Cum au ajuns doi hackeri români să fie condamnaţi la 20 de ani de închisoare în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi hackeri români au fost condamnaţi la ani grei de închisoare în SUA FOTO: bankinfosecurity.com
Doi hackeri români au fost condamnaţi la ani grei de închisoare în SUA FOTO: bankinfosecurity.com

Bogdan Nicolescu şi Radu Miclăuş vor fi încarceraţi într-o închisoare federală din Cleveland, Ohio. Sentiţa a fost pronunţată vineri de un judecător federal din Cleveland.

Bogdan Nicolescu, 37 de ani, liderul unei mici grupări de hackeri numită Bayrob, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Complicele său, Radu Miclaus, 37 de ani, a primit 18 ani de închisoare, conform cleveland.com.

Cei doi români au creat virusuri sofisticate cu care au infectat computerele a mii de oameni din întreaga lume, pe care puteau apoi să le controleze. Pocurorii federali au petrecut mai mult de două săptămâni prezentând unui juriu dovezi conform cărora cei doi făceau parte dintr-o reţea „botnet”, care controla 400.000 de calculatoare, majoritatea de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

După ce dobândeau acces la computere, grupul Bayrob le-a controlat în mai multe feluri, printre care şi prin postarea unor anunţuri de vânzare de automobile pe platforma eBay. Când potenţialii clienţi trimiteau mesaje cu întrebări legate de produsele vândute, grupul trimitea imagini care conţineau malware-ul ce le permitea să preia controlul asupra computerelor. Odată dobândit accesul, utilizatorii erau redirecţionaţi către o pagină eBay falsă, controlată de Bayrob. Utilizatorii realizau plata prin intermediul cardului bancar în pagina web respectivă, sumele erau transferate în conturi din Europa, ajungând ulterior în conturi controlate de Bayrob. Pierderea banilor într-o astfel de situaţie a reprezentat factorul ce a declanşat implicarea autorităţilor, după ce o femeie din Illinois a declarat, în 2007, că a pierdut aproximativ 10.000 de dolari în urma a ceea ce credea că este cumpărarea unui autoturism. 

Cei doi hackeri au câştigat astfel, 4,5 milioane de dolari. În plus, datele personale (contul bancar, datele de autentificare pentru contul bancar etc.) ale celor interesaţi să cumpere maşini ajungeau pe darkweb.

Nicolescu şi Miclaus au fost arestaţi în Bucureşti în septembrie 2016 şi au fost aduşi pentru judecare în Statele Unite, trei luni mai târziu. Asistentul judecătorului a precizat că cei doi constituie „un pericol grav pentru oameni, la nivel global”. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite