Cum a ajuns mogulul Adrian Sârbu în spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul Mediafax Group, Adrian Sârbu, a părăsit luni seară Parchetul General încătuşat. Asta după ce cu doar câteva ore  înainte acesta fusese ridicat  de anchetatori – în baza unui mandat de aducere – de la o întâlnire cu primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, întâlnire ce avea loc într-un restaurant din Capitală.

„Adrian Sârbu a intrat în local şi eu eram la o masă. Nu ne văzuserăm de mult timp. Am dat mâna, el, săracul, nici nu avea chef să vorbească. Apoi a ieşit din local şi am văzut ce s-a întâmplat”, a povestit ieri Vanghelie. Sârbu a fost dus la Parchetul General, în dosarul evaziunii fiscale de la „Mediafax”. Aici, omului de afaceri i s-a adus la cunoştinţă că împotriva sa s-a început urmărirea penală pentru instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare.

Ulterior, anchetatorii au emis pe numele acestuia o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar omul de afaceri a fost scos din sediul Parchetului şi dus în arestul Poliţiei Capitalei cu cătuşe la mâini.

 Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, miercuri dimineaţă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Adrian Sârbu. Decizia instanţei nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Procurorii au anunţat, ieri, că în acelaşi dosar mai este urmărită penal şi Liana Petrovici, avocata care reprezintă oficial interesele Mediafax Group, pentru complicitate la spălare de bani.

Atac la procurori

Adrian Sârbu (59 de ani) nu a recunoscut acuzaţiile pe care i le aduc anchetatorii. „Totul e o fabricaţie, acuzaţiile sunt ridicole. Iată, astea sunt cătuşele, ca să fie clar”, a spus omul de afaceri, ridicând mâinile încătuşate, când a fost scos din sediul Parchetului pentru a fi urcat în dubă şi transportat la arestul central al Poliţiei. 

Mai mult, prin intermediul unui comunicat Mediafax, Sârbu a atacat procurorii, acuzând că dosarul în care este cercetat este instrumentat la comandă politică, adică la cererea premierului Ponta şi a afaceristului Sebastian Ghiţă. 

„Cazul, fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor, are drept scop distrugerea instituţiilor media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani şi pe care le-am menţinut independente politic”, precizează acesta în comunicatul publicat de Mediafax.

Adrian Sârbu, „capul răutăţilor“

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii au arătat rolul lui Adrian Sârbu în schema de evaziune. „La solicitarea inculpatului Adrian Sârbu, inculpaţii Liliana Şerban, Roxana Dorina Grigoruţa, Eugenia Bălan (arestată în altă cauză), Sorin Dinu, Daniela Reghina Cozac, Rodica Crisbăşan şi Dragoş Chiş, împreună cu suspecţii Diana Atanasiu şi Dragoş Eremia au folosit o schemă infracţională în scopul sustragerii de la plata către buget a taxelor şi impozitelor”, precizează Parchetul General într-un comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în schemă au fost interpuse mai multe firme care au derulat operaţiuni fictive, în intervalul 2011-2014, în relaţia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societăţile din grupul Mediafax (Mediafax Grup SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL).

Dosarul Mediafax

Practic, scandalul a explodat în decembrie 2014, când mai multe persoane cu putere de decizie din cadrul Mediafax Group – directori generali şi contabili şefi au fost reţinuţi şi, ulterior, arestaţi preventiv, după ce au fost acuzaţi de spălare de bani sau de evaziune fiscală.

Procurorii au arătat că Mediafax Group folosea terţe firme pentru plata parţială a angajaţilor pe drepturi de autor. Însă respectivele societăţi acumulau datorii în cascadă, ajungând în incapacitatea să plătească taxe şi impozite. Trei dintre cei cinci reţinuţi în decembrie au primit mandate de arestare preventivă: Roxana Dorina Grigoruţă, Sorin Dinu şi avocatul Dragoş Chiş. 

Potrivit procurorilor, prejudiciul total produs bugetului de stat, ca urmare a relaţiilor evidenţiate în actele contabile ale Mediafax Grup şi Apropo Media cu mai multe firme care, potrivit procurorilor, reprezintă operaţiuni fictive, se ridică la circa 3,5 milioane de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, ANAF a blocat conturile trustului de presă. Clienţii Mediafax Group au primit înştiinţări de la ANAF prin care erau anunţaţi de înfiinţarea popririi asiguratorii pe banii datoraţi de aceştia companiei. 

Din acest motiv, la sfârşitul lui noiembrie 2014, Mediafax Group şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti, solicitarea fiind admisă la începutul anului în curs.

Dosarul MediaPro

Separat de dosarul Mediafax se derulează o altă anchetă care vizează firme din portofoliul mogulului media Adrian Sârbu. Dosarul, care se referă tot la infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani, este coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În iulie, dar şi în decembrie anul trecut 22 de persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor efectuate la câteva zeci de adrese din Bucureşti şi judeţul Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea. 

Printre cei reţinuţi de procurorii bucureşteni se numără şi Cosmin Ion, fiul producătoarei Ruxandra Ion (supranumită şi „mama telenovelelor“ din România din perioada PRO TV şi Acasă TV), dar şi Silviu Relu Viju, fost director general MediaPro, şi Eugenia Bălan, fost administrator al studiourilor MediaPro. Tot atunci a fost dus la audieri şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza, cel care până în 2011 a fost directorul general al MediaPro Pictures şi din 2012 Head of Content la CME.

Procurorii susţin că, în perioada 2009-2014, suspecţii ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.

Persoanele acuzate ar fi înregistrat în contabilitatea firmei operaţiuni financiare fictive, în acest mod fiind ocolită plata taxelor şi impozitelor. Media Pro factura diverse servicii către alte firme de tip „fantomă”, după care recupera banii, nu înainte de a plăti un comision care era de 10% din suma facturată.

Adrian Sârbu, de la regizorul Sahia Film la imperiul media

Cunoscut ca un manager foarte dur, dar considerat un vizionar de oamenii cu care a lucrat, Adrian Sârbu a ajuns în 20 de ani dintr-un simplu regizor la Studiourile Sahia Film la şefia companiei Central European Media Enterprises.

După absolvirea Institutului de Teatru şi Film, Sârbu a devenit regizor la Studiourile Sahia, unde a realizat peste 150 de filme documentare. Venirea Revoluţiei a fost un moment decisiv în viaţa acestuia. În decembrie 1989, Sârbu a ajuns în clădirea Comitetului Central al PCR, unde a filmat evenimentele care au schimbat România pentru totdeauna. El a fost „operatorul oficial“ al Revoluţiei şi a filmat inclusiv procesul soţilor Ceauşescu. 

Cei care au participat la Revoluţie spun că Adrian Sârbu era un apropiat al lui Silviu Brucan, care, de altfel, l-a introdus pe regizor în sediul CC, unde a înregistrat întâlnirile din 22 decembrie 1989 şi în zilele ulterioare.

În 1990, Adrian Sârbu a devenit consilierul personal al premierului în Guvernul Petre Roman, funcţie cu rang de secretar de stat responsabil cu comunicarea şi imaginea Executivului României.

Imperiul media

După manifestaţiile din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, Adrian Sârbu a ieşit din politică, dar a rămas apropiat oamenilor puterii. Bazele imperiului media al lui Adrian Sârbu au fost puse la doar câteva luni de la Revoluţie. În septembrie 1990, Adrian Sârbu a creat brandul MediaPro. Mediafax a fost înfiinţată în toamna anului 1991, ca parte a Grupului MediaPro, şi şi-a început activitatea ca societate cu răspundere limitată (SRL). 

Primele ştiri Mediafax au fost bătute la maşină şi apoi trimise în plicuri către redacţiile ziarelor centrale. Mai târziu, fluxurile de ştiri au început să fie trimise în întreaga ţară prin fax, din oră în oră. Echipa iniţială din spatele numelui Mediafax a fost alcătuită din 12 jurnalişti.

În urma unor investiţii masive, compania s-a transformat, pe 7 februarie 1994, în societate pe acţiuni, devenind Mediafax SA. 

În acelaşi an, în contextul în care oamenii de afaceri din România au început să conştientizeze din ce în ce mai mult importanţa de a obţine rapid informaţie de încredere, Mediafax şi-a lărgit activitatea şi a lansat oferta de informaţii de afaceri.

Saga televiziunii Pro TV

Poate cea mai inspirată decizie a lui Adrian Sârbu a fost luată în 1995, atunci când, alături de Ion Ţiriac şi Ronald Lauder, fondatorul CME (Central European Media Enterprises), a înfiinţat postul de televiziune Pro TV, născut din TV SOTI şi Amerom (Canal 38).

Lansat pe 1 decembrie 1995, canalul de televiziune avea să devină în scurt timp lider de piaţă. 

Fostul regizor de la Sahia a adus un nou concept în materie de televiziune şi divertisment. Pentru prima dată, românii au văzut ce înseamnă televiziunea în era modernă şi au făcut cunoştinţă şi cu primele vedete TV. 

Generaţia „PRO“

Ascensiunea imperiului fondat de Adrian Sârbu a continuat în anii următori, când jurnaliştii trustului au realizat producţii speciale – show-uri cu audienţe-record. În anul 1996, s-a lansat Pro TV Magazin, primul pilon important al companiei de publishing Publimedia. 

Pro TV şi Pro FM aveau să devină adevărate „fabrici” de vedete, pioneri în entertainmentul românesc, ajungând să influenţeze o generaţie întreagă, denumită generic, la sfârşitul anilor ’90, „Generaţia PRO”. Pe 15 martie 1998, Media Pro a cumpărat Studioul Buftea de la Fondul Proprietăţii de Stat, pentru suma de 107,8 miliarde lei vechi, luând astfel naştere MediaPro Studios şi MediaPro Pictures.

MediaPro este singurul gigant din România care, asemănător megacorporaţiilor americane, are şi o casă de producţie cinematografică (MediaPro Pictures), o casă de discuri (MediaPro Music), un studio de filmări (MediaPro Studios), o firmă de distribuţii video (ProVideo) şi câteva cinematografe (Cinema Pro şi Hollywood Multiplex). 

CSM se autosesizează

Atacul lui Adrian Sârbu la adresa procurorilor care anchetează dosarul Mediafax a atras reacţia Consiliului Superior al Magistraturii. CSM a anunţat, ieri, că a sesizat Inspecţia Judiciară ca urmare a declaraţiilor lui Adrian Sârbu.

Românul cu cea mai înaltă funcţie într-o multinaţională

În 2009, Adrian Sârbu a vândut companiei americane Central European Media Enterprises (CEME) 95% din compania MediaPro Entertainment (ce include Media Pro Pictures, Media Pro Studios, Media Pro Distribution, Pro Video, Media Pro Music & Entertainment, Cinema Pro şi Hollywood Multiplex şi televiziunile Pro TV, Pro TV Internaţional, ProCinema, Acasă TV, Acasă Gold, Sport.ro, respectiv 

MTV România).

La scurt timp, el devenea românul cu cea mai înaltă funcţie deţinută într-o multinaţională, după ce fusese numit Chief Executive Officer (CEO) al acţionarului majoritar al Pro TV. Din fotoliul acelei funcţii, Adrian Sârbu a coordonat operaţiunile din cele şapte ţări în care grupul era prezent cu nu mai puţin de 40 de servicii media.

Tot în 2009, CEME a cumpărat integral de la Adrian Sârbu divizia MediaPro Entertainment din grupul Media Pro, adică afacerile de producţie TV şi de cinema. Tranzacţia a fost estimată la 97,6 milioane de dolari.

Declinul

În august 2013, Adrian Sârbu a fost nevoit să părăsească funcţia de Chief Executive Officer al CEME, lăsând compania într-o situaţie financiară dificilă, după cum a relatat presa. Sârbu a continuat să conducă însă Pro TV până în ianuarie 2014. 

Potrivit presei, Sârbu ar fi primit mai multe salarii compensatorii. Totodată, americanii au promis că Adrian Sârbu va fi primul întrebat şi va avea drept de preempţiune în cazul în care vor decide să vândă operaţiunile pe care le deţin în România. 

Adrian Sârbu a rămas proprietar al grupului de presă Mediafax Group, care deţine agenţia de presă Mediafax şi mai multe publicaţii precum Business Magazin, Ziarul Financiar, Playboy etc. 

În apărarea lui Andrei Gheorghe

În aprilie 2003, Parchetul s-a autosesizat după un articol apărut în revista „Star“, ilustrat cu capturi video, în care vedeta Pro TV de la acea vreme, Andrei Gheorghe (foto), fuma o ţigară cu marijuana oferită de o cunoştinţă. Chemat în faţa procurorilor să dea declaraţii, Andrei Gheorghe a primit un mandat de arestare pentru cinci zile. În sprijinul său a sărit patronul Pro TV. Adrian Sârbu s-a dus imediat la Parchet, cerând ca vedeta să fie eliberată. Nu se ştie dacă intervenţia acestuia a avut efect sau nu, cert este însă că după numai trei ore de arest, ziaristul a fost eliberat.

Andrei Gheorghe i-a rămas recunoscător şi şi-a manifestat admiraţia faţă de fostul patron în stilul său inimitabil. „E un om talentat care munceşte ca un bou şi doarme patru ore pe noapte. Dintre toţi mogulii, el e cel mai muncitor şi singurul care nu a dorit vizibilitate, spre deosebire de ceilalţi care au vrut să beneficieze de importanţa şi influenţa unui trust media”, declara Andrei Gheorghe în 2010.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

11 persoane reţinute în urma percheziţiilor la mai multe firme, printre care şi la studiourile MediaPro din Buftea. Prejudiciul, 1,5 milioane de euro

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut marţi 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1,5 milioane de euro.

Percheziţii în Capitală şi în Ilfov într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. PRO TV SA nu este cercetată

Mai multe firme din trustul Media Pro sunt vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii efectuază 28 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ridică mai multe documente de la sediul Media Pro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite