CSM vânează denunţuri despre posibile fraude la examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM: Persoanele care au cunoştinţă despre posibile nereguli la admiterea la INM să facă sesizări
CSM: Persoanele care au cunoştinţă despre posibile nereguli la admiterea la INM să facă sesizări

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apelează la persoanele care au cunoştinţă despre posibile nereguli la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) să facă sesizări, precizând că va lua în considerare toate sesizările în cadrul procedurii de analizare a rezultatelor.

Reacţia CSM vine după ce în presă au apărut informaţii despre un scandal legat de corectitudinea concursului de admitere la INM şi despre unele acuzaţii privind posibile promovări ilegale.

Scandalul ar fi fost declanşat după ce persoane care au obţinut note mari la probele scrise ar fi fost respinse în urma interviului, iar alţi candidaţi care ar fi avut note mai mici la scris ar fi fost admise în urma interviului.

Potrivit reprezentanţilor CSM şi INM, admiterea la Institut se face cu respectarea principiilor transparenţei şi egalităţii, exclusiv pe bază de concurs.

Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea probei interviului din cadrul concursului de admitere la INM a fost publicată pe site-urile CSM şi INM pe 30 iunie 2015, odată cu publicarea anunţului privind organizarea acestui concurs şi are la bază Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, precizează cele două instituţii.

În cadrul probei interviului, procedura de admitere la INM urmăreşte „o selecţie a candidaţilor care să permită cea mai bună prognoză în ceea ce priveşte adecvarea, eficienţa şi abilităţile necesare unui magistrat”, se spune în comunicat.

„Proba interviului la concursul de admitere la INM constituie cea de-a treia probă a acestui concurs şi constă în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat, susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei.Ca şi primele două probe - de verificare a cunoştinţelor de drept şi, respectiv, de verificare a raţionamentului logic - şi proba interviului este una eliminatorie, fiind declaraţi admişi candidaţii care au obţinut nota minimă 7.

Această probă distinctă are o pondere de 25% în nota finală obţinută la concurs, calculată ca sumă a notelor acordate în cele două etape, în care nota obţinută în prima etapă (testul grilă de verificarea a cunoştinţelor juridice şi testul grilă de verificare a raţionamentului logic) are o pondere de 75%”, conform documentului citat.

Concursul de admitere la INM se află în curs de desfăşurare, toate sesizările formulate în legătură cu acesta urmând a fi avute în vedere în cadrul procedurii de analizare a rezultatelor concursului de către plenul CSM, mai spune instituţia.

„Până la momentul validării concursului, orice speculaţii în legătură cu modul de desfăşurare a acestuia sunt neavenite şi pot afecta încrederea publică şi a candidaţilor în corectitudinea desfăşurării unuia dintre cele mai prestigioase concursuri la nivel naţional, dar şi credibilitatea instituţiilor implicate în organizarea acestuia - Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii. 

Afirmaţiile privind posibilitatea admiterii la INM prin săvârşirea unor fapte penale sunt extrem de grave, sens în care toate persoanele care au cunoştinţă despre eventuale astfel de fapte pot sesiza, în condiţiile legii, organele penale competente”, mai spun sursele citate.

3.000 de candidaţi pentru 140 de locuri libere la INM

Peste 3.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, care a scos la concurs 140 de locuri de studiu, dintre care jumătate pentru a ocupa funcţia de judecător şi cealaltă jumătate pentru posturi de procuror.

Concursul a început pe 30 august, rezultatele finale au fost afişate pe 6 octombrie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite