Cum a ajuns Universitatea „Spiru Haret” să fie numită o „fabrică de diplome”. Scandalurile şi procesele care nu au dus nicăieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Spiru Haret”, cea mai mare universitate privată din ţară, nu este la primul episod în care se află în atenţia publicului pentru motive nefericite. În anul 2009, Ecaterina Andronescu ministrul Educaţiei de la acea dată, s-a lovit de faptul că multe dintre specializările universităţii nu erau acreditate şi a ameninţat că peste 100.000 de studenţi nu îşi pot primi diplomele de licenţă.

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret a izbucnit în 2009, când Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei de la acea vreme, a anunţat că formele de învăţământ ID (învăţământ la distanţă) şi FR (fără frecvenţă) ale Universităţii Spiru Haret nu sunt autorizate şi funcţionează în ilegalitate. Culmea e că ministerul nu se obosise prea tare până atunci să le semnaleze acest lucru zecilor de mii de studenţi care urmau cursurile respectivelor forme de învăţământ.

De fapt, nici nu ar fi avut cum din moment ce, din câte se pare, nu avea habar dacă formele respective de învăţământ sunt autorizate sau nu. Conform unei declaraţii de anul trecut, Ecaterina Andronescu a cerut verificarea Universităţii Spiru Haret abia când a văzut cifra uriaşă de absolvenţi din anul 2009: “În momentul în care s-au cerut formularele de diplome pentru absolvenţii anului 2009, universitatea aceasta a cerut 50.000 de diplome. Când am văzut, am spus că au greşit cu un ordin de mărime şi am cerut să verifice dacă cifra este corectă. Era, iar cu un an înainte se întâmplase acelaşi lucru. Şi atunci am încercat să vedem dacă toate aceste programe care aveau absolvenţi, funcţionează legal sau nu. O comisie pe care am trimis-o acolo a constantat că erau foarte multe programe de învăţământ la distanţă care nu erau autorizate”.

De notat că Ecaterina Andronescu, tot în calitate de ministru al Educaţiei, a fost cea care a acreditat Universitatea Spiru Haret atunci când aceasta a fost înfiinţată, în anul 2002, de către Aurelian Bondrea, un fost activist comunist. Ministrul Educaţiei declara că circa 100.000 de studenţi care absolviseră cursurile de licenţă în sistemul învăţământului la distanţă nu vor avea niciodată diplomele recunoscute.

În fapt în anul 2009, Universitatea „Spiru Haret” scotea pe piaţă 56.000 de licenţiaţi, asta în contextul în care în toate universităţile de stat nu erau mai mulţi de 60.000 de studenţi.

Numărul studentilor de la "Spiru Haret" se dublase în numai doi ani: daca în 2007 avea 160.000 de studenti, în 2009 avea peste 300.000 de studenti, adica peste 60% din numărul total de studenţi cuprinşi în învăţămantul superior de stat (aproximativ 500.000).

După ce plătiseră bani grei pe taxele de studii, zeci de mii de oameni s-au trezit astfel în situaţia de a rămâne fără diplome. Cu conturile pline, Universitatea Spiru Haret a dat vina pe minister, acuzându-l că încalcă legea educaţiei. Bineînţeles, ministerul a pasat şi el responsabilitatea în curtea universităţii. La mijloc au rămas absolvenţii, aşteptând în zadar o rezolvare a situaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite