Cum ajută consensul din Justiţie România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agitaţia mediatică poate afecta în mod negativ Justiţia.
Agitaţia mediatică poate afecta în mod negativ Justiţia.

Agitaţia mediatică pe tema Justiţiei se dovedeşte de cele mai multe ori un impediment în recâştigarea încrederii populare în această instituţie, alături de ţinerea pe funcţii a unor oameni care nu mai au dreptul să fie acolo sau, mai ales, punerea unor persoane deasupra instituţiilor.

Indiferent de motivaţia ministrului Justiţiei, care a venit vineri noi propuneri la conducerea Secţiei I a DNA, după consultări cu procurorul şef al anticorupţiei din România, ce ni se arată este că lucrurile pot funcţiona normal. Agitaţia mediatică pe tema Justiţiei se dovedeşte de cele mai multe ori un impediment în recâştigarea încrederii populare în această instituţie. Trebuie să înţelegem că Justiţia nu poate să se bucure de încrederea românilor, dacă ţinem pe funcţii oamenii care nu mai au dreptul să fie acolo sau, mai ales, dacă personalizăm această instituţie (a se vedea echivalenţa forţată „lupta împotriva corupţiei = Daniel Morar”).

În ciuda încercărilor lui Traian Băsescu de a politiza Justiţia, de a-şi impune punctul de vedere într-un domeniu care trebuie să fie liber de orice influenţă a politicului, iată că totuşi calea dialogului se dovedeşte cea mai eficientă. Nu prin telefoane şi avertizări de tipul „nu e bine domnule procuror!” vom avea parte de o Justiţie independentă, ci prin dialog între decidenţii din acest domeniu.

În acest sens, în urma nemulţumirilor exprimate de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a luat o decizie logică, necesară pentru a debloca situaţia din ultimele zile de la DNA. Acesta a ales calea dialogului şi s-a consultat cu Laura Codruţa Kovesi, dar şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, şi a decis să retragă propunerile de numire a acestora de la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei. Ministrul a hotărât înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie.

În urma acestei decizii, orice dubiu asupra numirii celor care vor conduce Secţia I a DNA a fost spulberat. Procedura este astfel reluată în cea mai transparentă manieră cu putinţă. Acesta este un semnal extrem de puternic, care arată că în Justiţie lucrurile funcţionează normal.

Disputa din jurul numirii procurorilor care să conducă Secţia I a DNA a început săptămâna trecută, când delegarea lui Lucian Papici a fost revocată, acesta fiind în prelungirea mandatului său care s-a încheiat legal la sfârşitul lunii septembrie. Informaţia a fost distorsionată de propaganda Cotrocenilor, astfel încât să pară că schimbarea sa a venit ca urmare a faptului că procurorul Papici se ocupă de dosarul lui Liviu Dragnea. La început s-a spus că a fost schimbat pentru a nu finaliza dosarul, apoi pentru că a îndrăznit să finalizeze dosarul şi să îl trimită mai departe. Fractura logică este că indiferent de faptul că Papici este sau nu şef al Secţiei I, rămâne în continuare procuror de caz în dosarul referendumului, aşadar revocarea delegării sale nu are nicio legătură cu stadiul în care se află acest dosar. Având în vedere că procedurile legale sunt mai greu de explicat publicului larg, minciuna promovată de Traian Băsescu şi ai lui a prins mai uşor, chiar dacă nu avea nicio bază reală.

Justiţia n-ar trebui să fie un subiect atât de dezbătut la televizor, deoarece în platourile emisiunilor adevărul capătă proporţii ştiinţifico-fantastice.  Puţini sunt cei care vorbesc în cunoştinţă de cauză, majoritatea invitaţilor fiind „părerologi” de profesie, care vorbesc din auzite, de multe ori întortochind” adevărul astfel încât să pară că au dreptate. Acest lucru nu face decât să creeze presiuni inutile asupra celor responsabili de acest domeniu extrem de important în viaţa oricărei societăţi democratice şi sunt un factor generator de tensiuni.

De fiecare dată când aud discuţii despre dosare, procurori, judecători, politicieni, toate în acelaşi context, inevitabil mă gândesc la motto-ul serialului „Dosarele X”: Adevărul este dincolo de noi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite