CSM contestă decizia Curţii de apel Bucureşti care i-a dat dreptate lui Kovesi în procesul pentru recunoaşterea gradului profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
LCK
LCK

Consiliul Superior al Magistraturii  a făcut recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti care obligă instituţia să îi recunoască fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a atacat cu recurs la instanţa supremă hotărârea Curţii de Apel Bucureşti (CAB) din primăvară, prin care Consiliul a fost obligat să-i recunoască fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Candidaţii la funcţia de procuror-şef european, pentru care Kovesi este în continuare favorită, trebuie să deţină "calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective", potrivit Regulamentului UE 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO)

Curtea Supremă (ÎCCJ) nu a stabilit încă un prim termen de judecată în proces, cauza fiind în procedură de filtru. În aprilie, CAB a decis să admită cererea Laurei Codruţa Kovesi şi să anuleze hotărârea 673 din 6 noiembrie 2018 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori. Instanţa a mai hotărât atunci să oblige CSM să îi recunoască lui Kovesi gradul profesional corespunzător PÎCCJ.

Disputa a început anul trecut, imediat după ce fostul procuror general, Augustin Lazăr, a decis delegarea laurei Codruţa Kovesi  la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Ministrul de atunci, Tudorel Toader, a precizat că, potrivit Ordonanţei pentru modificarea legilor justiţiei aprobate de Guvern, Kovesi nu putea rămâne la PîCCJ pentru că avea grad profesional de tribunal.

Ulterior, Secţia pentru procurori de la CSM a respins plângerea formulată de Kovesi faţă de refuzul de a i se recunoaşte gradul profesional corespunzător pentru Parchetul General.

Fosta şefa a DNA a dat în judecată CSM şi, pe 10 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a decis în favoarea ei, obligând Secţia pentru procurori a CSM să-i recunoască gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, verdict neacceptat de CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite