CSM: Proiectul legilor Justiţiei prezintă vicii de neconstituţionalitate şi ar putea genera disfuncţionalităţi în funcţionarea sistemului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul CSM arată că proiectului de modificare a legilor justiţiei care a fost asumat de Parlament conţine vcii grave de fond şi că dn acest motiv s-a impus avizarea negativă a acestora. Motivarea  acestui aviz are 26 de pagini şi a  fost transmisă Camerei Deputaţilor.

„Avizul negatv exprimat de Plenul Consliului nu împiedică iniţierea unui alt demers de modificare şi completare a celor trei acte normative, putând fi avută în vedere şi soluţia reglementării separate şi cu celeritate a unor aspect care derivă din decizii ale Curţii Constituţionale (de exemplu, procedura revocării membrilor aleşi ai Consliului)”, conchide CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, pe 9 noiembrie, proiectului de modificare a legilor justiţiei care a fost asumat de Parlament. Procurorul general Augustin Lazăr a spus că principalele propuneri contestate se referă la procedura de numire la vârful parchetelor şi la înfiinţarea unui Consiliu de integritate, care ar fi o instituţie neconstituţională. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat, la finalul şedinţei, că a fost "o dezbatere cu final ştiut în care, pe alocuri, s-a folosit un limbaj dublu".

Şedinţa plenului CSM a durat aproximativ trei ore, iar decizia de a aviza negativ acest proiect, în forma asumată de parlamentarii PSD-ALDE, a fost luată cu 11 la 7 voturi.

Cum motivează CSM

Potrivit motivării publcate de CSM, disponibilă pe site-ul instituţiei, „viciile grave de fond ale propunerilor legislative impun avizarea negativă a acestora”. 

image

„Chiar dacă propunerile conţin o serie de modificăr ale celor trei legi ce au fost anterior agreate la nivelul Consliului Superior al Magistraturii, în ansamblu viciile de neconstituţioalitate semnalate şi disfuncţionalităţile pe care mule dintre prevederile proiectului le-ar putea genera în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, nu permit o soluţie favorabilă cu observaţii. O astfel de soluţie ar fi posibilă în condiţiile în care, în puncte esenţale, propunerile transmise spre avizare ar fi de natură să îmbunătăţască activitatea sstemului judiciar, iar nicidecum să constituie un regres faţă de reglementările ar urma să le înlocuiască, din perspectiva normelor constituţionale, a independenţei justiţiei şi a statului magistratului”, arată CSM. 

Avizul CSM este consultativ. Proiectul va intra mâine în dezbaterea Comisiei speciale parlamentare, potrivit deputatului Florin Iordache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite