C.T. Popescu, despre elicopterul SMURD prăbuşit: „În situaţii de urgenţă, civilii sunt soluţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu FOTO Mediafax
Cristian Tudor Popescu FOTO Mediafax

Jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a comentat, marţi, la postul Realitatea TV, cazul elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol, eveniment în care au murit toţi membrii echipajului. În opinia ziaristului, unităţile ISU nu au un antrenament suficient pentru astfel de situaţii, singura speranţă de salvare venind din partea civililor.

Jurnalistul consideră că autorităţile nu au desfăşurat exerciţii de simulare în condiţiile accidentului petrecut la Constanţa.

„Cazul unui elicopter prăbuşit, acum, în decembrie, în lacul Siutghiol, la o asemenea temperatură de două grade este un caz grav, de extremă urgenţă şi unul greu de rezolvat. Însă aceaste unităţi ISU, inspectorate pentru situaţii de urgenţă ce fac ele, atunci când nu rezolvă situaţii de urgenţă? Şi situaţiile de urgenţă sunt rare. După părerea mea, fac exerciţii, similare unor astfel de situaţii. Întrebarea mea este următoarea: ce fel de exerciţiu? Pentru că acest exerciţiu trebuia să ia în considerare toate elementele prezente în situaţia de faţă. Cu siguranţă, nu au fost luate toate aceste elemente în considerare”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV.

Mai mult decât atât, Cristian Tudor Popescu este de părere că intervenţia unui hidroelicopter ar fi putut ajuta foarte mult desfăşurarea operaţiunii de salvare.

„De pildă, a doua întrebare: de ce era nevoie să se meargă cu autospecialele pe asfalt şi cu bărci pneumatice şi şalupe pe apă şi nu s-a intervenit cu un hidroelicopter cu flotoare, care ar fi ajuns în mai puţin de zece minute, plecând de undeva de la o bază prevăzută a fi utilă, ca distanţă, care ar fi ajuns cel mai repede? Un astfel de elicopter ameriza lângă epava elicopterului prăbuşit în apă şi ar fi putut să îi salveze pe cei care mai puteau fi salvaţi”, a mai spus jurnalistul.

Un alt element care a condus la această tragedie este, în opinia lui Cristian Tudor Popescu, neutilizarea vestelor de salvare gonflabile, care dacă ar fi fost purtate ar fi putut prelungi timpul de supravieţuire.

„Mai am o întrebare: au avut cei din elicopter veste de salvare gonflabile? Pentru că dacă ai veste de salvare şi la prăbuşire nu îţi pierzi cunoştinţa, cum înţeleg că a fost cazul, cel puţin cu doamna doctor Vizireanu, atunci poţi să îţi mişti mâinile şi picioarele, având vestea umflată pe tine şi nu îngheţi atât de repede. Te duci chiar spre mal şi îţi prelungeşti timpul de supravieţuire. Nu ştiu de ce nu s-a întâmplat aşa”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

În finalul intervenţiei telefonice, jurnalistul a mai afirmat că ceea ce putem învăţa din tragedia de la Constanţa este că, în situaţii de urgenţă, speranţa vine din partea cetăţenilor.

„Am intervenit, încă o dată, noi pentru noi. Au intervenit civilii pentru civili, oamenii obişnuiţi pentru cei aflaţi în nevoie. Învăţăm ceva din treaba asta: singura speranţă, în situaţii critice, pentru oamenii obişnuiţi, care nu aparţin autorităţilor speciale din România, sunt oamenii obişnuiţi. Aproape că ar trebui să se ocupe autorităţile cu formarea unor echipe de cetăţeni, care să intervină ele în astfel de situaţii, ca la muncă patriotică, ca pe vremea comunismului, pentru că se pare că sunt mai eficiente astfel de echipe cetăţeneşti, decât organele responsabile ale statului”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite