CSM analizează miercuri proiectele privind graţierea şi modificările codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM analizează miercuri proiectele privind graţierea şi modificările codurilor penale
CSM analizează miercuri proiectele privind graţierea şi modificările codurilor penale

Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie miercuri, în şedinţa plenului, proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, trimise de Ministerul Justiţiei pentru avizare.

„În şedinţa din data de 25 ianuarie 2017, ora 15.00, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse”, a anunţat, luni, CSM.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de OUG pentru graţierea unor pedepse au fost transmise de Ministerul Justiţiei, săptămâna trecută, la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizare.

„Proiectele actelor normative menţionate au fost comunicate pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. Punctele de vedere ale entităţilor menţionate vor fi transmise Consiliului până la data de 25 ianuarie 2017, în vederea centralizării şi sintetizării”, anunţa CSM.

Răspunsurile de la instanţe, parchete şi asociaţiile magistraţilor şi punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din CSM vor fi analizate în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr. 1 „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului, data dezbaterii urmând să fie stabilită în scurt timp, a precizat sursa citată.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului retragerea celor două ordonanţe. "Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook. Şeful statului a precizat că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, ”în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă”.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, duminică, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, în semn de protest faţă de legile privind graţierea şi codurile penale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite