Audierile procurorilor desemnaţi să conducă marile parchete s-au încheiat. Scutea şi Hosu, aviz negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii CSM i-au audiat azi pe cei trei procurori  propuşi pentru conducerea Parchetului General, DIICOT şi DNA. Gabriela Scutea, propusă pentru şefia Ministerului Public şi Giorgiana Hosu, propusă de ministrul Cătălin Predoiu pentru fotoliul de şef al DIICOT, au primit aviz negativ de la CSM. Consiliul va transmite preşedintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidaţi.

UPDATE Giorgiana Hosu şi Gabriela Scutea au primit aviz negativ de la secţia de procurori a CSM, iar Crin Bologa – pozitiv. Avizul CSM este consultativ.

Singurul care a primit aviz pozitiv de la Secţia pentru procurori a CSM a fost Crin Bologa, propus de Cătălin Predoiu la conducerea DNA.

Ministrul demis al Justiţiei a spus că pentru el nu este nicio surpriză şi că se aştepta.

Crin Bologa a declarat în faţa Secţiei de procurori a CSM că nu e de acord cu nicio formă de imunitate pentru anumite categorii de cetăţeni, referindu-se la proiectul de desfiinţare a SIIJ.

Despre anchetarea magistraţilor cu avizul procurorului general, Bologa a arătat că această prevedere ridică anumite probleme juridice: „Dacă procurorul general emite aviz de punere în mişcare a acţiunii penale, iar avocatul sau inculpatul fac o plângere (…) oare ce măsură poate lua procurorul ierarhic superior în momentul în care procurorul general al României a constatat că sunt îndeplinite şi condiţiile (…) pentru punerea în mişcare a acţiunii penale?”. 

La ieşirea de la interviu, Crin Bologa a fost întrebat de jurnalişti ce se întâmplă cu  acctivitatea DNA, în condiţiile în care activitatea procurorilor din Direcţia a scăzut, odată cu revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Crin Bologa a arătat că DNA a funcţionat cu o conducere provizorie în tot acest timp, că are de gând să relanseze activitatea DNA, dar cu respectarea garanţiilor procesuale ale celor anchetaţi. Potrivit lui Bologa, numărul de sesizări ale persoanelor sau ale instituţiilor făcute la DNA a scăzut cu 60 la sută faţă de anul 2015.

Consiliul va transmite preşedintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidaţi, iar şeful statului va decide dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA şi, respectiv, DIICOT. Iohannis poate refuza o singură propunere, motivat.

Scutea: Trebuie să ne facem înţeleşi în societate, nu e de ajuns ca procurorii să se exprime în citate şi în articole

“Consider că avem probleme legate de operativitatea soluţionării cauzelor şi de termenul în care reuşim să ne concentrăm pentru soluţionarea unei cauze. (…) Programul de lucru nu mi-a permis să văd toate interviurile colegilor mei. Am constatat ulterior că procurorul Bologa a acordat cel puţin 5 idei din proiectul meu în proiectul său, dar din persepctiva DNA. Asta înseamnă că problemele sunt reale. (…)Suntem compatibili, chiar dacă nu ne cunoaştem”, a declarat Gabriela Scutea.

„Voi avea în vedere valorificarea datelor rezultate din anchetele de corupţie, abstractizare lor şi concretizarea în masuri de prevenire. Voi pune accent pe capacitatea conducătorilor de parchete pentru a-i eficientiza pe procurorii din subordine, nu pentru a le spune ce sa facă, ci când sa facă. În acest moment sunt îngrijorată de situaţia de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi lipsa de apetenta a procurorilor”, a mai declarat procurorul desemnat să ocupe funcţia de Procuro General.

„Prima mea zi de muncă, cum ar putea sa inceapa: reunind pe şefii din subordine şi pe adjuncţii lor. As vrea sa îmi prezinte în scris pe doua pagini cele mai importante dosare ale lor şi doua dintre principalele probleme. Nu ma voi întâlni din iniţiativa mea cu colegii de la DNA şi DIICOT pentru a le lasă un timp de immersion (eng)”, a mai spus Scutea.

Scutea, întrebata despre ce linii de ghidaj ar avea la şefia Parchetului General. 

„Citind rezoluţia de revocare a doamnei doamnei Kovesi, liniile de ghidaj ar fi: Participarea la anumite comisii ale parlamentului. Este clar că regulă este participarea şi poate excepţia neparticiparea. La Ploieşti nu a fost pus punctul pe i. Doamna Kovesi deja ceruse deja inspecţiei judiciare verificarea domnului Negulescu. Nu poţi să fii şef de parchet şi să nu intuieşti depăşirea unor anumite reguli deontologice. Toate cafelele, dansurile şi nunţile domnului Negulescu trebuiau să iasă la iveală."

Gabriela Scutea a declarat că nu este de acord cu modificările propuse de actualul ministru de Justiţie: „Eu aş fi venit la restabilirea situaţiei anterioare în privinţa desfiinţării SIIJ fără completări”, a precizat aceasta.

UPDATE 10.00 Gabriela Scutea a ajuns la CSM pentru interviul în faţa faţa Secţiei pentru procurori, în vederea avizării pentru funcţia de procuror general. Fără declaraţii. "Va rog sa ma lăsaţi sa ma concentrez la interviu" a zis Scutea.

Consiliului Superior al Magistraturii îi va audia marţi pe Gabriela Scutea - pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin Nicu Bologa - pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Giorgiana Elena Hosu - pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Consiliul Superior al Magistraturii va acorda un aviz consultativ, aşa cum cere procedura. Ministrul Justiţiei urmează să înainteze propunerile preşedintelui Klaus Iohannis în vederea numirii noilor şefi ai PG, DNA şi DIICOT.

Imagine indisponibilă

Cine sunte cei trei procurori propuşi de către ministrul Justiţiei

Nominalizată pentru a prelua şefia Parchetului Imobiliar, Gabriela Scutea este în prezent magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi fostă adjunctă a Laurei Kovesi. S-a remarcat ca unul dintre magistraţii care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor din Justiţie operate de fosta guvernare. A mai candidat pentru şefia Ministerului Public, însă nu a fost pe placul ministrului Tudorel Toader. Gabriela Scutea a ocupat funcţia de Secretar de Stat în perioada OUG13, fiind unul dintre magistraţii care l-au convins pe ministrul de atunci, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care-l salva pe Liviu Dragnea de puşcărie. În perioada 2013 – 2016 a ocupat funcţia de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană.

Pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cătălin Predoiu l-a preferat pe Crin Bologa (46 de ani), prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Absolvent al Facultăţii de Drept de la Cluj-Napoca, în 2005, la doar 33 de ani, a devenit cel mai tânăr şef care conduce o structură teritorială a parchetului anticorupţie, fiind în fruntea DNA Cluj între 2005 şi 2008. După ce a renunţat la această funţie din motive familiale, a revenit la Parchetul Tribunalului Sălaj unde a stat în funcţie până în 2018. La interviul pentru funcţia de şef DNA, Crin Bologa a afirmat că va trebui identificată posibilitatea că persoanele citate la DNA şi care nu doresc o expunere mediatică să poată intra pe o „cale de acces prin spatele instituţiei”. În 2016, Bologa a fost dat în judecată de către trei inculpaţi deranjaţi că procurorul a dat informaţii presei despre acuzaţiile ce le erau aduse şi că astfel le-a fost prejudiciată imaginea. Judecătoria Sectorului 5 l-a obligat atunci pe Bologa să plătească daune de 45.000 de lei însă decizia a fost schimbată la apel. Tot în cadrul interviului, procurorul Bologa a catalogat existenţa Secţiei Speciale drept „o jignire la adresa magistraţilor corecţi”.

Propusă pentru preluarea şefiei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Elena Giorgiana Hosu este, în prezent, adjunct al instituţiei. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. Hosu a mai candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu, iar în decembrie anul trecut Secţia pentru procurori a CSM a hotărât respingerea delegării în funcţia de procuror-şef a parchetului anti-mafia a acesteia. Soţul acesteia, Dan Hosu, fost poliţist, este trimis în judecată de DNA, într-un dosar din februarie 2017, pentru mai multe infracţiuni, printre care trafic de influenţă şi dare de mită. Cazul este pe rolul Tribunalului Bucureşti având termen chiar marţi în ziua anunţului ministrului Predoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite