UPDATE CSM într-un nou conflict cu Guvernul. Premierul Victor Ponta: „Există calea paşnică sau calea războinică aleasă de Oana Hăineală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Schimdt Hăineală, preşedintele CSM a sesizat Curtea Constituţională FOTO Adevărul
Oana Schimdt Hăineală, preşedintele CSM a sesizat Curtea Constituţională FOTO Adevărul

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt Hăineală, a sesizat Curtea Constituţională (CC) cu privire la soluţionarea unui conflict de natură constituţională între autoritatea judecătoarească şi Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

UPDATE 15.48 După terminarea şedinţei de la CSM, Victor Ponta a explicat că e urgent să avem stabilită modalitatea de desemnare a candidaţilor pentru funcţia de judecător la CEDO, întrucât termenul expiră în iulie, iar până atunci candidaţii trebuie să fie audiaţi şi în Parlament. Premierul a promis că va respecta decizia Curţii fie că se va pronunţa în favoarea CSM sau în favoarea comisiei interministeriale. 

„Am cerut Avocatului Poporului, după ce am vorbit şi cu preşedintele Băsescu, să sesizeze Curtea Constituţională ca să vedem cine face această selecţie a candidaţilor – CSM sau comisia interministerială. Este dreptul Avocatului Poporului să sesizeze Curtea, aceasta este o cale paşnică sau există calea mai războinică aleasă de doamna Hăineală”, a spus Ponta.

UPDATE 15.25 Victor Ponta a anunţat, în cadrul şedinţei CSM, că data la care va intra în vigoare noul Cod de Procedură Penală este 1 februarie 2014.

UPDATE 14.15 Premierul Victor Ponta a ajuns la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) unde va participa la şedinţă secţiei judecători. În opinia premierului, sesizarea Curţii Constituţionale este firesc atunci când instituţiile nu se înţeleg sau în situaţiile interpretabile. De aceea, şi premierul Ponta, după ce s-a consultat cu preşedintele Băsescu, i-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională.

„Eu am sesizat problema şi am discutat atunci cu preşedintele, amândoi am sesizat problema”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a explicat, înaintea şedinţei CSM, că majoritatea ţărilor europene propun un judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) printr-o procedură guvernamentală, deoarece în acest caz nu există obligaţia ca persoana în cauză să fie de profesie judecător.

„Nu este un monopol, că nu poţi fii judecător la CEDO decât dacă eşti judecător” a adăugat Ponta.

UPDATE Premierul Victor Ponta va participa împreună cu noul ministru al Justiţei,Robert Cazanciuc, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii începând cu ora 14.00. Ieri şi Ponta i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Consituţională pentru a hotărî cine trebuie să numească judecătorul român la CEDO.

 „Curtea Constituţională să ne dea un răspuns cine numeşte la CEDO: ca în toate ţările europene, o comisie guvernamentală, sau doar CSM-ul, ca în România. Cum spune Curtea Constituţională aşa facem şi dacă o să avem un regim special faţă de restul Europei, şi dacă o să avem un regim ca toată Europa, important e să avem un regim necontestat”, a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern de ieri.

Preşedintele CSM a adresat, miercuri, la rândul lui Curţii Constituţionale cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea executivă, reprezentată de Guvern, a anunţat CSM, într-un comunicat de presă.

„S-a apreciat că, prin schimbarea de către Guvernul României a mecanismului de numire a judecătorului român la CEDO, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, s-a adus atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, în condiţiile în care a fost vidată de substanţă o atribuţie fundamentală a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa - prevăzută de art. 133 alin. 1 din Constituţia României - de garant al independenţei justiţiei”, a precizat CSM.

De asemenea, CSM consideră că modificarea acestui mecanism prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului încălcă dispoziţiile articolului care prevede că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Hăineală a făcut sesizarea în calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constituţională cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională.

Ponta a modificat procedura de numire a judecătorului român de la CEDO

La sfârşitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanţe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la CEDO, candidaţii urmând să fie stabiliţi până spre sfârşitul lunii iulie.

Noua ordonanţă stabileşte înfiinţarea unei comisii interinstituţionale care să gestioneze procesul de selecţie şi stabilirea componenţei acesteia, comisie care va fi formată din ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului şi un cadru didactic universitar de competenţă recunoscută.

Guvernul susţine că actul normativ va asigura implicarea în procedura de selecţie a tuturor instituţiilor cu atribuţii în problematica protecţiei drepturilor omului, accesul cât mai larg al juriştilor cu înaltă reputaţie profesională la funcţia de judecător al CEDO, o selecţie transparentă şi o evaluare riguroasă şi echidistantă a candidaturilor, precum şi un calendar predictibil de desfăşurare a procedurii.

Executivul a justificat urgenţa actului normativ prin faptul că, la 16 decembrie 2013, încetează mandatul actualului judecător din partea României, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidaţii până la 26 iulie 2013.

 Scrisoarea transmisă de preşedintele CSM Curţii Constituţionale

Scrisoare CSM Curtea Constitutionala

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite