Cultură à la Cluj

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Dispersia în parteneriat cu website-ul Clujul Cultural susţin chiar în acest moment  dezbaterea „Cultură a la Cluj” la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, aproximativ 70 de persoane participând la acest eveniment.

Live text: 

În deschiderea evenimentului, Tiberiu Fărcaş, moderatorul dezbaterii, editor-coordonator al website-ului clujulcultural.ro a mulţumit vorbitorilor care au acceptat invitaţia organizatorilor: prof. univ.dr. Elena Basso – Stănescu, UAD Cluj-Napoca, istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Conf. Univ.dr. Doru Pop, Facultatea de Teatru şi Film UBB, reprezentanţi ai Balului Operei, Zilelor Culturale Maghiare, Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, Cluj Capitală Europeană a Tineretului, TeDEX Eroilor,  TiMAF, Fabricii de Pensule, Editurii Eikon, Fundaţiei Tetraoem. La întâlnire a participat şi preşedintele executiv al PES Activists Cluj (Partidul Europenilor Socialişti), Andrei Zorilescu.

„Cred că astăzi ne confruntăm cu o dilemă generală în zona culturii: cultură digitală sau cultură tradiţională? Vă invit să nu uităm mirosul unei cărţi” a deschis seria vorbitorilor, Flavius Milăşan, director adjunct al Casei de Cultură a Studenţilor.

Matei Miko, organizatorul „Balului Operei 2014” a prezentat importanţa evenimentului pe care îl organizează anual, în 2014, opera şi baletul rusesc fiind vedetele celei de-a 19-a ediţii a „Balului Operei”.

În ultimii ani, „Balul Operei” a suferit mai multe transformări şi a rămas cu un bagaj plin de momente emoţionante.  În fiecare an, Balul Operei îşi trage seva dintr-un anumit cerc cultural, iar în acest an cultura rusă a fost inspiraţia noastră. Sperăm ca în următorii ani evenimentul să crească în importanţă şi mai ales în contextul competiţiei Cluj-Napoca Capitală Culturală Europeană 2021.

Directorul executiv al Asociaţiei Capitală Culturală Europeană – Cluj-Napoca, Florin Moroşanu, a prezentat conceptul asociaţiei pe care o reprezintă şi a făcut apel la strângerea energiilor din comunitate, în jurul acestei competiţii.

Avem de a face cu un titlul, un proces şi cu o provocare. Titlul îl cunoaşteţi,  procesul presupune îndeplinirea unor etape destul de greoaie. Este o muncă de zece ani de zile, un interval destul de mare pentru un proiect care se doreşte a fi de succes. Provocarea este reprezentarea realităţilor oraşului, iar speranţa mea este că vom reuşi ca şi comunitate să fim mai dinamici în susţinerea acestei iniţiative locale.

Prof. univ.dr. Elena Basso – Stănescu, UAD Cluj-Napoca a realizat un scurt istoric al Galei UAD, organizată după standardele internaţionale. Absolvenţii specializării modă – design vestimentar ai Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca şi-au prezentat, şi în 2013, 24 de colecţii sub spectrul eleganţei şi rafinamentului.

Este îmbucurător că am reuşit să organizăm, la Cluj-Napoca, cea mai amplă expoziţie de artă contemporană din România: expoziţia absolvenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj (UAD). An de an, Gala a propus sau a lansat noi generaţii de designeri, care nu fac altceva decât să confirme valoarea şcolii clujene de design vestimentar şi design textil.

Despre Clujul multicultural dar şi despre criza de identitate a oraşului ne-a vorbit „acidul”, dar excelentul conf. univ.dr. Doru Pop de la Facultatea de Teatru şi Film UBB.

„Avem o mare criză de identitate: nu ştim cine suntem! Spunem că suntem clujeni, dar de fapt cine sunt clujenii? Cei care au mâncat în Calvaria mamăligă cu urdă sau clujenii de centru? Studenţii sau cei care se plimbă cu Audi-ul? Ce înseamnă a fi clujean?

Istoricul, Tudor Sălăgean specialist în istoria Transilvaniei, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei a precizat că apetitul clujenilor pentru muzee este mai scăzut decât în Bucureşti şi în Sibiu, însă instituţiile de gen au toate deschiderea către comunitate, pregătind mai multe evenimente interesante în următoarea perioadă: în perioada 12 aprilie - 8 iunie 2014, publicul din Cluj-Napoca va avea ocazia să admire 273 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt, restaurate şi prelucrate de Amand Durand între anii 1865-1867.

 „Am încercat să ne deschidem către comunitate, ONG-uri şi alte instituţii iar cu această ocazie vă invit să admiraţi 273 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt” a declarat istoricul clujean.

Tânărul regizor de teatru, Timur Mihancea a amintit multitudinea de studenţi care inundă Clujul.

Sunt reprezentantul atomului care stă la baza uneia dintre multele asociaţii de teatru din oraş. Clujul are foarte mulţi poeti şi absolvenţi de litere şi consider că este nevoie de o mai mare atenţie din partea comunităţii pentru cultură.

Reprezentanţii TeDEX Eroilor, TiMAF, Cluj Capitală Europeană a Tineretului şi-au prezentat activitatea din ultimii ani şi au invitat participanţii să se alăture acţiunilor pe care le desfăşoară.

Evenimentul s-a încheiat cu un mini-cocktail în sala Transilvania la care au fost invitaţi toţi participanţii, publicul spectator şi mass-media clujeană.

Despre organizatori:

Dispersia

Asociaţia Dispersia are ca scop organizarea de evenimente culturale, educaţionale şi sociale. Aceasta îşi propune să-şi aducă aportul la echilibrul social şi cultural al municipiului, să colecţioneze energiile pozitive din cetate.

„Cultură a la Cluj este o dezbatere despre cum definim Clujul. Cu ce îl asociază turiştii când se gândesc la acesta, pe lângă clădirile de patrimoniu existente aici şi care sunt simbolurile culturale prin care este identificat municipiul nostru” a declarat Paul Ise, organizator al evenimentului, membru fondator al asociaţiei Dispersia.

„Considerăm că a sosit timpul să oprim tranzacţionarea culturală a Clujului doar din perspectivă politică şi să identificăm cu adevărat un brand al Clujului, adevărata lui identitate”, a declarat Andreea Popescu, organizator al dezbaterii, membru fondator al asociaţiei Dispersia.

Clujulcultural.ro

clujulcultural.ro este un website de cultură, de informare culturală, o publicaţie online lansată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaş în 2013 şi care acoperă majoritatea evenimentelor culturale din Cluj din domeniu, Websiteul îşi propune să devină reperul numărul 1 în presa clujeană culturală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite