare a pacienţilor era derulată în cadrul SCJU Constanţa cu personal propriu şi, pentru a nu exista discuţii cu privire la externalizarea acestei activităţi, Căpăţînă dorea ca încredinţarea unui eventual contract de prestări servicii să se facă în cadrul unei proceduri de achiziţie la care nu ar fi putut participa o firmă nou înfiinţată.

De ce Mara Investcom SRL

Mara Investcom SRL fusese înfiinţată în 2006, iar din 2009 avea activitatea suspendată. Firma era controlată în acte de fiica unei contabile care lucra la firmele familiei Căpăţînă. Contabila a fost numită în funcţia de administrator la Mara Investcom SRL şi a participat la procedura de achiziţie publică derulată de SCJU Constanţa. Şi a şi câştigat contractul.

Astfel, deşi în actele oficiale contabila figura ca administrator, în realitate societatea era controlată de Lucica Simona Căpăţînă. Contabila primea ordine de la ambii soţi. Managerul chiar îi preciza sumele ce trebuiau menţionate precum şi serviciile ce urmau a fi prestate, iar contabila completa şi ofertele către SCJU Constanţa, semna contractele cu această instituţie şi emitea facturile aferente acestor servicii.

Lucrau cu calculatoarele spitalului

În 2012 firma a fost transferată pe numele unei apropiate a familiei Căpăţînă, care a devenit asociat unic şi administrator la Mara Investcom SRL. Ancheta DNA a dezvăluit că Mara Investcom SRL a avut cheltuieli minime, doar cu indemnizaţiile salariale ale celor 4, 5 sau 6 angajaţi ai săi. În plus, angajaţii firmei foloseau pentru desfăşurarea activităţii doar bunurile puse la dispoziţie de SCJU Constanţa (softul utilizat, calculatoare, imprimante, mobilier, casă de marcat şi implicit consumabilele). Astfel, dacă această activitate ar fi fost făcută de angajaţii spitalului, s-ar fi economisit aproximativ 2 milioane de lei.

Martori au confimat la DNA totul. În plus, la percheziţii s-au descoperit arhive electronice conţinând comunicări de tip sms şi e-mail între Dănuţ Căpăţînă, soţia sa, contabila firmelor lor şi alte persoane folosite în Mara Investcom SRL.

„Fetele au aflat ca eu sunt soţia lui cap?”

De exemplul, sms –ul trimis de Lucica Simona Căpăţînă către contabilă, să grăbească actele trimise la SCJU Constanţa: „Mara, e urgent, azi trebuie trimise ofertele. Au primit si ceilalti?”. „Reuşim”, a răspuns contabila.

Lucica Simona Căpăţînă a trimis un sms către un om de încredere: „Nu, doar sa nu le incurce, suma cea mai mica si serviciile cele mai complexe sunt pt noi. Vorbeste cu ea” sau „Fetele au aflat ca eu sunt sotia lui cap?”. „Nu stiu... Nu au spus nimic...”, a venit răspunsul. „K, nu le spune”, arăta soţia lui Dănuţ Căpăţînă.

În alte sms-uri, Lucica Simona Căpăţînă făcea programul angajatelor Mara Investcom SRL. „Programul va ramane de la 6.30 pana la primul comitet dir, adica maxim pana pe 1 febr. Vor fi asa: una de la 6.30 la 14.30, alta de la 7.30 la 15.30 si alta de la 15.30 la 19.30... Ulterior vor fi probabil una de la 8 la 16, vedem...”, era sms-ul soţiei lui Dănuţ Căpăţînă.

De altfel, ea stabilea şi salariile şi primele angajaţilor: „M, m-am mai gandit si sal raman asa cum sunt acum, dam in plus prima a.i. sa ia in mana Alina 950, Daniela 800 si sa mai gasim pe cineva tot cu 800 daca e posibil si sa ii dam o prima neta de 100 lei, deci sa ia 900. Am gasit pe cineva sa te ajute sa le supervizezi activitatea cand ma intorc iti spun. Deci totul e ok.”

A recunoscut tot la DNA

Din e-mail-urile puse la dispoziţie de contabilă a reieşit faptul că în fiecare lună se transmiteau Lucicăi Simona Căpăţînă sumele ce trebuiau plătite către bugetul de stat precum şi facturile ce trebuiau achitate, iar aceasta la achita online.

Pus în faţa probelor, Dănuţ Căpăţînă Dănuţ a recunoscut la DNA acuzaţiile şi a menţionat că fosta sa soţie, Lucica Simona Căpăţînă se ocupa, la indicaţiile sale de emiterea facturilor şi efectuarea plăţilor online.

Dosarele lui Dănuţ Căpăţînă

Acesta este cel de-al treilea dosar de corupţie în care Dănuţ Căpăţînă a fost trimis în judecată. Într-un alt dosar, el este acuzat de cea mai mare şpagă pe care ar fi încasat-o un director de spital în România: 1,3 milioane de euro. Medicul a recunoscut la DNA că a primit aceşti bani, pentru care a apelat la patru offshore-uri.

Căpăţînă a mai fost trimis în judecată, în noiembrie 2014, pentru abuz în serviciu, după ce ar fi încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice privind un contract de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical. Valoarea: 6,3 milioane de euro. Pe 25 august 2016, Tribunalul Constanţa l-a condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite