UPDATE Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost revocaţi din CSM. Adrian Bordea, ales vicepreşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ au fost revocaţi din funcţiile pe care le deţineau în CSM FOTO Mediafax
Judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ au fost revocaţi din funcţiile pe care le deţineau în CSM FOTO Mediafax

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis astăzi revocarea din funcţiile de membri ai CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

UPDATE: Judecătorul Adrian Bordea a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

UPDATE 13.40: Membrii CSM discută acum despre candidatura judecătorului Adrian Bordea la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului. Asociaţiile profesionale prezente la şedinţă a cer ca judecătorul să îşi retragă candidatura. 

Judecătorul Adrian Bordea a fost ales, în octombrie 2012, membru al Consiliului Superior al Magistraturii după ce Mona Pivniceru şi-a dat demisia. Adunarea generală a judecătorilor Curţii Supreme l-a ales pe Bordea, prin vot secret al magistraţilor, să îi reprezinte în CSM. 

Judecătorul Adrian Bordea susţine în proiectul său de candidatură că rolul Consiliului este şi acela de „a frâna manifestări excesive ale libertăţii de expresie, considerate uneori ca atribut al independenţei individuale”.

UPDATE 13.25: Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au fost revocaţi din Consiliul Superior al Magistraturii. Danileţ şi-a pierdut funcţia din CSM după ce 14 dintre colegii săi au votat "pentru" şi 4 "împotrivă", iar Alina Ghica în urma a 11 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

UPDATE 13.20: Dezbaterile pe cele două cereri de revocare s-au încheiat. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au intrat în deliberări pe problema revocării celor doi membri, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica. 

UPDATE 9.54: Judecătorii Tribunalelor din Constanţa şi Braşov au respins apelul de solidaritate la care chemase Asociaţia Magistraţilor din România.

„Susţinem exlucerea din CSM a celor doi judecători, am şi semnat pentru acest lucru. Susţinem şi protestele colegilor de la Vâlcea, dar deocamdată am ales să nu întrerupem activitatea“, ne-a declarat judecător Alina Sâmpetru, purtător de cuvânt la Judecătoria Braşov.

Judecătorii instanţelor din judeţul Olt se vor alătura mişcării de protest declanşate la nivel naţional faţă de situaţia de la Consiliul Superior al Magistraturii, care refuză de o lună să îi revoce din funcţie pe judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Astfel, şedinţele programate în această dimineaţă vor începe mai târziu decât de obicei.

„Am discutat cu colegii mei şi aceştia au înţeles să se alăture acestui gest de protest naţional. Trebuie să menţionez că nu este vorba despre o grevă generală, ci doar de o amânare scurtă a proceselor programate astăzi, amânare ce poate varia între 15-30 de minute sau mai mult, intervalul fiind lăsat la latitudinea fiecărui magistrat”, a afirmat judecătorul Ionel Grigorie, purtător de cuvânt al Tribunalului Olt.

UPDATE 9.20: Magistraţii Judecătoriei Buzău s-au alăturat colegilor din Râmnicu Vâlcea şi Braşov şi şi-au suspendat marţi dimineaţă activitatea, pentru aproximativ o oră, în semn de protest faţă de menţinerea în funcţia de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.

„Ne alăturăm astfel colegilor din ţară pentru a avertiza CSM că e dator să şi îndeplinească atribuţiile, conform legii. În această dimineaţă, vom intra în şedinţe cu o întîrziere de o jumătate de oră, o oră, şi ne alăturăm astfel colegilor din ţară. Sunt două şedinţe de judecată, una penală şi una civilă, astfel că nu va fi multă lume afectată de protestul nostru”, a declarat pentru Mediafax, judecătorul Leontin Drăgulescu de la Judecătoria Buzău.


La începutul şedinţei, Asociaţia Magistraţilor din România a cerut discutarea revocării celor doi judecători şi alegerea vicepreşedintelui CSM cu prioritate, prin mutarea subiectelor la începutul şedinţei.

Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost programată iniţial pe 4 ianuarie, iar pe 13 februarie CSM a amânat alegerea vicepreşedintelui la solicitarea lui Adrian Bordea.

Procedura pentru alegerea vicepreşedintelui CSM a fost reluată după ce judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danilet şi-au retras candidaturile, în contextul în care majoritatea instanţelor din ţară au votat pentru revocarea lor din funcţia de membru al Consiliului.

In 5 februarie, judecatorul Adrian Bordea, reprezentant în Consiliu al Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie, ales în locul Monei Pivniceru, a anunţat că şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM. 

Judecătoriile din Râmnicu Vâlcea şi Braşov nu au început activitatea în dimineaţa aceasta, iar 1.600 de magistraţi ameninţă că nu vor intra în sălile de judecată în cazul în care membrii CSM refuză să discute despre revocarea celor doi din funcţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite