Culmea privilegiului parlamentar! Aleşii, exceptaţi de la izolarea la domiciliu. „Pentru că pot!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii sunt exceptaţi de la măsura izolării la domiciliu dacă se întorc din zonele galbene Imagine: Inquam Photos
Parlamentarii sunt exceptaţi de la măsura izolării la domiciliu dacă se întorc din zonele galbene Imagine: Inquam Photos

Parlamentarii români care se întorc în ţară dintr-un stat aflat în zona galbenă cu risc de infectare nu vor fi obligaţi să stea în carantină sau în izolare, se arată într-o anexă a Hotărârii de Guvern care reglementează prelungirea stării de alertă. Astfel, parlamentarii sunt consideraţi de lege la fel de importanţi precum medicii, avocaţii sau transportatorii.

De această măsură mai beneficiază în egală măsură europarlamentarii şi „personalul aparţinând instituţiilor internaţionale şi sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională”. Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă precizează că cetăţenii care vin în România din ţări din zona galbenă de risc de infecţie cu noul coronavirus trebuie să stea în carantină pe o perioadă de 14 zile la adresa de domiciliu. Cu toate astea, într-o anexă a deciziei, anumite categorii între care şi parlamentari sunt exceptaţi.

Măsura, un compromis necesar

„În principiu, nu sunt numai ei (n.r. – parlamentarii). Cei care au activităţi sa zicem în regim de urgenţă – avocaţii, care în perioada asta funcţionau, medicii etc. – se consideră că ei fac activităţi care au legătură cu: starea de urgenţă, când a fost stare de urgenţă, cu starea de alertă, acum că suntem în stare de alertă. Sau transportatorii sau cei care au, practic, nişte meserii care sunt foarte utile în momentul ăsta şi care nu pot să oprească activitatea. De exemplu, transportatorii când vin din zonele galbene – strict despre ele vorbim, nu de cele roşii – ei nu intră în autoizolare. La fel şi avocaţii şi medicii. Sigur, dacă sunt asimptomatici. Se consideră că parlamentarii, în situaţia asta, au un regim de urgenţă, la fel ca şi ceilalţi din categorie. Dacă vin din zonele galbene, completează un chestionar: spun dacă au simptomatologie, dacă au intrat în contact… Dar dacă nu au simptome, pot merge mai departe. E cumva o soluţie de compromis, pentru că, altfel, ar însemna să nu îşi desfăşoare activitatea şi am intra – din punct de vedere economic – într-un colaps. Când a fost starea de urgenţă, dacă voiam o variantă ideală trebuia să se izoleze toată populaţia”, a explicat pentru „Adevărul” medicul Adrian Marinescu, de la institutul „Matei Balş“. 

Un privilegiu în plus pentru parlamentari

Pe de altă parte, sociologul Mircea Kivu spune că măsura este un privilegiu în plus pe care şi-l acordă aleşii. „Asta arată că parlamentarii îşi impun punctul de vedere. Ei sunt privilegiaţi printr-o groază de lucruri, de exemplu prin imunitatea parlamentară. Dar şi-au adăugat unul pentru că pot. Bine, dacă îi întrebi, ei vor spune că sunt obligaţi, ca parlamentari, să circule, să participe la nu ştiu ce... Dar asta pot să o spună şi membrii Guvernului şi o groază de alţi oameni. Repet: lor le place să arate că sunt altfel”, a declarat Mircea Kivu pentru „Adevărul”.

În secţiunea „Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor”, punctul 2 al articolului 1 precizează: „Pentru toate persoanele care vin în România din ţările care nu fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, se instituie pe o perioadă de 14 zile măsura carantinării/izolării la locuinţa/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz”.

Punctul 3 al articolului 1: „Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, prevăzută la pct. 2, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

Parlamentarii sunt scutiţi de la regulă

În punctul 8 al aceluiaşi articol se prezintă excepţiile de la această regulă: Sunt exceptate de la prevederile pct. 2 şi 3 următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecţie împotriva COVID-19. Printre cei exceptaţi se regăsesc şi aleşii, adică membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparţinând instituţiilor internaţionale şi sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Guvernul a decis marţi să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi de dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia Guvernului urmează să fie votată de Parlament. Astfel, Tătaru a spus că se vor deschide grădiniţele şi afterschool-urile peste vară, sălile de sport şi bisericile, însă cu păstrarea măsurilor sanitare stricte şi a distanţării fizice. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite