Cum contribuie edili locali la poluarea mediului şi îmbolnăvirea cetăţenilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate aceste măreţe „înfăptuiri”, realitatea zilnică a celor care trăiesc, muncesc sau tranzitează oraşul ne loveşte cu o poluare masivă, care pare să crească zi de zi. Praf, noxe, mizerie, gunoaie şi tot ghiveciul cu efecte serioase asupra sănătăţii cetăţenilor. Doar când respiri şi vezi zilnic pe maşini straturile groase de praf şi alte metale, te ia durerea de cap şi ameţeala de la otrăvurile pe care le inhalăm continuu.

În ultima vreme, în Capitală pare că s-a declanşat un adevărat scandal între cetăţenii şi organizaţiile care doresc un mediu mai curat, nepoluant, sănătos şi administraţiile locale, în special Primăria Bucureştiului, condusă de aleasa Gabriela Firea. Pe de o parte, cetăţenii acuză tot mai mult faptul că cel mai mare oraş al României a devenit sufocant, cu un aer de nerespirat, cu tone de praf şi depăşiri de emisii masive, care pun în pericol sănătatea oamenilor. Ba, chiar a ieşit de la naftalină şi un studiu al Institutului de Sănătate Publică, realizat cu câţiva ani în urmă, din care reiese că speranţa de viaţă este redusă cu patru ani din cauza poluării!

Pe de altă parte, edilul şef în funcţie declară că a făcut şi face totul pentru reducerea poluării şi se războieşte cu acuzatorii, inclusiv cu ministrul Mediului, Costel Alexe, care o ameninţă cu amenzi şi sancţiuni din cauza faptului că nu a luat măsuri eficiente pentru reducerea poluării. Primăriţa Firea, însă, nu se lasă şi se laudă cu marile ei „realizări” în privinţa însănătoşirii mediului, prin acordarea voucherelor pentru biciclete, trotinete, autoturisme Euro 6 şi instituirea taxei Oxigen!

Cu toate aceste măreţe „înfăptuiri”, realitatea zilnică a celor care trăiesc, muncesc sau tranzitează oraşul ne loveşte cu o poluare masivă, care pare să crească zi de zi. Praf, noxe, mizerie, gunoaie şi tot ghiveciul care face un aer nerespirabil, cu efecte serioase asupra sănătăţii cetăţenilor. Doar când respiri şi vezi zilnic pe maşini straturile groase de praf şi alte metale, te ia durerea de cap şi ameţeala de la otrăvurile pe care le inhalăm continuu.

Problema nu este doar că edilii, administraţiile locale nu fac prea multe pentru însănătoşirea mediului şi protecţia vieţii şi sănătăţii oamenilor, nu doar în Bucureşti, ci în toată ţara. Dimpotrivă, alături de alţi poluatori şi cei care conduc administraţiile locale contribuie din plin la ridicarea gradului de poluare! Cum? Simplu! Se vede cu ochiul liber cum sunt străzile: cine a mai văzut să se mai spele străzile, să se amendeze agenţii economici şi cetăţenii care poluează, fac mizerie, firmele de construcţii să ia măsuri de protecţie cu plase antipraf, bariere împotriva răspândirii noxelor, să-şi spele maşinile când ies pline de noroi din şantiere şi circulă pe  străzi şi bulevarde? Capitala de exemplu, este un imens şantier, chiar şi acum iarna, cu gropi, săpături, lucrări edilitare sau de altă natură, active sau lăsate la voia întâmplării, în „conservare”! Chiar primăriile sunt printre instituţiile care poluează la greu, cu lucrările executate sau părăsite în „beneficiul” cetăţenilor, dar care ne afectează din greu sănătatea! Primarii ar trebui să-şi de singuri amenzi pentru poluare!

Mai mult! Ştie cineva câte mii de copaci bătrâni şi tineri deopotrivă s-au tăiat în Capitala europeană a României pentru a crea parcări, construcţii sau diverse amenajări edilitare? Ştie cineva câţi piloni de beton au fost plantaţi în locul copacilor tăiaţi din prostia şi incompetenţa edililor? Numai în sectorul 4 în locul câte unui copac tăiat au răsărit câţiva stâlpi din beton şi sunt cu miile în Bucureşti! Dacă în locul a doi/trei piloni s-ar fi plantat măcar un copăcel s-ar fi putut contribui la menţinerea uni mediu mai bun, iar costurile aşa ziselor investiţii edilitare ar fi scăzut semnificativ! A contabilizat cineva câte spaţii verzi au dispărut şi în locul lor au apărut betoane, asfalt, borduri, trotuare şi alte chestii? E clar că avem nevoie de parcări, de trotuare, străzi, amenajări edilitare, dar asta nu înseamnă să razi tot, copaci şi spaţii verzi şi în loc să pui doar betoane, stâlpi şi alte construcţii tot din beton şi fier!

Cât priveşte curăţenia sectoarelor Capitalei, şi aici avem mari probleme. Firmele de salubritate nou create, unele ale primăriilor, îşi fac treaba cu aproximaţie, după ureche, lăsând o mizerie evidentă în urma lor, în contrast cu taxele mărite, nejustificate, plătite de cetăţeni pentru curăţenie. Faţă de acum câţiva ani când Capitala era asaltată de câinii vagabonzi, care nu doar că erau pericole publice, dar făceau şi multă mizerie, acum este un pic mai bine în privinţa dejecţiilor animale. Există totuşi destui iubitori de animale, care nu strâng dejecţiile în urma propriilor câini, dar pe care nu-i amendează nimeni! La fel, sunt destui oameni fără bun simţ care aruncă gunoaiele pe jos. Dacă înainte era plin de peturi şi ambalaje peste tot, acum acestea sunt mult mai puţine şi nu datorită primăriilor, ci datorită unor oameni amărâţi care le adună în permanenţă şi le duc la reciclat pentru că primesc nişte bănuţi în schimb. Aceşti oameni din asta trăiesc!

Şi în ţară mizeria, lipsa măsurilor şi a implicării administraţiilor locale, prostia şi nesimţirea au dus şi contribuie în permanenţă la creşterea fenomenului poluării. Pe terenurile dintre aşezările omeneşti întâlnim „culturi„ de peturi, ambalaje, gunoaie şi mizerie, dar parcă şi mai mulţi câini vagabonzi! În câte comune sau oraşe de exemplu, primarii scot asistaţii social la curăţenie? Eu i-am văzut anul trecut într-o singură comună! Iar pe edilii care contribuie din plin la gradul de poluare al localităţilor respective nu-i sancţionează nimeni! Garda de Mediu pare aşa o instituţie doar cu numele, nu sperie pe nimeni! În curând, vin alegerile locale şi mulţi edili din actualele administraţii locale vor cere să fie aleşi de cetăţeni, dar dacă nu au fost în stare să facă nimic bun, ba dimpotrivă au poluat la greu şi au furat, merită aceştia să-i mai aleagă oamenii?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite