ANAF face dovada că Rovana Plumb a plătit taxa de mediu pentru maşina pe care şi-a înmatriculat-o în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzată că a fentat plata taxei de mediu pentru un bolid de câteva zeci de mii de euro, într-o anchetă semnată România Liberă, fostul ministru al Mediului Rovana Plumb revine cu precizări, arătând că a achitat respectivul impozit. Autoturismul Audi Q7 al Rovanei Plumb a fost înmatriculat în Bulgaria, schimbându-şi proprietarul în acte, dar nu şi utilizatorii: Rovana Plumb şi familia acesteia

UPDATE: Rovana Plumb ne-a remis o dovadă eliberată de ANAF, potrivit căreia taxa de mediu, în valoare de 30.778 de lei, a fost achitată în data de 12.06.2013 cu chitanţa nr. 3510496.

Autoturismul fostului ministru Rovana Plumb a fost fotografiat cu numere de Bulgaria de jurnalistii de la România Liberă în curtea casei acesteia.

Şoferul ar fi confirmat pentru România Liberă că vehicolul, care are în prezent numere de înmatriculare de Ruse, este utilizat de către fiul demnitarei, iar mai mulţi martori au povestit că acelaşi Audi Q7 mai este folosit şi de soţul fostului ministru al Mediului.

Cu toate acestea, Rovana Plumb a negat că ar deţine autoturismul în cauză, deşi a fost cumpărat în 2008 şi a apărut în declaraţiile de avere ale Rovanei Plumb în 2012 şi 2013. Pentru că, între timp, maşina a fost înmatriculată în Bulgaria, schimbându-şi în acte proprietarul, după cum se obişnuieşte în astfel de cazuri, autoturismul apare în noua declaraţie de avere din vara lui 2014 ca fiind înstrăinat.

În 2008, Academia Caţavencu relata că Rovana Plumb, pe atunci europarlamentar, a încercat să ascundă faptul că deţine respectivul SUV. “Europarlamentarul PSD a uitat să treacă în declaraţia de avere un autoturism Audi Q7, în valoare de peste 50.000 de euro, care a fost achiziţionat în acest an”, scria publicaţia.

Aflată la conducerea Ministerului Mediului, Rovana Plumb a înlocuit taxa de primă înmatriculare cu timbrul de mediu, care a intrat în vigoare din 15 martie 2013.

În forma actuală, orice cumpărător al unui autoturism este obligat de statul român să plătească o taxă de poluare indiferent dacă maşina este adusă din UE sau este deja înmatriculată în România înainte de 2007.

În iunie anul trecut, la trei luni de la intrarea în vigoare a noii taxe de mediu, Rovana Plumb a confirmat că vehiculul îi aparţine. ”E un Audi Q7. Nu l-am înmatriculat încă, circul cu numere roşii, pentru că trebuie să îndeplinesc toate criteriile legistaţiei din România, în sensul de a achita timbrul de mediu. Eu sunt prima care trebuie să respecte legislaţia şi desigur că-l voi achita”, a afirmat, anul trecut, Rovana Plumb, pentru Realitatea TV.

De ce în Bulgaria

În ţara vecină, nu există taxa de mediu, iar mulţi români folosesc metoda pentru a-şi înmatricula mai ieftin maşinile aduse din Occident şi pentru a scăpa astfel de împovărătoarele taxe impuse de statul român.

  Alături de autoturismul Audi Q7, în curtea casei Rovanei Plumb din oraşul Pantelimon, de lângă Bucureşti, se mai află un BMW cu numerele “RPB”, probabil o prescurtare a numelui său de familie, care, potrivit preţului de catalog, costă peste 150.000 de euro. Mai mult, în aceeaşi curte, am văzut parcat şi un SUV Mercedes, relatează România Liberă.

A negat că are maşina înmatriculată în Bulgaria

Rovana Plumb a negat, pentru „România liberă”, că deţine sau foloseşte un autoturism înmatriculat în Bulgaria. „Doamna Rovana Plumb nu deţine şi nu a deţinut în proprietate nici un autoturism marca Audi Q7, înmatriculat în Bulgaria. Nu a folosit şi nu va folosi, personal, un astfel de autoturism în activitatea domniei sale. Maşina menţionată în declaratiile sale de avere anterioare a fost înstrăinată către o terţă persoană, în anul 2013”, a fost răspunsul oferit de ministru, prin intermediul consilierului său personal.

Într-adevăr, în ultima declaraţie de avere a demnitarei, din 2014, autoturismul apare ca fiind înstrăinat către un anume Marian Mitică. În realitate, noi am văzut aceeaşi maşină, mai multe zile la rând, în curtea vilei deţinută de Rovana Plumb în comuna Pantelimon, precizează România Liberă.

Mai mult, chiar şoferul familiei ne-a explicat că vehicolul cu numere de Ruse este folosit de fiul ministrului. “Maşina e împrumutată de la o firmă din Bulgaria şi merge băiatul cu ea”, ne-a declarat şoferul.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite