Cu ochii pe ruşi. Piloţii canadieni de CF-188 Hornet îi ajută pe cei români de F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR să facă poliţie aeriană la frontiera NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piloţii canadieni vor fi gata oricând să respingă orice ameninţare la graniţa de este a alianţei NATO  FOTO RCAF
Piloţii canadieni vor fi gata oricând să respingă orice ameninţare la graniţa de este a alianţei NATO  FOTO RCAF

Un detaşament canadian, format din 135 de militari cu cinci aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, în următoarele patru luni, alături de Forţele Aeriene Române. Ceremonia de certificare NATO a detaşamentului va avea loc vineri.

Detaşamentul canadian, format din aproximativ 135 de militari (piloţi şi personal tehnic) cu cinci aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni, alături de militarii aparţinând Forţelor Aeriene Române, cu aeronavele F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR.

Urmare a unei colaborări fructuoase, Forţele Aeriene Regale Canadiene se află la a treia rotaţie în România, după cele executate în perioadele septembrie-decembrie 2017 şi septembrie-decembrie 2018. În timpul misiunilor anterioare, detaşamentul canadian a fost angajat în exerciţii multinaţionale de antrenament care au contribuit la dezvoltarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene ale României şi Canadei, se arată într-un comunicat al MApN. 

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite