CSM a motivat avizul negativ pe proiectul de modificare a legilor Justiţiei: „Prezintă  vicii de neconstituţionalitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Plenul a reţinut că viciile grave de fond ale proiectului impun avizarea negativă a acestuia”, este concluzia Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul hotărârii de avizare negativă a proiectului de modificare a legilor Justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, marţi, că a transmis către Ministerul Justiţiei motivarea acestei hotărâri. Documentul are 18 pagini şi a fost publicat pe site-ul CSM.

„Chiar dacă proiectul preia, într-o manieră nerelevantă pentru ansamblul reglementării propuse, şi unele dintre propunerile anterioare ale Consiliului, menite să îmbunătăţească reglementarea unor instituţii (cum ar fi, de pildă, propunerile referitoare la suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, procedura de revocare a membrilor CSM etc.), în ansamblu viciile de neconstituţionalitate semnalate şi disfuncţionalităţile pe care multe dintre prevederile proiectului le-a putea genera în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, nu permit o soluţie de avizare favorabilă, cu observaţii”, arată CSM, la finalul documentului menţionat.

„O astfe de soluţie (avizare favorabilă, cu observaţii-nr) ar fi posibilă în condiţiile în care, în puncte esenţiale, proiectul transmis spre avizare ar fi de natură să îmbunătăţească activitatea sistemuui judiciar, iar nicidecum să constitue un regres faţă de reglementările pe care urma să le înlocuiască, din perspectiva normelor constituţionalitate, a independenţei justiţiei şi a statutului magisratului”, mai arată Plenul CSM.

Magistraţii au mai arătat că avizul negativ nu împiedică iniţierea unui alt demers de modificare şi completare a legilor Justiţiei, putând fi avută în vedere şi soluţia reglementării separate şi cu rapiditate a unor aspecte ce derivă din decizii ale Curţii Constituţionale. CSM a dat exemplul procedura revocării membrilor aleşi ai Consiliului.

Care sunt modificările criticate

Alte propuneri criticate sunt cele referitoare la gestionarea în continuare a bugetelor instanţelor de către Ministerul Justiţiei şi răspunderea patrimonială a magistraţilor pentru erorile judiciare. Printre soluţiile considerate necorespunzătoare se numără cele referitoare la condiţiile de acces în magistratură, promovarea a procurorilor şi judecătorilor, procedura de numire în cele mai înalte funcţii din cadrul Ministerului Public şi separarea deciziei privind cariera judecătorilor şi procurorilor între cele două secţii ale CSM.

„Prin alte soluţii propuse, proiectul de lege se înscrie într-o tendinţă de evident regres, atât în raport de reglementările în vigoare, cât şi în raport cu forma anterioară a proiectului de lege (...) promovat tot de Ministerul Justiţiei la finalul anului 2016", se mai arată în motivare.

Conform aceleiaşi surse, proiectul cuprinde şi o serie de propuneri de reglementare noi sau „radical diferite” faţă de cele existente în forma anterioară şi care nu au fost supuse consultării sistemului judiciar. Se apreciază, totodată, că iniţiatorul nu a luat în considerare sau chiar a reţinut într-o manieră contrară multe dintre soluţiile rezultate din consultarea sistemului judiciar şi propuse de CSM.


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite