Cum arată colecţia de vile de lux din portofoliul lui Sorin Oprescu. Confiscarea extinsă îl poate lăsa fără ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, riscă să rămână fără bunuri de aproape  900.000 de euro, dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile aduse de procurorii DNA, că ar fi luat mită 25.000 de euro.

Sorin Oprescu a rămas fără cei 25.000 de euro despre care anchetatorii au afirmat că i-a primit mită. Iar acesta se pare că este doar începutul. Dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile care i se aduc, edilul suspendat riscă să rămână fără nimic. Asta pentru că procurorii i-au luat la puricat averea şi se pare că edilul suspendat nu poate jusitifica tot ce deţine.
Concret, potrivit legii, dacă în timpul anchetei procurorul observă că averea celui cercetat depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de acesta în mod licit, iar pe de altă parte are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale, atunci poate cere instanţei confiscarea extinsă. Măsura a intrat  în vigoare în aprilie 2012. Confiscarea extinsă poate fi aplicată chiar dacă între timp bunurile au fost trecute pe numele altor persoane sau ale familiei.  În perioada 2012-2014, doar în 19 dosare instanţele au dispus confiscări extinse, potrivit unui raport al CSM. Cele mai cunoscute cazuri sunt: Dan Voiculescu - Institutul de Cercetare Alimentară şi Marian Iancu - Rafo.

Declaraţiile Codruţei Kovesi

Procurorul -şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a declarat, pentru Europa FM, referitor la oportunitatea introducerii Legii ilicitului, că pârghiile pe care le au procurorii în prezent sunt suficiente, numai că eforturile DNA trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor, care pune în executare deciziile de confiscare. „Avem alte pârghii, care ne permit să facem confiscări extinse. De exemplu, dacă cineva a primit mită 10.000 de euro, confiscăm acei bani, dar dacă în urma verificărilor stabilim că are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsă. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu”, a precizat Kövesi.

vila Oprescu 1

Conturile iubitei

În cazul lui Sorin Oprescu, procurorii au investigat veniturile şi cheltuielile primarului şi ale iubitei acestuia, medicul Adriana Elena Nica. Astfel, conturile bancare ale lui Oprescu erau alimentate cu sume mari în numerar al căror cuantum depăşeau cu mult veniturile licite şi cele declarate la Fisc. De asemenea, veniturile obţinute de tatăl edilului erau insuficiente pentru a fi sursa sumelor de bani găsite la percheziţii. Anchetatorii au verificat şi conturile Adrianei Elena Nica şi ale părinţilor acesteia şi au observat mai multe tranzacţii cu sume în numerar care nu pot fi justificate.
În plus, femeia ar fi trecut în declaraţia de avere mai multe sume de bani ca fiind primite „cadou“ şi „împrumut“. Este vorba de sume uriaşe, de 200.000-400.000 de euro, fără dobândă, remise întotdeauna în numerar, majoritatea în sume mici, la interval de câteva zile. Multe dintre împrumuturi nu aveau o perioadă-limită de returnare sau aveau un termen foarte mare, de pildă 2024. De aceea, anchetatorii bănuiesc că este vorba de împrumuturi fictive. „Menţiunile din acele contracte de împrumut nu sunt corespunzătoare adevărului”, susţin procurorii DNA. Procurorii au mai observat că unul dintre cei care au „împrumutat-o” pe iubita lui Oprescu a fost un finanţator indirect al campaniei sale electorale din 2012.

vila Oprescu 2

Sechestru pe case şi bani

Până la o decizie finală în dosarul de corupţie în care este judecat Sorin Oprescu, procurorii i-au pus sechestru asigurător pe trei imobile şi pe banii găsiţi la percheziţii: 73.400 de lei şi 9.500 de euro.  Unul dintre imobile, aflat pe strada Herăstrău, aparţine Adrianei Elena Nica, şi are sechestru pus până la concurenţa sumei de 2.411.019 de lei. Un alt sechestru a fost instituit pe un bun al lui Sorin Oprescu. Este vorba de cota indiviză de 5/6 dintr-un apartament  situat în Bulevardul Aviatorilor: patru camere de locuit şi dependinţe cu o suprafaţă utilă de 172 mp, 48,78 mp terasă, total suprafaţă utilă în exclusivitate 244,19 mp. Cel de-al treilea imobil sechestrat este vila din Ciolpani (Ilfov) a lui Sorin Oprescu, cu o suprafaţă de 526 mp şi teren de 895 mp. 

“Degeaba intră cei condamnaţi în puşcărie, stau doi ani în închisoare, după care ies şi se bucură în continuare de averile lor, de locuinţele luxoase, de iahturi sau de automobile de lux", Laura Codruţa Kövesi, procuror-şef  DNA
   

vila Oprescu 2
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite