Cum a ajuns un inel nazist cu iniţialele SS să fie scos la vânzare pe site-ul eMAG. Comunitatea evreiască, scandalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania eMag a fost reclamată autorităţilor de comunitatea evreilor din România pentru comercializarea unui inel nazist.

Inelul nazist cu iniţiale SS este afişat pe site-ul emag.ro drept „Inel Nazist, cu iniţiale SS, aur galben 14K cu diamant, 0.50ct, IAU89“. La „detalii produs“ este specificat că inelul are o „puritate SI1, perioada interbelică, greutate 14 grame“. 

Produsul este indisponibil la vânzare pe site, dar o captură a ecranului arată că inelul era oferit la reducere, de la 20.000 lei la 15.000 lei. Firma care îl comercializează prin eMAG este Beauty Room din Bucureşti, cu sediul social în Piaţa Mihail Kogalniceanu nr 1, scara C, parter, ap. 2, înfiinţată în 2016. 

Conform Legii nr. 107/2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 este interzisă existenţa organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. 

Imagine indisponibilă

Inelul nazist, de vânzare pe site-ul emag Sursa emag.ro

Potrivit articolului 9, alineat (1) „Pot fi dizolvate prin hotărâre judecătorească persoanele juridice care desfăşoară una sau mai multe dintre următoarele activităţi:

a) activităţi specifice organizaţiei cu caracter fascist, rasist sau xenofob în sensul art. 2 lit. a);

b) răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe sau deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri ori utilizarea lor în public“ etc. 

Tot legea spune că „prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele prevăzute la lit. a)“. 

Articolul 4 prevede sancţionarea faptelor precum: „(1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi." 

Articolul 5 arată că „Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi." 

La articolul 8 se mai precizează că există şi o sancţiune pecuniară de la 2.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON) - adică exact cât costă inelul, la reducere. 

ONG-ul Monitoring and Combating Anti-Semitism in Romania este cea care a depus sesizare la eMAG. „SESIZARE În România există o legislaţie relativ amplă care interzice distribuirea şi comercializarea oricăror obiecte cu simboluri naziste.... dar cei de eMAG încă nu au aflat de ea... până acum... solicităm că eMAG să nu încalce legea şi să nu comercializeze produse, materiale şi obiecte cu simboluri şi însemne naziste şi fasciste“.  

Adevărul a contactat firma de PR a companiei eMAG pentru a transmite cititorilor punctul de vedere eMAG. 

„Firma vânzătoare (Beauty Room - n.r.) a fost suspendată, nu mai poate vinde prin platforma eMag <Market place>. De îndată ce identificăm produse ce nu corespund din punct de vedere moral sau legal, le eliminăm din site şi sancţionăm firma vânzătoare. Acest vânzător nu mai are acces la platforma eMAG. În ultimul an au fost sancţionate 273 firme care aveau produse cu descrieri neconforme“, au declarat reprezentanţii companiei eMAG. 

Aceştia au precizat că vânzătorii au libertatea contractuală de a posta singuri produsele oferite, cu descrierile respective, iar compania eMAG efectuează apoi verificarea conformităţii. „Lunar, eMAG face 700.000 verificări ale produselor de pe platformă“, au subliniat reprezentanţii companiei. 

Un comunicat de presă sosit la 7 octombrie face câteva precizări legate de denumirea „Beauty Room“: 

„Bucureşti, 07 octombrie 2019 

Compania Mediaholic S.R.L., Bucureşti, deţinătoare a mărcii Beauty Room.ro, înregistată la OSIM din anul 2011, în urma articolelor şi informaţiilor online apărute pe site-urile eBihoreanul.ro şi Adevărul.ro doreşte să comunice faptul că site-ul www.beauty-room.ro nu are niciun fel de legătură cu informaţiile prezentate în articolele mai sus menţionate.

Marca Beauty Room este înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Marca în cauză a fost înregistrată sub nr. 02041/2011 de OSIM şi a fost publicată spre deplina opozabilitate în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială.

Site-ul www.beauty-room.ro şi toată informaţia prezentă pe acest site este proprietatea intelectuală a companiei Mediaholic S.R.L

Produsele vândute sub denumirea Beauty Room în cadrul marketplace-ului eMag aparţin de compania SC BEAUTY ROOM SRL, companie ce nu are nicio legătură cu Mediaholic S.R.L. şi care nu deţine site-ul www.beauty-room.ro

Site-ul www.beauty-room.ro nu are niciun fel de legătură cu compania BEAUTY ROOM S.R.L. şi sellerul identificat ca Beauty Room în marketplace-ul eMag nu trebuie confundat sau asociat cu site-ul deţinut de Mediaholic S.R.L., între acestea neexistând niciun fel de legătură.

Compania BEAUTY ROOM S.R.L. înfiinţată în 2016, nu a obţinut anterior şi nu are niciun drept de utilizare a sintagmei Beauty Room fără acordul companiei Mediaholic S.R.L, deţinătoarea de drept a mărcii înregistrate la OSIM din anul 2011.

Compania Mediaholic S.R.L. va demara toate demersurile legale necesare pentru a opri defăimarea şi folosirea fără drept a mărcii Beauty Room, pe care o deţine.“

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Mihai Şora, între lumini şi umbre. Ce spune despre perioada în care a lucrat la cabinetul infamei Ana Pauker: „Am fost sechestrat în România“

VIDEO Reportaj la fabrica lui Oskar Schindler din Cracovia, spionul nazist care a salvat evrei de la Holocaust. Turul de 90 de minute prin întuneric

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite