Culisele şpăgii de un milion de euro de la Vîntu la Bogdan Olteanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şpaga de un milion de euro pe care Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi dat-o lui Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a fost spălată prin intermediul unui circuit financiar între mai multe companii offshore, metodă consacrată în schemele de evaziune.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, trimis de judecători în arest la domiciliu, ar fi destinatarul şpăgii de un milion de euro, plătită de Sorin Ovidiu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Banii ar fi ajuns la Olteanu printr-un circuit financiar complex, în care au fost implicate mai multe companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vîntu.

Pionul principal al albirii banilor a fost intermediarul întregii afaceri, Ionuţ Adrian Eftime, unul dintre oamenii de încredere ai lui SOV. Firma controlată de acesta, IT & Media Production, din conturile căreia a fost ridicat, în numerar, milionul de euro care ar fi ajuns la actualul viceguvernator al BNR, a fost folosită de Vîntu şi în schema devalizării Petromservice, dosar în care justiţia s-a pronunţat deja.

Ionuţ Adrian Eftime l-a denunţat şi el pe Bogdan Olteanu la DNA, arătând că s-a întâlnit cu acesta în octombrie 2008, la sediul PNL, unde i-ar fi dat mita cash pentru numirea lui Liviu Mihaiu în post.

Circuitul şpăgii

Firma offshore pe care DNA a identificat-o drept sursa banilor de şpagă este Demera Investments Ltd, din Cipru, înfiinţată în iunie 2006 şi dizolvată în ianuarie anul acesta. Firma ar fi fost folosită de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca în mai multe scheme evazioniste.

La capătul celălalt al circuitului s-a aflat compania offshore IT & Media Production, înregistrată în SUA (Delaware), administrată de Ionuţ Adrian Eftime, firmă care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. În acest circuit au mai fost implicate offshore-urile Narfalk Debit Service and Factoring, KLG Debit Service and Factoring Limited, ambele din Cipru, şi Laveco Group Limited (înregistrată în Noua Zeelandă).

Potrivit surselor judiciare, transferul sumei de un milion de euro din contul Demera Investments Ltd s-a făcut la 22 octombrie 2008. Banii au fost viraţi într-un cont al firmei IT & Media Production, deschis în Bulgaria. În zilele de 28, 29 şi 30 octombrie 2008, Ionuţ Adrian Eftime a retras în numerar suma din cont. Ulterior, la solicitarea lui SOV, Eftime s-ar fi întâlnit cu Bogdan Olteanu la sediul PNL şi i-ar fi remis banii.

Interesele lui SOV

Potrivit surselor judiciare, Sorin Ovidiu Vîntu a început demersurile pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ în vara anului 2008.
Interesul lui Sorin Ovidiu Vântu în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietăţile sale imobiliare se aflau în Deltă şi, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului. Vîntu spusese de mai multe ori că  vrea să transforme Delta într-o destinaţie de turism exclusivist.

În acest context, punerea în aplicare a planurilor sale de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conducea Rezervaţia şi autoriza unele categorii de activităţi economice care puteau fi desfăşurate, susţin sursele citate.

Întâlnire de taină

Înţelegerea pentru numirea lui Liviu Mihaiu a fost parafată în iulie 2008, când Bogdan Olteanu s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vîntu la baza Lebăda din localitatea Crişan, unde afaceristul deţinea o ambarcaţiune, folosită ca locuinţă de vară. La întâlnire, Olteanu a venit însoţit de Ionuţ Adrian Eftimie. Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter pus la dispoziţie de Sorin Ovidiu Vântu.

Anchetatorii spun că atât Vântu, cât şi Olteanu erau foarte interesaţi de organizarea acestei întâlniri. Astfel într-o convorbire din iulie 2008, Eftime îi spunea lui  SOV: „Bogdan Olteanu  vine dintr-o parte, îl aştept eu şi după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Ştii? Face asta special, deci vine chiar din Bucureşti, şi face numai pentru... să ne vedem. M-ai înţeles”. Discuţia a continuat cu propunerea lui Vântu de a-i pune la dispoziţie un elicopter. În condiţiile în care Bogdan Olteanu cunoştea scopul discuţiilor (numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator) este evident interesul său în acest sens.

Printre temele abordate a fost numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, iar cu acest prilej Bogdan Olteanu i-ar fi cerut lui Sorin Ovidiu Vântu suma de un milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului, susţin sursele. Ulterior, Liviu Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului, unde premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a comunicat că va fi numit guvernator al Deltei Dunării.

Sprijin electoral

În toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat în Parlamentul României. Din dispoziţia lui Sorin Ovidiu Vîntu, în vara şi toamna anului 2008 directorul unei societăţi  la care SOV era acţionar s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu şi i-a oferit consultanţă pentru campania electorală. O echipă din cadrul acelei firme a realizat mai multe lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie, care au fost puse la dispoziţie Olteanu. Preţul serviciilor prestate de echipa respectivă era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora.

Ce a recunoscut Olteanu

Bogdan Olteanu a recunoscut că în cursul anului 2008 avea periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vîntu, intermediate de Ionuţ Eftime, inclusiv întâlnirea din Delta Dunării la complexul Lebăda, în care i s-a propus să sprijine numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

De asemenea, Olteanu a mai recunoscut că a avut discuţii în acest sens cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, susţinând însă că a făcut acest lucru din convingere, solicitarea lui Vântu coincizând cu propriile sale opinii, astfel încât nu ar fi cerut şi nu ar fi primit nimic pentru acest demers.

Cu privire la serviciile furnizate de firma controlată de Vîntu în campania sa electorală, Olteanu a susţinut că acestea reprezentau doar o ofertă pentru un eventual contract, care nu s-a mai materializat întrucât nu ar fi fost mulţumit de calitatea analizelor politice şi a sondajului de opinie ce i-au fost prezentate.

image

Ce spune Liviu Mihaiu

Jurnalistul Liviu Mihaiu a susţinut că nu a cunoscut culisele numirii sale în gostul de guvernator al Deltei Dunării. Cu toate acestea, Mihaiu afirmă că s-a simţit onorat că „transferul“ său a avut o asemenea cotă, de un milion de euro.

„Dacă e să intrăm în alt registru, sunt onorat că «transferul» meu a avut o asemenea cotă, dar sunt ingrozit că unul dintre cei mai buni/oneşti guvernatori ai DD (mă iertaţi :)), a ajuns în fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel“, a scris Liviu Mihaiu pe Facebook.

Mihaiu a mai pretins că nu ştia că benzinăriile plutitoare din Delta Dunării, pe care le-a avizat la doar o săptămână după ce a fost instalat în funcţia de guvernator, aparţin companiei Petromservice, controlată de protectorul său, Sorin Ovidiu Vîntu.

Bogdan Olteanu a ajuns la BNR printr-un troc politic

Bogdan Olteanu (44 de ani) a devenit viceguvernatorul al Băncii Naţionale a României (BNR) în octombrie 2009, fiind susţinut de PNL, însă postul a fost obţinut ca urmare a unui troc între liberali şi social-democraţi. La acel moment, mai mulţi finanţişti, dar şi oameni politici, inclusiv din PNL, au contestat pregătirea profesională a lui Olteanu, iar asta mai ales în contextul în care contracandidatul său, susţinut de PD-L, era Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, cu o vastă experienţă în domeniul financiar. Licenţiat în drept, Olteanu a preluat atunci coordonarea direcţiilor de Statistică, Informatică şi Juridică din cadrul BNR, dar era responsabil şi de un comitet nou înfiinţat de armonizare legislativă. În iunie 2014, susţinut tot de liberali, Bogdan Olteanu a mai câştigat un mandat de cinci ani pentru postul de viceguvernator al băncii centrale. 

„BNR nu merită târâtă în această poveste“

Banca Naţională a României a transmis vineri dimineaţa un comunicat de presă în care preciza că atribuţiile lui Bogdan Olteanu urmează să fie preluate de către ceilalţi membri ai conducerii executive – guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Liviu Voinea. De asemenea, BNR sublinia că ancheta vizează activitatea lui Bogdan Olteanu desfăşurată înainte de a prelua mandatul de viceguvernator al băncii centrale.

Vineri, înainte ca instanţa supremă să se pronunţe asupra cererii DNA de arestare preventivă, avocatul lui Bogdan Olteanu a anunţat că acesta îşi va da luni demisia din funcţia de viceguvernator. „Luni, domnul Olteanu îşi va da demisia din funcţia de viceguvernator, pentru persoanele onorabile şi cinstite care lucrează acolo şi pentru că imaginea acestei instituţii nu merită târâtă în această poveste“, a declarat avocatul Florin Durgheu.

Avere: o casă de 1.000 de metri pătraţi

Bogdan Olteanu este proprietarul unei case din localitatea Ghermăneşti, judeţul Ilfov, construită în anul 2014, cu o suprafaţă de 1.057 de metri pătraţi, potrivit ultimei declaraţii de avere publicate în luna iunie a acestui an. Acesta precizează că nu deţine drept de proprietate asupra terenului pe care este construită casa. El deţine şi un autoturism Lexus, fabricat în anul 2007. În aprilie, Olteanu a vândut acţiuni la Unicredit SA în valoare de 12.625,07 lei.

FOTO Click

image

Viceguvernatorul are conturi deschise la BRD şi Banca Transilvania, în care avea, la data completării declaraţiei de avere, 14.953,06 lei şi 39,55 euro. Olteanu deţine 50% din acţiunile E-boda Buildings şi E-boda Electronics. El a împrumutat E-boda Buildings cu 155.061 de lei şi E-boda Electronics cu 6.000 de lei.

Olteanu are însă şi mai multe credite. Un credit imobiliar de 474.812,01 lei şi un credit cu garanţie imobiliară de 495.161,76 lei, ambele contractate la Banca Transilvania în anul 2015, cu scadenţă în anul 2019. El mai are credite de 80.000 de lei la Bancpost şi Banca Transilvania acumulate pe carduri de credite.

Bogdan Olteanu a încasat dividende de la E-boda Buildings SRL, în ultimul an fiscal încheiat, de 30.000 de lei, aceeaşi societate rambursându-i şi o parte din împrumutul acordat, respectiv 61.299 de lei.

Olteanu a mai încasat venituri în calitate de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional Bucureşti şi Paris, în sumă de 173.220 de lei. Veniturile pe care le încasează în calitate de viceguvernator al BNR nu sunt publice.

Ponta şi Tăriceanu o ceartă pe Alina Gorghiu

La fel ca în toate cazurile în care un politician este încătuşat, şi reţinerea lui Bogdan Olteanu a fost un bun prilej de răfuaială între liderii politici. Tonul l-a dat fostul premier Victor Ponta, care a acuzat-o pe Alina Gorghiu că îşi reneagă trecutul. „La prima oră, înainte să bea cafeaua, tovarăşa Gorghiu Dej a emis comunicatul de înfierare a «coruptului»! Faptul că în 2008 (când se petreceau faptele incriminate) Alinuţa îşi bea cafeluţa de dimineaţă chiar cu «inculpatul» este un detaliu irelevant pentru această cauză!“, a scris Victor Ponta pe Facebook, după ce PNL trimisese un comunicat în care susţinea că „toţi oamenii sunt egali în faţa legii, iar cine a greşit trebuie să plătească“.

Alina Gorghiu a replicat câteva ore mai târziu, la Antena 3. „Am fost colegă cu Olteanu, am fost asociată cu el într-o societate de avocatură, cred că e un om corect. Sunt mâhnită când văd că unii oameni folosesc politic nefericirea altora. E o mârlănie ce fac unii cu postările pe Facebook. Să ştiţi că dacă plouă afară este vina Alinei Gorghiu, că ninge afară este tot vina Alinei Gorghiu, dacă Ponta are o problemă tot vina Alinei Gorghiu este şi indiferent cine are pe lumea aceasta ceva în neregulă vina îmi aparţine tot mie din perspectiva lui Ponta“, a răspuns Alina Gorghiu.

Călin Popescu Tăriceanu,  preşedintele PNL din perioada în care Bogdan Olteanu ocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a lansat şi el un atac la adresa Alinei Gorghiu. „Bogdan Olteanu a ajutat-o pe Alina Gorghiu să urce treptele în cariera politică, iar ea face comentarii sub demnitatea la care m-aş fi aşteptat. Fără ajutorul lui, nu ajungea nimic, nu ajungea în Parlament“, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, care, la fel ca Victor Ponta, invocă, de fapt, relaţia amoroasă pe care Alina Gorghiu şi Bogdan Olteanu au avut-o în  perioada 2008-2009.

În final, poziţia Alinei Gorghiu faţă de reţinerea viceguvernatorului BNR a fost următoarea:  „Eu pe Bogdan Olteanu îl consider nevinovat. Dar, singurii care vor decide cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia sa sunt judecătorii din România. Îl ştiu de foarte multă vreme pe Bogdan Olteanu, ca pe toţi din generaţia mea, un om corect, care şi-a văzut de carieră, un om asupra căruia nu a planat niciun fel de suspiciune de nicio natură“.

„Banii s-au scos din Bulgaria“

Fostul preşedinte Traian Băsescu, tranformat într-un acerb critic al DNA în ultima vreme, a apreciat, de această dată, modul în care au acţionat procurorii anticorupţie în dosarul legat de numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării.

„Lucrurile s-au făcut discret, fără spectacol. Nu au fost chemate televiziunile, nu a fost scos cu cătuşe la mâini. După liniştea cu care DNA a dat drumul la acest caz şi la măsurile împotriva domnului Olteanu, DNA nu a avut nevoie de suport public şi de spectacol pentru că e sigură pe ea“, a declarat Băsescu, care spune că a fost informat ăn legătură cu ilegalităţile comise de Bogdan Olteanu în 2008. Am avut cunoştinţă despre banii care se scoteau din Bulgaria. Banii s-au scos din Bulgaria, în trei tranşe de câte 300.000 de euro. Instituţiile statului nu au acţionat probabil pentru că nu au ştiut pentru ce au fost. Au aflat că s-au scos, dar nu au ştiut pentru ce au fost“, a spus Traian Băsescu la România Tv.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite