Cum arată CV-ul lui Crin Bologa, propus ca şef al DNA de ministrul Cătălin Predoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De numele lui Crin Bologa se leagă şi singurul caz de omor cu autor necunoscut aflat în evidenţele Parchetului Săla foto Andreea Vilcovschi
De numele lui Crin Bologa se leagă şi singurul caz de omor cu autor necunoscut aflat în evidenţele Parchetului Săla foto Andreea Vilcovschi

Crin Bologa, propus de către Ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), este un nume mai puţin cunoscut presei centrale. CV-ul său arată că la doar 33 de ani, în 2005, a devenit cel mai tânăr procuror-şef al unei structuri terioriale a DNA.

Crin-Nicu Bologa (46 de ani), adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj este alegerea ministrului Justiţiei pentru a prelua şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cel mai tânăr şef al unei structuri teritoriale a DNA

CV-ul lui Crin Bologa arată că în 2005, pe când avea doar 33 de ani, Bologa a devenit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei - Serviciul Teritorial Cluj, devenind cel mai tânăr procuror din ţară ajuns într-o funcţie atât de importantă.

Absolvent al Facultăţii de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995, sălăjeanul şi-a început cariera ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru ca din 1999 până în 2005 să fie procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Până la începutul anului 2008, a condus DNA Cluj, funcţie la care a renunţat invocând motive familiale, întorcându-se ca simplu procuror la Parchetul sălăjean. Un an mai târziu, a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului. A stat în funcţie până în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea şi ultimul mandat, pentru ca de atunci să fie adjunct al instituţiei.

La interviul pentru funcţia de şef DNA, Crin Bologa a afirmat că va trebui identificată posibilitatea ca persoanele citate la DNA şi care nu doresc o expunere mediatică să poată intra pe o „cale de acces prin spatele instituţiei”. În 2016, Bologa a fost dat în judecată de către trei inculpaţi deranjaţi că procurorul a dat informaţii presei despre acuzaţiile ce le erau aduse şi că astfel le-a fost prejudiciată imaginea. Judecătoria Sectorului 5 l-a obligat atunci pe Bologa să plătească daune de 45.000 de lei, însă decizia a fost schimbată la apel. Tot în cadrul interviului, procurorul Bologa a catalogat existenţa Secţiei Speciale drept „o jignire la adresa magistraţilor corecţi”.

Cel mai complex caz instrumentat de Crin Bologa

Într-un interviu pentru "Adevărul", în 2018, Bologa mărturisea că cel mai greu caz pe care l-a instrumentat a fost o crimă petrecută în 2003, când în Valea Zalăului au fost găsite două picioare, două braţe si capul unui bărbat. Complexitatea cazului a fost dată de faptul că nu se ştia dacă este vorba despre una sau două victime, în condiţiile în care persoanele care au recunoscut braţele ca fiind ale unui vecin de-al lor susţineau despre capul găsit că nu ar fi al aceluiaşi individ.

Ulterior, cu ajutorul medicului legist, procurorul de caz a stabilit că respectivul cap fusese fiert în prealabil, lucru care explica de ce era mai mic şi deformat. La scurt timp după ce a identificat victima, a fost găsit şi criminalul.

De numele lui Crin Bologa se leagă şi singurul caz de omor cu autor necunoscut aflat în evidenţele Parchetului Sălaj, Crin Bologa preluându-l după pensionarea procurorului căruia i-a fost repartizat iniţial dosarul. Crima a avut loc în 1999, victimă fiind o tânără de 26 de ani, din Zalău. Cadavrul femeii a fost găsit într-un câmp, în localitatea Mirşid, în apropierea căii ferate, la două săptămâni după data dispariţiei. Nici până astăzi, autorul nu a fost prins.

Pensionările din Poliţie i-au pus în încurcătură

Procurorul Bologa a declarat recent, într-un interviu cu privire la problemele din sistemul judiciar, că cel mai rău au fost resimţite pensionările masive din Poliţie. Potrivit acestuia, pe fondul pensionărilor masive din Poliţie, instituţie cu care Parchetul colaborează în derularea anchetelor, procurorilor le este foarte greu să îşi desfăşoare activitatea: "În ultimii ani am suferit masiv din cauza pensionărilor numeroase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj şi a subunităţilor componente. Este foarte greu să îţi plece foarte mulţi oameni cu experienţă şi bine pregătiţi, se fac angajări, dar cei care vin nu doar că nu au experienţă, dar nici nu au de la cine învăţa".

O altă problemă semnalată vizează pierderea sprijinului informativ pe care procurorii îl primeau de la Direcţia Generală de Protecţie Internă, respectiv SRI, "unităţi înfiinţate de statul român tot în slujba cetăţeanului român". "Nu cred că există undeva în lume vreo unitate de minister public, de parchet, care să nu aibă suport informativ şi să nu aibă mijloacele tehnice pentru a-şi face treaba", a mai spus adjunctul sălăjean.

   

Crin Bologa: „Secţia Specială, o jignire la adresa magistraţilor corecţi”

La ieşirea din Ministerul Justiţiei unde a susţinut interviul, Bologa a spus că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie este o jignire la adresa magistraţilor corecţi, iar derapajele pot să apară şi la această structura de parchet. „Existenţa Secţiei Speciale o văd că pe o jignire la adresa procurorilor şi judecătorilor corecţi din ţară asta. S-a creat o instituţie numai pentru procurori şi judecători, ce nu a mai existat niciodată în această ţară, iar derapajele pot apărea şi în această secţie că la orice altă structura de parchet", a declarat Bologa.

Şapte terenuri, două apartamente şi o casă

Potrivit declaraţiei sale de avere, procurorul are 7 terenuri în Sălaj. Cluj-Napoca şi Constanţa. În Cluj-Napoca are 2 apartamente şi în Zalău o casă de locuit. Bologa are un autoturism Audi A3 şi un BMW X3. De asemenea, acesta are şi un credit de 60.000 de lei, scadent în 2021. Procurorul are două conturi în valoare de 6.916 lei, respectiv 80.277 lei. Crin Bologa a obţinut de la parchetul din Sălaj, un venit anual de 212.999 lei. Soţia sa, care lucrează la Serviciul de Probaţiune, avea un venit anual de 54.327 lei. Veniturile din chirii au fost de peste 5.000 euro.

„Nu a avut nicio intersecţie cu pasivele DNA”

Cătălin Predoiu, a subliniat faptul că procurorul Crin Bologa nu a avut legătură cu, ceea ce ministrul a numit „pasivele DNA”, referindu-se la scandalurile care au afectat imaginea Direcţiei în ultimii ani.

„Domnul procuror Crin Bologa cunoaşte DNA, a lucrat în DNA şi nu a avut nicio intersecţie cu pasivele DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluţii aplicate. Prestaţia la interviu a fost impresionantă, puternică şi echilibrată în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic în condiţii de deplin respect al drepturilor şi garanţiilor procesuale”, a precizat ministrul predoiu la anunţarea nominalizării procurorului Bologa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite