Cum cîştigăm războiul cu ruşii: generalii plagiatori în linia întîi

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Să recapitulăm: am ajuns ţintă a Rusiei, care refuzase în 1989 să intre peste noi chiar cînd îi pofteau generalul Guşe şi preşedintele Iliescu, pentru că ne-am băgat în linia întîi să adăpostim noi baza de rachete dirijată contra lor, iar acuma strigăm să vină francezii şi americanii să ne apere, că suntem expuşi.

Aşa e, suntem expuşi, dar pînă să ne apere de ruşi, francezii şi americanii ar fi trebuit să ne apere de noi înşine ceva mai bine. Cîteva exemple:

Unu, floarea armatei noastre NATO, în frunte cu toţi generalii foşti miniştri ai apărării şi Internelor sunt nişte impostori academici, care au fraudat ca să îşi ia doctorate. Am putea să ne legănăm în iluzia că cineva copiază la teză unde nu sunt decît nişte fraze de legat cap la cap, dar în schimb ştie să facă traiectorii de rachete şi algoritmuri evoluate, dar e cam greu de crezut. Napoleon Bonaparte a fost premiant la matematică înainte să fie general, consul şi împărat, şi scria o constituţie pe noapte (are multe la activ, cea mai notabilă fiind a Elveţiei moderne). Copiatorii nu sunt buni la nici o materie, şi gîndul că ei conduc în timpuri grele e cu totul neliniştitor. Zic să-i punem în linia întîi dacă vine vreo bătălie, ca să ne arate că greşim şi sunt capabili să ne apere.

Doi, or fi şi oameni capabili în armată, dar e clar că nu au loc de impostori, asta e definiţia societăţii româneşti, grîul nu se poate ridica la suprafaţă de răul neghinei, iar asta nu au făcut-o ruşii, că nu ruşii au pus în legile noastre stimulentele prin care sari peste examene ca să ajungi general, sau medic primar, sau avocat atunci cînd ai doctoratul, nici nu au creat ei şcoli doctorale în academiile de poliţie, armată sau SRI. Şi deci nu ei fac să avem o ţară în care cei capabili iau ordine de la impostori, chiar în cele mei grele situaţii. Ci toată ofiţerimea ascunsă sau năimiţii lor care tac mîlc pe tema asta prin talk-showurile TV, protejînd pe premierul Ciucă din fals patriotism, cînd existenţa lui şi a anturajului sub-calitativ al preşedintelui Iohannis sunt vulnerabilităţi majore pentru orice ţară. Dar, să ne consolăm, la ruşi e la fel, plouă cu titluri academice false, deşi Putin a dat ordin să se eradicheze corupţia din educaţie situaţia e cam ca la noi, se dau diplome false şi la fabrica de MIG-uri (pun cazul la clasa mea de corupţie în educaţie în fiecare an, e savuros).

Trei, cine o fi de vină că atît liberalizarea energiei, cît şi corecţia ei se dovedesc a fi o succesiune de prostii fără margini, din greşeală în greşeală, că sute de mii de pensii se cer recalculate din prostia celor care nu au fost în stare să le calculeze din prima, că legile noastre sunt aşa de stupide că necesită imediat corecţii, care au la rîndul lor greşeli? Nici criticii nu sunt mai buni ca guvernanţii, sau nu ar urla toată presa despre PNRR, cînd la fonduri europene mult mai mari şi fără condiţii deloc, nu imposibile ca la PNRR, suntem în coada absorbţiei, fără să se preocupe nimeni, tot din lipsă de viziune, planificare, competenţă elementară?

Patru, cumpără ruşii pe liderii sindicali din educaţie sau transporturi care şi-au găsit momentul să ceară pentru salarii bani despre care ştiu că nu există, nedînd doi bani pe compatrioţi sau pe ţară? În general, de ce e nevoie să ne cumpere ruşii cînd avem milioane de bărbaţi al căror patriotism nu a mers pînă la a-şi face un vaccin inofensiv şi care sunt disperaţi că nu mai pot intra la mall, ce fel de armată ar face asta în caz de vreo mobilizare, ăştia îşi vor risca viaţa să apere neamul?

Cinci, aruncaţi o privire pe tabelul de mai jos să vedeţi că nu mai e nevoie de vreun război, peste o sută de mii de români au murit deja în ultimii doi ani care nu trebuiau să moară, suntem nu doar în topul mondial la morţi la milionul de locuitori, dar campioni la morţi de COVID subdeclarate (raportul cifrelor dintre coloana unu de cifre şi coloana doi), Doamne fereşte de vreo agresiune pe bune, că nici de ascuns cadavre nu suntem buni. Ruşii sunt de vină, ei ne-au adus aici, sau mai degrabă am ajuns aici că semănăm cu ruşii (numai ei ne întrec la morţi subdeclarate), noi şi alte naţiuni ortodoxe, că suntem şapte la număr în acest top zece al ruşinii şi al morţii, cu bulgarii şi ruşii în frunte? Nu o exista vreo legătură între lipsa de educaţie şi prostia care au devenit identitare la naţiunea noastră ortodoxă (în memorabilul citat din Dana Budeanu, românii nu au nevoie să se vaccineze că sunt vaccinaţi cu creştinismul) şi morţile de COVID? Or fi trolli ai lui Putin care dezinformează în mediile sociale despre vaccin, e posibil, dar tot ei dezinformează şi în Rusia, care stă la fel de rău ca noi? Sau dincolo de duşmănia noastră, avem o patologie comună? Nu sunt fan al nici unei religii şi le respect pe toate, dar ca om de ştiinţă vă spun că şansele ca să fie o întîmplare ca în topul morţii planetare să conducă ţările ortodoxe sunt minime. Asocierea e semnificativă, şi nu, nu ne-a dat Dumnezeul ortodox vreo genă slabă la COVID, să nu dăm vina pe el. E ceva ce facem, nu ceva ce suntem, dar tare ne place să pretindem, mai ales cînd facem cele mai mari idioţenii, că asta face parte din natura şi din cultura noastră.

image

Sursa: Tracking covid-19 excess deaths across countries | The Economist

Nu face parte, e doar un eşec al generaţiei de azi, şi nu doar a celor care conduc, şi dacă nu ne asociem să începem o vindecare de undeva nu e nevoie de ruşi ca să lichideze cu naţiunea noastră. Aş paria chiar, fiind ei bolnavi cu aceeaşi patologie, deşi mult mai mulţi ca noi, că nu ne vor supravieţui multă vreme.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite