Culmea nesimţirii unui ales local: primarul care voia şpagă cu TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţii pe bileţele, banii încasaţi prin intermediar şi evitarea unor convorbiri pe telefonul mobil. Aceasta era reţeta primarului din Reşiţa, Mihai Stepanescu (PSD), pentru a nu fi prins că lua mită. Nu a funcţionat. A fost şi prins, şi trimis în judecată.

Primarul PSD al oraşului Reşiţa (Caraş-Severin), Mihai Stepanescu, trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită, a recunoscut în faţa procurorilor DNA acuzaţiile de corupţie. Acelaşi lucru l-au făcut şi mituitorul, afaceristul Stelian Tăune, şi complicele edilului, Antonia Şandru. În schimbul banilor, primarul urma să-l favorizeze pe afacerist la atribuirea unor contracte de lucrări de interes public. Cel puţin aşa reiese din rechizitoriul trimis de procurori instanţei care îi va judeca pe cei trei.

Şpagă de 10.000 de euro pentru un contract de 9 milioane de euro

Mai exact, potrivit documentelor de la dosar, anchetatorii au intrat pe firul corupţiei de la primăria din Reşiţa în martie 2015, atunci când un apropiat al omului de afaceri Stelian Tăune, martor cu identitate protejată care în dosar poartă numele de cod „Constantin Dragnea“, a făcut un denunţ la DNA în care a dezvăluit că afaceristul i-ar fi dat mită edilului Mihai Stepanescu (50 de ani).

Şpaga ar fi fost un procent de aproximativ 10% din valoare plăţilor efectuate de Primăria Reşiţa către societatea Elis Pavaje - reprezentată de Tăune. Totul ar fi avut legătură cu atribuirea şi derularea unui contract de lucrări publice în valoare de aproximativ 600.000 de lei. Potrivit denunţului, corupţia nu s-ar fi oprit aici. Tăune plănuia să mai pună mâna pe un contract, tot cu Primăria Reşiţa, în valoare de aproximativ 9 milioane de euro, având ca obiect lucrări de reabilitare drumuri. Şi pentru a fi sigur de succes, primul pas al lui Tăune a fost să-i promită primarului 10.000 de euro – din care a plătit un avans de 20.000 de lei.

Martorul sub acoperire „Constantin Dragnea“ a povestit la DNA că primarul încasa banii prin intermediul Antoniei Şandru, o prietenă a edilului – într-un apartament al acesteia din Timişoara. Întâlnirile dintre cei trei au fost însă monitorizate permanent de procurori. Aceştia au interceptat telefoanele suspecţilor şi au urmărit fiecare mişcare a acestora pentru a fi siguri că îl prind pe primar în flagrant când ia banii.
 

Frica de DNA

Astfel, anchetatorii au constatat că primarul Stepanescu era foarte prudent: la întâlniri vorbea şoptit, la telefon stabilea doar întâlnirile fără alte detalii, şi în mod frecvent obişnuia să scrie pe hârtii sau bileţele ceea ce dorea să-i comunice lui Tăune, după care ştergea cu pixul ceea ce a scris şi cerea înapoi bileţelele, pentru a se asigura că nu vor intra în posesia altor persoane. Stepanescu evita orice discuţie în autoturismele Primăriei, de frica microfoanelor.

De altfel, el i-a recomandat Antoniei Şandru să aibă grijă să nu fie înregistrată: „Ai mare grijă la telefoane, te rog, şi la mesaje“, „A meu îi de serviciu, e ascultat“ sau „Şi să laşi celularele, bată-le Dumnezeu, că-s pe post de reportofon“, erau sfaturile primarului către prietena sa.

Mai mult, procurorii au aflat de la angajaţii din primărie, audiaţi ca martori, că Stepanescu verifica constant câţi bani erau viraţi firmei lui Tăune, asta pentru a se asigura că primeşte comisionul corect. Primarul l-ar fi ajutat şi cu contracte mai modeste, aşa cum a fost cazul unei străzi din Reşiţa, unde lucrarea putea fi executată relativ repede şi fără să implice mari costuri. „Este şi stradă dreaptă şi frumoasă şi ok“, spunea Stepanescu. „Io nu uit ă… mâna care mă hrăneşte. Şi el m-a ajutat, ştii, ca în Crezul «Eu sunt mic, tu fă-mă mare»“, îşi arăta omul de afaceri recunoştinţa.

Problema taxei

Între primar şi omul de afaceri au fost însă şi unele neinţelegeri. Mai exact, la un moment dat, primarul s-ar fi supărat că a primit şpaga fără TVA. „Că la ultima... când am venit atuncia cu o mie opt sute sau cât sărăcie,18 mii, mama dracu... hmm, m-am întâlnit cu el pe la birou pe-acolo şi m-o întrebat «Păi nu trebuia să fie 22 de mii?».  Şi zic: «Păi şefu, nu-i 10% din... fără TVA?.», mă gândeam că... nu ştiu ce am înţeles eu greşit sau ce o zis ceva de genul ăsta, ştii?“, era abătut Tăune, în discuţiile cu Antonia Şandru.

Câteva zile mai târziu, el a adus din nou vorba despre problema TVA-ului la şpagă, de data aceasta în discuţiile cu primarul: „Dar auziţi, cu sau fără (referindu-se la valoarea TVA – nota DNA), că mie mi s-a... mi-aţi părut cam nemulţumit la ultimul…“. „Nu vă supăraţi, cum ştiţi dumneavoastră. Bine?“, a fost evaziv Stepanescu. Aşa că într-o altă discuţie ulterioară Tăune i-a transmis Antoniei că s-a decis să oprească TVA-ul: „L-am întrebat eu, pă direct: «Şefu, cu TVA sau fără TVA». A zis: «Cum vrei tu». No. Eu apreciez că a lăsat, că… acum nu sunt zgârcit da… îs… am pierdut la ăsta, nu, deci îi valoarea fără TVA din…“. ;

Istoricul cazului

Primarul Mihai Stepanescu a fost reţinut de procurorii DNA pe 19 noiembrie 2015, pentru două infracţiuni de luare de mită. Pe 20 noiembrie, el şi-a dat demisia din funcţia de primar şi de preşedinte executiv al PSD Caraş-Severin. Edilul  a fost trimis în judecată, în stare de arest, pe 14 decembrie 2015, alături de Stelian Tăune - acuzat de dare de mită şi Antonia Şandru – care va fi judecată pentru complicitate la luare de mită.

Antonia, somată să nu vorbească cu procurorii

Stepanescu însă părea că l-a uitat pe Tăune, şi nu i-a mai dat contracte. Afaceristul îi spunea în noiembrie Antoniei Şandru despre banii daţi ca avans şi despre promisiunile neonorate: „A zis odată de... că are nevoie de 10 mii de euro. Bine, sincer nu m-am gândit la ăsta, ştii? Şi... şi eu m-am ţinut, i-am dat în avans, dar asta o fost în martie, aprilie, Antonia, când  ţi i-am adus. N-am, nu l-am stresat toată vara, nu l-am stresat nimica, da acuma, să-mi f… una, nici bani, nici lucrări, nici nimic! (…) Nici nu ştiu ce sărăcie să mai zic! Că... vine iarna, io stau cu... 20 de mii de lei daţi în avans şi el nicio... nicio taină. Mai mă sunau ălea din primărie, mai nu ştiu ce, mai nu ştiu cum. Am vorbit de curtea lui... m-am gândit că poate cu aia facem ceva. […] el a zis că-mi dă nişte străzi în Reşiţa. Înţelegi?“, se plângea afaceristul prietenei lui.

Femeia s-a speriat şi i-a spus edilului că Tăune ar vrea banii înapoi, deoarece nu a mai primit contracte. Primarul a reacţionat dur: „Vrei să îţi spun ceva? Când îi dai la unu banii înapoi te prind atuncia, nu se face aşa … darea şi luarea de nu mai ştiu ce, noi n-avem nimic, n-am avut nimic, vreau să spun, ăla tre’ să… linişteşte-te, te rog. Doi. Când i-ai dat la unu bani ai recunoscut“. Stepanescu a avertizat-o pe Antonia Şandru  să nu recunoască nimic la DNA, în caz că va fi chemată: „Că tu pui suflet şi poate te-ai îndrăgostit şi atuncia se accentuează toate, deci, nu vorbi, te rog cu nimeni nimic! Eu n-am vârât, n-am numărat (se referă la sumele de bani – nota DNA), n-am… nu ştiu de nimic. Atât! Mie nu mi-ai dat decât pliante şi schiţe!“.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite