CSM a iniţiat o procedură care ar putea restricţiona drastic accesul presei la informaţiile din dosarele aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a demarat procedura de implementare a unei directive europene ce se referă la dreptul la imagine şi cere instanţelor de judecată şi parchetelor sugestii referitoare la modalitatea în care să implementeze acest aspect.  Mass-media ar putea avea restricţie la studerea unor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Mai precis, potrivit circularei transmisă tuturor instanţelor şi parchetelor, CSM propune restricţionarea totală a presei la detalii din dosarele aflate în curs de cercetare, publicarea unor comunicate fără numele persoanelor cercetate, sau folosirea cel mult a iniţialelor şi folosirea unor panouri în zonele unde sunt persoanele inculpate faţă de care se iau măsuri de reţinere sau care au măsuri preventive. 

Modalitatea prin care se încearcă restricţionarea totală a accesului presei la activităţile curente judiciare este prin modificarea Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, document în baza căruia instanţele şi parchetele furnizează în mod legal detalii jurnaliştilor.

Subiectul a fost semnalat in premieră de Libertatea.ro. Potrivit unor surse judiciare citate de „Libertatea”, instituţiile sesizate cu această circulară au termen de formulare a unor propuneri până în 28 noiembrie. Deşi este vorba despre un Ghid care priveşte în egală măsură mediul judiciar dar şi presa, până la momentul difuzări acestei ştiri Consiliul Superior al Magistraturii nu a anunţat public intenţia de modificare a acestui document ce vizează cele două părţi.

Totodată nu există informaţii că oficial sau neoficial CSM ar fi interpelat reprezentanţi ai presei, mai ales pe cei care relatează despre problemele din Justiţiei pentru a avea un punct de vedere cu privire la aceste modificări.

CSM: „Nu se mai permite eliberarea niciunui act din cursul urmăririi penale”

Hotnews redă integral conţinutul circularei transmise instanţelor şi parchetelor din tară dupa o sedinta a Comisiei 2 din CSM din data de 24 octombrie. 

In şedinţa din 24 octombrie 2017, Comisia nr. 2- „Resurse umane şi organizare" a analizat punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios privind propunerile de modificare a unor dispoziţii din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass - media, formulate prin Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 6999/IJ/1586/DIP/20 î 6 şi propunerile formulate de Biroul de informare publică şi relaţii cu mass-media, în scopul implementării unor prevederi ale Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, precum şi faţă de cele dispuse în şedinţa Comisiei nr. 1 - Legislaţie şi cooperare interinstituţională din data de 22 iunie 2017 vizând necesitatea actualizării prevederilor Ghidului.

1. Propunerile de modificare şi completare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar

din România şi mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii

nr. 482/2012, cu modificările şi completările ulterioare (denumit în continuare Ghid), formulate de

Inspecţia Judiciară, sunt următoarele:

- analizarea oportunităţii modificării Ghidului, respectiv a dispoziţiilor art. 27, în sensul de a nu se mai permite eliberarea niciunui act din cursul urmăririi penale;

- aducerea la cunoştinţa publicului a modului de soluţionare a cauzelor aflate pe rolul organelor de urmărire penală prin emiterea unui comunicat de presă;

- elaborarea unor comunicate cu protejarea datelor cu caracter personal, indiferent de calitatea persoanelor, în conţinutul cărora să fie descrisă pe scurt fapta şi încadrarea juridică a acesteia.

Circulară cu dedicaţie

Surse judiciare citate de „Libertatea” afirmă că această circulară nu este întâmplătoare şi că sub umbrela Directivei CE, acum persoanele deranjate de presa care relatează problemele din Justiţie ar acţiona pentru limitarea totală a posibilităţilor de informare corectă şi legală.

În documentul invocat, pus la dispoziţie de CSM, se arată că „în şedinţa din 24 octombrie 2017, Comisia nr. 2- Resurse umane şi organizare a analizat punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios privind propunerile de modificare a unor dispoziţii din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass – media, formulate prin Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 6999/IJ/1586/DIP/2016 şi propunerile formulate de Biroul de informare publică şi relaţii cu mass-media, în scopul implementării unor prevederi ale Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, precum şi faţă de cele dispuse în şedinţa Comisiei nr. 1 – Legislaţie şi cooperare interinstituţională din data de 22 iunie 2017 vizând necesitatea actualizării prevederilor Ghidului.

Justiţie după „panoul mobil”

CSM mai propune modificarea Ghidului astfel încât jurnaliştii, mai ales cei din sectorul tv să nu mai poată avea acces la niciun fel de captură de imagine care să indice existenţa unor percheziţii, ridicări de documente, reţineri sau alte proceduri de acest gen.

Consiliul propune folosirea unor panouri mobile care să acopere întreg perimetrul vizat de anchetatori în momentele operative astfel încât televiziunile să nu mai poată avea „oportunităţi de imagine”.

„La articolul 25, alineatul (7) se modifică şi va avea cu următorul cuprins: «În mod excepţional, dacă reprezentanţii mass-media sunt prezenţi la locul unde se desfăşoară activităţile menţionate la alin. (6) [audierea persoanelor – indiferent de calitatea acestora, ridicările de documente şi obiecte, percheziţiile domiciliare sau informatice ele] şi nu există riscul afectării mersului anchetei penale sau dreptului la imagine ca parte a dreptului la viaţă privată al persoanelor implicate, se va confirma existenţa unei proceduri în curs şi se vor institui de îndată măsuri de protecţie fizică, inclusiv prin panouri mobile, a perimetrului astfel încât să fie împiedicate oportunităţile de imagine din partea altor entităţi»”, se mai arată în circulara transmisă instanţelor şi parchetelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite