Cum îi va afecta sistemul de alertare a populaţiei Ro-Alert pe comercianţii de telefoane mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT va fi operat de Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi prin inspectoratele pentru situaţii de urgenţă subordonate. Aşa prevede un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind operarea sistemului de avertizare „RO-ALERT” pus în dezbatere publică de MAI.

Actul normativ este jusificat de faptul că OUG adoptată deja, prin care a fost implementat sistemul, nu stabilea şi condiţiile de operare a sa.

Proiectul de act normativ are impact şi asupra mediului de afaceri sub forma unor cheltuieli directe şi indirecte ale operatorilor economici care sunt obligaţi, după împlinirea unui termen prestabilit, să retragă din circuitul comercial telefoanele mobile care nu îndeplinesc cerinţele de compatibilitate cu Sistemul RO-ALERT.

De asemenea, furnizorii reţelelor publice de comunicaţii electronice au obligaţia de a asigura condiţiile tehnice necesare conectării Sistemului RO-ALERT cu fiecare reţea publică de comunicaţii electronice, de a asigura reconectarea în cazul schimbării amplasamentului staţiilor teritoriale ale acestuia, respectiv de a remedia disfuncţionalităţilor, avertizează iniţiatorii actului normativ. Operarea Sistemului RO-ALERT presupune, pe scurt: recepţionarea informaţiilor de la autorităţile şi instituţiile publice care monitorizează tipuri de risc, introducerea lor în sistemul RO-ALERT şi transmiterea acestora prin intermediul reţelelor publice de comunicaţii electronice către telefoanele mobile conectate la aceste reţele şi aflate în zona vizată de manifestarea situaţiei de urgenţă.

Mesajele vor fi gratuite şi au caracter de recomandare de comportament pentru persoanele aflate în zone ameninţate de manifestarea unor situaţii de urgenţă, fără consecinţe penale în cazul în care acestea nu sunt respectate.

 „Mesajele Ro-Alert sunt de interes public, gratuite şi au caracter de recomandare pentru persoanele aflate în zone ameninţate de manifestarea unor situaţii de urgenţă”, prevede documentul lansat în dezbatere publică. În ceea ce priveşte nevoia unor astfel de mesaje, autorităţile susţin că persoanele aflate în pericol pot lua mai repede măsuri de autoprotecţie dacă sunt anunţate din timp că sunt în pericol. 

Când este folosit sistemul 

Mesajele de avertizare vor fi trimise doar în situaţii extrem de grave care pot pune în pericol comunităţile. Spre exemplu, va fi utilizat Sistemul Ro-Alert în cazul avertizării meteorologice COD ROŞU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROŞU de inundaţii pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situaţii de urgenţă.

„De exemplu, dacă avem un accident chimic cu o degajare masivă de substanţă toxică în atmosferă, prin aplicaţia Ro-Alert va fi transmis doar mesajul: Adăpostiţi-vă, rămâneţi în incinte!”, au explicat oficiali din IGSU.  

Pe de altă parte, în cazul seismelor, sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă).

Când a fost folosit sistemul Ro-Alert 

Spre exemplu, pe 20 martie 2019, ISU Covasna a trimis un mesaj de avertizare pentru sistemul Ro-Alert cu privire la existenţa unui urs pe raza localităţii Sfântu Gheorghe. „Atenţie! Urs observat în zona Lunca Oltului! Evitaţi zona! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihai Viteazul” al judeţului Covasna”, a fost mesajul transmis către populaţie. 

De asemenea, pe 12 martie sistemul Ro-Alert a fost din nou utilizat, de această dată în Timişoara, unde un incendiu a izbucnit la un depozit de dezmembrări auto. „Pentru asigurarea protecţiei populaţiei vă recomandăm să rămâneţi în incinte, să închideţi geamurile şi să nu vă expuneţi la fum”, se arata în mesajul trimis prin Ro-Alert.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite