Cum arată „Beciul Domnesc“ şi ce a câştigat Rudel Obreja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă n-a scăpat de arest, fostul preşedinte alFederaţiei Române de Box ar putea să le facă viaţa mai uşoară colegilor notorii cazaţi zilele acestea în Arestul Central al Poliţiei. Instanţa a decis că fostului sportivul nu îi sunt respectate drepturile şi a decis că acest lucru trebuie schimbat.

Politicienilor aflaţi în arestul central al Poliţiei, dar şi arestaţilor de rând li s-ar putea schimba viaţa după gratii cel puţin cât vor sta în arest preventiv. Asta în urma unei decizii în premieră a magistraţilor Curţii Supreme care au constatat că fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box nu îi sunt respectate drepturile de când se află în detenţie şi au dispus ca acestuia să i se asigure servirea mesei într-o sală special amenajată, cu respectarea normelor de libertate aprobate prin lege.

Decizia vine după ce sportivul a cerut luni înlocuirea măsurii arestului preventiv în dosarul „Gala Bute”. Reţinut preventiv din 5 februarie pentru complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani, Obreja le-a solicitat magistraţilor Curţii Supreme să fie eliberat din Arestul Capitalei, motivând şi cu faptul că nu-i sunt respectate drepturile în detenţie. El s-a plâns că împarte o celulă de 11 metri pătraţi cu alţi trei deţinuţi şi mănâncă în condiţii lipsite de igienă, într-un loc situat lângă toaletă.

Magistraţii au respins solicitarea de eliberare a acestuia însă au acceptat plângerea în privinţa condiţiilor de detenţie. Mai exact, judecătorii au decis ca angajaţii Arestului să-i servească masa lui Rudel Obreja într-o cameră specială şi să-i amenajeze celula astfel încât deţinutul să beneficieze de un spaţiu personal de cel puţin patru metri pătraţi. De aceeaşi decizie ar putea beneficia şi ceilalţi inculpaţi aflaţi sub acoperişul Arestului Central, printre care deputatul Elena Udrea, primarii Marian Vanghelie şi Radu Mazăre, dar şi fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov.

Cum arată Arestul Central al Poliţiei

Centrul nr. 1 de reţinere şi arestare preventivă din subordinea Poliţiei Capitalei, pe care fostul primar al Constanţei l-a supranumit, în stilul caracteristic, „Beciul Domnesc”, este temniţa în care ajung pe perioada arestului preventiv cea mai mare parte din inculpaţii marilor dosare de corupţie.

Arestul cuprinde 31 de camere înşirate pe două etaje. Parterul, care oferă lumină mai bună şi aer mai proaspăt, găzduieşte persoanele mai vulnerabile, precum femeile, bolnavii şi dependenţii de droguri, iar demisolul amenajat mai spartan le revine bărbaţilor. În total, 171 de paturi îi aşteaptă pe cei certaţi cu legea. Problema este că acest număr de paturi este distribuit pe un spaţiu prea mic, reclamă cei care luptă pentru drepturile omului. Mai exact, în Centrul 1 există două tipuri de camere: de 14 metri pătraţi, în care sunt instalate câte patru paturi, şi de 16 metri pătraţi, în care sunt instalate între şase şi opt paturi.

De aceea, tot mai multe persoane care au trecut prin arest se plâng ulterior la CEDO.

„Plângerile la CEDO se pot completa în general în urma unui proces pierdut în ţară şi sunt necesare consecinţe evidente ale lipsei condiţiilor de detenţie. De exemplu, un deţinut român a reclamat faptul că şi-a pierdut dantura în timpul petrecut în penitenciar. Există un formular de plângere care poate fi descărcat de pe site-ul Curţii Europene şi pe care îl pot folosi deţinuţii care se consideră abuzaţi de sistem”, a explicat reprezentantul APADOR CH.

Plimbare la ţarc şi cam atât

În plus, deţinuţii au dreptul să se plimbe în aer liber până la o oră pe zi, însă acest drept este exercitat în interiorul unor ţarcuri în care o persoană adultă poate doar să stea în picioare sau să facă doi-trei paşi, mai menţionează în raport reprezentanţii organizaţiei APADOR CH.

În general, deţinuţii din Arestul Central se plâng de lipsa de activitate. Celulele nu sunt dotate cu televizoare şi cei mai mulţi dintre cei cazaţi aici nu sunt informaţi de existenţa sălii de gimnastică, dotată cu aparatură modernă, pe care deţinuţii o pot frecventa în fiecare zi, mai spun experţii în drepturile omului. Şi peste toate, dacă nu primesc pachete de acasă, deţinuţii sunt serviţi cu mâncare de la Penitenciarul Rahova despre care se plâng că este de calitate foarte proastă: rar pun gura pe ciorbă sau pe cartofi cu gust, scoşi din tocană, arată sursele citate. ;

VIP-urile şi regimul din Arestul Capitalei

Subiectul condiţiilor din Arestul Central al Poliţiei a intrat cu adevărat în atenţia publică abia atunci când VIP-urile din politică sau din afaceri au ajuns în spatele gratiilor. Asprimea vieţii în detenţie a fost reclamată, mai întâi, de Dinu Patriciu, arestat preventiv în dosarul Petromidia, care a rămas profund tulburat după această experienţă. Gheorghe Becali s-a plâns constant de condiţiile din închisoare şi a cerut insistent o îmbunătăţire a regimului. Cel mai recent, Elena Udrea s-a declarat oripilată de celula sa şi a cerut zadarnic să o renoveze pe cheltuială proprie. Coborâtă brusc cu picioarele pe pământ de realitatea celulei de la „Beciul Domnesc”, cum i-a spus arestului central Radu Mazăre, Udrea le-a relatat colegilor din Parlament experienţa trăită în spatele gratiilor: pereţi scorojiţi, geamuri care nu se închid sau şobolani. „Am fost într-o cameră de trei pe trei metri, în care erau patru paturi, câte două suprapuse, apă caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fără uşă, dotat însă cu un duş pe care îl foloseam să tragem apa. Atunci când nimeni nu-l folosea, puneam un pet pe post de capac ca să nu poată veni şobolanii”, a povestit Udrea în plenul Camerei Deputaţilor.

Monica Iacob Ridzi se încălzea cu sticle de apă

Şi Monica Iacob Ridzi (foto stânga) a lansat mesaje pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.
Fostul ministru al Tineretului a susţinut că starea de sănătate i s-a înrăutăţit din cauza condiţiilor inumane din penitenciar.„Am fost condamnată să stau în frig, mă încălzesc − ca şi celelalte deţinute − cu sticle cu apă încălzită la filtrul de cafea, am fost condamnată să fac duş de trei ori pe săptămână în cele zece minute cât este apă caldă acum (cele zece minute la împart cu colega de cameră pentru că avem un singur duş - de fapt, o ţeavă de duş, dar ne bucurăm ca nişte copii când o avem...)”, afirma Monica Iacob Ridzi la începutul lunii martie, imediat ce a ajuns în spatele gratiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite