CSM cere schimbarea procedurii de numire şi revocare a şefilor de parchete. Tudorel Toader: Legile sunt deja adoptate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat ca propunerea de numire şi revocare a procurorilor şefi să se facă la propunerea procurorilor din CSM, cu avizul ministrului Justiţiei.

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, în contextul propunerii procurorilor CSM privind numirea sau revocarea şefilor de parchete, că legile justiţiei sunt deja adoptate.

„Este de lege ferenda! Legile sunt deja adoptate!”, a spus Tudorel Toader.

***

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a hotărât să sesize autorităţile competente, în speţă ministrul Justiţiei şi comisia parlamentară de modificare a legilor justiţiei, cu propunerea ca şefii de parchete să fie numiţi la propunerea procurorilor din CSM, cu avizul ministrului justiţiei.

 „În şedinţa din data de 12 iunie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea domnului Tudorel Toader, Ministrul justiţiei şi a domnului Florin Iordache, Preşedintele Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, în legătură cu propunerea de modificare a dispoziţiilor art. 54 alin. (1) şi (4) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează procedura de numire şi, respectiv, de revocare din cele mai înalte funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public”, se arată într-un comunicat public al CSM.

Astfel, dată fiind Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii propune modificarea dispoziţiilor art. 54 alin. (1) şi (4) din Legea nr.303/2004. CSM cere ca procurorii şefi să fie numiţi de Preşedinte, la propunerea secţiei pentru procurori a CSM cu avizul inistrului justiţiei. Astfel, nou formă a art. 54 din Legea 303/2004 ar suna astfel:

 „Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Alineatul 4 priveşte modul de revocare al procurorilor şefi, care în viziunea CSM ar trebui să se facă tot la propunerea procurorilor din cadrul CSM.

(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei. Secţia pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.”

În plus, Secţia pentru procurori a CSM susţine că dacă se apreciează că propunerea de selecţie în aceste funcţii trebuie să rămână atributul ministrului justiţiei, totuşi această numire trebuie să fie „cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

„În măsura în care se apreciază că, totuşi, propunerea de selecţie în aceste funcţii trebuie să rămână atributul ministrului justiţiei, Secţia pentru procurori a propus modificarea normei mai sus menţionată, după cum urmează:

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, se mai arată în comunicatul CSM.

În ambele cazuri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii susţine că modificarea legislativă propusă ar asigura consolidarea rolului pe care însăşi Legea fundamentală îl atribuie Consiliului Superior al Magistraturii prin dispoziţiile art. 133 alin. (1) din Constituţia României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite