CSM în luptă cu presa: Savonea sesizează IJ după ce un articol a scos la iveală probleme grave în judecarea cazurilor de abuz sexual asupra minorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce investigaţia jurnalistei Diana Oncioiu a scos la iveală faptul că aproximativ 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime minore sunt judecate în instanţele din România ca fapte consimţite, Lia Savonea a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară. Motivul nu este, însă, practica îngrijorătoare a instanţelor, ci faptul că articolul ar atenta la „independenţa şi imparţialitatea magistraţilor ”.

„La data de 21 noiembrie 2019, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la articolul de presă intitulat “Dreptate Strâmbă” publicat pe pagina web www.beta.dela0.ro la data de 19 noiembrie 2019, în vederea efectuării de verificări, potrivit competenţelor legale, sub aspectul riscului de a fi afectat independenţa şi imparţialitatea magistraţilor indicaţi în textul articolului, faţă de aspectele expuse în cuprinsul acestuia”, arată o informare de presă a Consiliului Suprem al Magistraturii. 

Reacţia publicaţiei

„În rezumat, ceea ce consideră CSM - garantul independenţei justiţiei - în contextul cazuisticii punctuale prezentate în articolul Dela0.ro este că expunerea jurnalistică a respectivului fenomen judiciar are potenţialul de a atenta la buna funcţionare a sistemului de justiţiei. Poziţionarea CSM - nu ne ferim s-o spunem - este uluitoare.

Aşadar, în condiţiile în care toate datele factuale indică faptul că multe infracţiuni sexuale comise asupra copiilor sunt încadrate de instanţe româneşti ca acte consimţite de victime, ceea ce îngrijorează cu supra-măsură CSM e ca aceste dezvăluiri de presă să nu afecteze buna imagine a activităţii magistraţilor. Nu instanţele sunt de chestionat public pentru felul în care încadrează juridic astfel de fapte penale - ci articolele jurnaliştilor sunt de verificat (de către Inspecţia Judiciară!) pentru a se stabili dacă s-a acţionat cu bună credinţă şi dacă există circumstanţele unei slăbiri a încrederii populaţiei în actul de justiţie”, a scris publicaţia dela0.ro pe Facebook.

Investigaţia care a supărat-o pe preşedinta CSM

Articolul la care face referire informarea CSM este scris, în urma unei investigaţii jurnalistice întinsă pe mai multe luni, de Diana Oncioiu şi poate fi citit aici. Investigaţia jurnalistei scoate la iveală faptul că un număr îngrijorător de instanţe din România consideră că victime ale abuzurilor sexuale cu vârste şi de 7, 9 sau 11 ani şi-au dat consimţământul pentru întreţinerea relaţiilor sexuale la care sunt supuse. Implicaţiile sunt profunde: schimbarea încadrării juridice din viol în act sexual cu un minor. „Violul, ca variantă legală, este în doar unul din patru cazuri varianta procedurală aleasă de procurori sau de judecători în descrierea împrejurărilor supuse judecăţii”, arată Diana Oncioiu. De altfel, aşa cum arată articolul, problema nu este nouă pentru România, statul român fiind condamnat în 2016 de CEDO pentru nerespectatea obligaţiei de urmărire a intereselor superioare ale minorilor în justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite